Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kartacze Re: kartacze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: kartacze

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!news.us.edu.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: e...@l...pdi.net (Ella Szeremetti)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kartacze
Date: 18 Jul 2000 21:38:11 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 45
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <00a201bff0ef$d8c98a40$e5a374c3@lodz.pdi.net>
References: <VmCc5.10330$pD2.195808@news.tpnet.pl> <3...@p...wp.pl>
<3...@...com>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31387
Ukryj nagłówki

I chyba nie ma w ich ciscie ziemniakow??
Ella
----- Original Message -----
From: Michael <...@...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, July 18, 2000 4:52 AM
Subject: Re: kartacze


> Moze to tylko kwestia nomenklatury lokalnej, ale kolduny to takie male
> pierozki z surowym, doprawianym miesem. Nawet sprawdzilem w
> Kuchni Polskiej.
>
> Swoja droga czy kartacze to nie wschodnia nazwa na to samo znane
> na Slasku jako szwaby?
>
> Michal
>
> iziak wrote:
>
> > >
> > > Byłam niedawno u znajomych w Suwalskiem. Uraczyli mnie pycha obiadem
> > > wywodzącym się zza wschodniej granicy. Były to kartacze, oto przepis:
> > > ciasto ziemniaczane: mieszamy ziemniaki gotowane z surowymi, startymi
na
> > > grubych oczkach i odciśniętymi(1:1),dodajemy jajko, trochę mąki, sól i
> > > wyrabiamy ciasto.
> > > Nadzienie: mielone mięso, przyrumieniona cebulka, majeranek, pieprz
> > > ziolowy, sól, jajko -mieszamy i nadziewamy tym kulki ciasta (jak
> > > pyzy).Gotujemy i podajemy z sosem grzybowym. Obłęęęęęęędne!!!
> >
> > Kartacze, czyli inaczej kolduny (z l z kreseczka). Suwalki urzadzaja
> > nawet mistrzostwa (chyba swiata) w ich produkcji. Ja osobiscie ziemniaki
> > tre nie na grubych oczkach, a na tych mniejszych. Jesli ciasta jest
> > wiecej niz miesa, robie wowczas male kulki, puste w srodku. Pycha!
> > A na drugi dzien te, ktore zostaly, na patelnie, zarumienic i rownie
> > dobre (choc inny smak). Niektorzy lubia podawac zurek do picia, ja wole
> > mleczko. Goraco polecam.
> > Pozdrawiam,
> > Iza
>

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.07 iziak
18.07 Magdalena Bassett
19.07 Michael
19.07 ISIA
18.07 Konrad Brywczyński
19.07 iziak
19.07 Konrad Brywczyński
19.07 Magdalena Bassett
19.07 Aneta Baran
19.07 Marek Czajkowski
20.07 iziak
20.07 ISIA
20.07 Konrad Brywczyński
20.07 Konrad Brywczyński
20.07 iziak
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?