« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-13 23:04:29
Temat: kaparyDostałam duży słoik kaparów. Spróbowałam je i stwierdziłam, że jak dla mnie,
to są bardzo słone. Czy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie tego
dobrodziejstwa?
pozdr
Ania ze słoikiem kaparów na stole
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-14 01:40:02
Temat: Re: kapary
Ania Onet wrote:
>
> Dostałam duży słoik kaparów. Spróbowałam je i stwierdziłam, że jak dla mnie,
> to są bardzo słone. Czy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie tego
> dobrodziejstwa?
>
> pozdr
> Ania ze słoikiem kaparów na stole
Polecam pyszne danie - Piers kurza z kaparami
http://tinylink.com/?uSzP0TSXYs
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 03:07:04
Temat: Re: kapary
Użytkownik "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:aqulpt$54s$1@news.tpi.pl...
> Dostałam duży słoik kaparów. Spróbowałam je i stwierdziłam, że jak dla
mnie,
> to są bardzo słone. Czy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie tego
> dobrodziejstwa?
>
> pozdr
> Ania ze słoikiem kaparów na stole
>
>
swietnie nadaja sie na pizze, np. w polaczeniu z naprawde cienkimi plastrami
boczku, odrobina cebuli i papryka konserwowa, albo oczywiscie z pizza, ktora
ma szynke :)
Doskonale tez do sosu tatarskiego domowego.
No i makaronu penne albo jakiego sie tam lubi z sosem z tunczyka z puszki w
sosie wlasnym, puchy pomidorow i kaparow wlasnie, uwielbiam :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 06:37:57
Temat: Re: kaparywkn wrote:
>
> swietnie nadaja sie na pizze, np. w polaczeniu z naprawde cienkimi plastrami
> boczku, odrobina cebuli i papryka konserwowa, albo oczywiscie z pizza, ktora
> ma szynke :)
Popieram :-). Ja głównie do pizzy je zużywam. Lub "szynkowych" zapiekanek.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 07:14:10
Temat: Re: kaparyznam przepis na kurczaka ale nie pamiętam dokładnie , jest z oliwkami
rodzynkami i takimi innymi. jak byś chciała to mogę Ci podac przepis. Nam
bardzo smakuje
Anet
Użytkownik "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:aqulpt$54s$1@news.tpi.pl...
> Dostałam duży słoik kaparów. Spróbowałam je i stwierdziłam, że jak dla
mnie,
> to są bardzo słone. Czy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie tego
> dobrodziejstwa?
>
> pozdr
> Ania ze słoikiem kaparów na stole
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 09:07:51
Temat: Re: kapary> Dostałam duży słoik kaparów. Spróbowałam je i stwierdziłam, że jak dla
mnie,
> to są bardzo słone. Czy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie tego
> dobrodziejstwa?
przypomniała mi się niedawno tarta z dynią (na słono), w sam raz na sezon
dyniowy. kapary świetnie się komponują z delikatnym smakiem dyni.
podpiec kruche ciasto (100/125 g masła, 200/250 g mąki - w zależności od
wielkości formy, pół łyżeczki soli, kilka łyżek zimnej wody, szybko
zagnieść, wstawić do lodówki, cienko rozwałkować, piec 10 min. w 180 st.).
nadzienie:
1 kg dyni
2 jajka
200 g śmietany
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
garść pestek dyni
garść kaparów
200 g camemberta (może być kozi)
ew. kostka rosołowa
dynię upiec w kawałkach albo ugotować w wodzie z kostką rosołową, zmiksować,
dodać jajka, śmietanę, parmezan, przyprawy. wymieszać z pestkami i kaparami,
wyłożyć na spód, posypać serem pokrojonym w kostki. piec w 180 st. 35 min.
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 09:58:08
Temat: Re: kaparyAnia Onet wrote:
>Dostałam duży słoik kaparów. Spróbowałam je i stwierdziłam, że jak dla mnie,
>to są bardzo słone. Czy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie tego
>dobrodziejstwa?
Z archiwum grupy, czyli z outcooka:
Spaghetti z kaparami
oliwa
cebula
czosnek
kapary
oliwki czarne
pomidory
makaron
bazylia
natka pietruszki
sól
pieprz
rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj 1/2 lub 1 cebule drobno pokrojona,
chwile posmaż, następnie dorzuć 1-2 ząbki czosnku pokrojone i kilka
kaparów (z zalewy wody z solą - a nie z octu) oraz kilka (kilkanaście)
czarnych oliwek. Do tego pokrój grubo - tak na 4 części, pomidory w
skórce. Powinno byc : na 1/2 kg makaronu = 1/2 kg pomidorów (nie
więcej - bo dają dużo płynu)
[Z tym punktem sie nie zgadzam, zdecydowanie dodaj wiecej pomidorow]
+ bazylia + pietruszka (tak pól pęczka) + sól + pieprz. Po 10 min. sos
gotowy. Na wierzch, już bez duszenia, można dodać jeszcze odrobinę
świeżej bazylii i pietruszki i kilka kaparów. Najlepsze z makaronem
penne (skośnie cięte rurki).
Bardzo smaczne danie. Nie dalej jak przedwczoraj mialam przyjemnosc :)
jesc.
--
oshin
--
z nienacka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 10:01:10
Temat: Re: kapary
Użytkownik "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:aqulpt$54s$1@news.tpi.pl...
> Dostałam duży słoik kaparów. Spróbowałam je i stwierdziłam, że jak dla
mnie,
> to są bardzo słone. Czy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie tego
> dobrodziejstwa?
Jako dodatek do sałatki greckiej...
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/salatka_gre
cka.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 10:03:50
Temat: Re: kaparyAnia Onet wrote:
> Dostałam duży słoik kaparów. Spróbowałam je i stwierdziłam, że jak dla mnie,
> to są bardzo słone. Czy znacie jakieś przepisy na wykorzystanie tego
> dobrodziejstwa?
Często robię sałatke z pomidorów, sera feta i kaparów. Można
dołożyć inne zielska też :-) Oczywiście solic nie trzeba.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-14 13:10:10
Temat: Re: kapary
Użytkownik "Ania Onet"
> Ania ze słoikiem kaparów na stole
Tak przy okazji ;-) Czy ktos sie moze orientuje, jak dlugo mozna trzymac
kapary w otwartym sloiczku (tzn. zakreconym) w lodowce?
pozdrawiam cieplo :-)
Mirabelka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |