Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: iziak <i...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kartacze
Date: Tue, 18 Jul 2000 01:17:05 +0200
Organization: CI TASK http://news.task.gda.pl/
Lines: 20
Message-ID: <3...@p...wp.pl>
References: <VmCc5.10330$pD2.195808@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: iziak.ds7.univ.gda.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: korweta.task.gda.pl 963875826 8998 153.19.122.139 (17 Jul 2000 23:17:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jul 2000 23:17:06 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31287
Ukryj nagłówki
>
> Byłam niedawno u znajomych w Suwalskiem. Uraczyli mnie pycha obiadem
> wywodzącym się zza wschodniej granicy. Były to kartacze, oto przepis:
> ciasto ziemniaczane: mieszamy ziemniaki gotowane z surowymi, startymi na
> grubych oczkach i odciśniętymi(1:1),dodajemy jajko, trochę mąki, sól i
> wyrabiamy ciasto.
> Nadzienie: mielone mięso, przyrumieniona cebulka, majeranek, pieprz
> ziolowy, sól, jajko -mieszamy i nadziewamy tym kulki ciasta (jak
> pyzy).Gotujemy i podajemy z sosem grzybowym. Obłęęęęęęędne!!!
Kartacze, czyli inaczej kolduny (z l z kreseczka). Suwalki urzadzaja
nawet mistrzostwa (chyba swiata) w ich produkcji. Ja osobiscie ziemniaki
tre nie na grubych oczkach, a na tych mniejszych. Jesli ciasta jest
wiecej niz miesa, robie wowczas male kulki, puste w srodku. Pycha!
A na drugi dzien te, ktore zostaly, na patelnie, zarumienic i rownie
dobre (choc inny smak). Niektorzy lubia podawac zurek do picia, ja wole
mleczko. Goraco polecam.
Pozdrawiam,
Iza
|