« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-17 22:48:16
Temat: kapusta do pierogów - jaka???No i znowu proszę Was o pomoc ;-)))
Wiem już, że w tym roku przypadnie mi przygotowanie Wigilii...
Pytanko: z jakiej kapusty robi się farsz do pierogów - kiszonej, gotowanej?
A jeśli gotowanej, to jak - tak po prostu, w garnku z osoloną wodą?
Dzięki z góry i pozdrawiam.
Joanelle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-18 00:01:13
Temat: Re: kapusta do pierogów - jaka???
Użytkownik "Joanelle" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aonekv$2bn$1@news.tpi.pl...
> No i znowu proszę Was o pomoc ;-)))
> Pytanko: z jakiej kapusty robi się farsz do pierogów - kiszonej,
gotowanej?
Z kiszonej. Ja ją dodatkowo chwilkę obgotowuję.
Pozdrawiam - Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-18 08:52:18
Temat: Re: kapusta do pierogów - jaka??? a co kto lubi ;)"Joanelle" <j...@p...onet.pl> wrote:
>No i znowu proszę Was o pomoc ;-)))
>Wiem już, że w tym roku przypadnie mi przygotowanie Wigilii...
>Pytanko: z jakiej kapusty robi się farsz do pierogów - kiszonej, gotowanej?
>A jeśli gotowanej, to jak - tak po prostu, w garnku z osoloną wodą?
"1 kg kiszonej kapusty porzadnie odciskasz z soku, kroisz
drobno, wrzucasz do garnka, do tego wlewasz wode z grzybkow oraz
pokrojone na drobno grzyby. Dusisz ok 45 min- do godziny. Kapusta
nie moze ani chrupiec, ani rozpasc sie . Co jakis czas
uzupelniasz wode i mieszasz aby to co bylo na dole znalazlo sie na
gorze i odwrotnie. Pilnuj, aby bylo troszeczke wody na dnie, bo
bedzie kapusta przypalana. Jak juz finiszujesz- dodaj do kapustki
dwie cebule pokrojone w kostke i zrumienione na zloto na
odrobinie oleju. W tej fazie nie dolewaj juz wody tylko ja pod
kontrola odparowuj, mieszajac. Podchodzaca woda kapusta utrudni Ci
sklejanie pierogow. Na koniec dodaj sol i pieprz do smaku." (Jola L-l)
"Ja robię taki
0.5 kg kapusty białej
0.25 grzybów mrożonych lub zerwanych
3 dość dużych cebul
sól, pieprz
Kapustę w całości gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w
talarki i przysmażamy na margarynce z dodatkiem wody na patelni,
ale tak aby się zrobiła miękka nie zarumieniona. Grzyby
odmrażamy. Wszystkie składniki przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Powstałą masę wkładamy na patelnię z dodatkiem margaryny i
podsmażamy ok10-15min. Całość doprawiamy solą i pieprzem." (Ania)
"...kapusta musowo kiszona, obgotowana. (...)prawdziwki były
suszone, kapusta kiszona, podsmażona cebulka"
(Mecha)
"Kapusta kiszona gotowana z grzybami i przyprawami + tłuszcz
roślinny (olej) i duza ilosc grzybow suszonych - w 100% postne a
gotuje sie to podobnie jak bigos. Po ostudzeniu kapuste z
grzybami bardzo dokladnie sieka sie ostrym nozem (czesto ostrzyc :).
Nastepnie siekamy cebule (ilosc cebuli zalezy od ilosci
kapusty - wedle uznania), wrzucamy ja na olej na patelnie i po
zeszkleniu przesmazamy z posiekana kapusta. Wszystko studzimy - farsz
gotowy." (Janusz )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |