« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-10 07:41:05
Temat: karoten w marchewceTutaj:
http://www.arystoteles.pl/nmf/YaBB.cgi?board=spam;ac
tion=display;num=1051251321;start=
(na dole)
jest informacja ze marchewka ma obecnie 100 razy mniej karotenu niz 100
lat temu. Moze to ktos potwierdzic lub zaprzeczyc?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-06-10 08:02:23
Temat: Re: karoten w marchewce"leh" <l...@n...nospz.pl> wrote in message
news:bc423a$lo2$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> Tutaj:
>
>
http://www.arystoteles.pl/nmf/YaBB.cgi?board=spam;ac
tion=display;num=1051251
321;start=
> (na dole)
>
> jest informacja ze marchewka ma obecnie 100 razy mniej karotenu niz 100
> lat temu. Moze to ktos potwierdzic lub zaprzeczyc?
>
>
A to mnie specjalnie nie dziwi. Tez to kiedys gdzies przeczytalem. A wiesz,
ze ok 90% tluszczu w miesie zwierzat hodowlanych takich jak trzoda, bydlo
itp. to tluszcze nasycone, a tylko ok.10 % to tluszcze nienasycone? Podczas
gdy proporcje te sa odwrotne w dziczyznie. Oto do czego doprowadzila
"sztuczna" hodowla.
--
Mariusz Brzozowski
--------------------------
"(...) i herbaty tak jak trza - NIE POSLODZE!"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-06-10 14:34:42
Temat: Re: karoten w marchewce> jest informacja ze marchewka ma obecnie 100 razy mniej karotenu niz 100
> lat temu. Moze to ktos potwierdzic lub zaprzeczyc?
>
Oczywiscie, ze mniej. Przeciez gdzies w tej nowej marchewce musza sie
zmiescic nawozy (ekologiczne, oczywiscie), srodki ochrony roslin, geny
prostosci , geny odpowiedniej dlugosci i wspanialego koloru itd. No i na
karoten zabraklo miejsca! ;-)
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-06-11 13:56:21
Temat: Re: karoten w marchewceNo ciesz sie ze tylko 10% tłuszczów nasyconych bo mniejsze zagrozenie
cholesterolem miazdzyca czy zawałami .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |