Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!news.us.edu.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: e...@l...pdi.net (Ella Szeremetti)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kartacze
Date: 18 Jul 2000 21:38:11 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 45
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <00a201bff0ef$d8c98a40$e5a374c3@lodz.pdi.net>
References: <VmCc5.10330$pD2.195808@news.tpnet.pl> <3...@p...wp.pl>
<3...@...com>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31387
Ukryj nagłówki
I chyba nie ma w ich ciscie ziemniakow??
Ella
----- Original Message -----
From: Michael <...@...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, July 18, 2000 4:52 AM
Subject: Re: kartacze
> Moze to tylko kwestia nomenklatury lokalnej, ale kolduny to takie male
> pierozki z surowym, doprawianym miesem. Nawet sprawdzilem w
> Kuchni Polskiej.
>
> Swoja droga czy kartacze to nie wschodnia nazwa na to samo znane
> na Slasku jako szwaby?
>
> Michal
>
> iziak wrote:
>
> > >
> > > Byłam niedawno u znajomych w Suwalskiem. Uraczyli mnie pycha obiadem
> > > wywodzącym się zza wschodniej granicy. Były to kartacze, oto przepis:
> > > ciasto ziemniaczane: mieszamy ziemniaki gotowane z surowymi, startymi
na
> > > grubych oczkach i odciśniętymi(1:1),dodajemy jajko, trochę mąki, sól i
> > > wyrabiamy ciasto.
> > > Nadzienie: mielone mięso, przyrumieniona cebulka, majeranek, pieprz
> > > ziolowy, sól, jajko -mieszamy i nadziewamy tym kulki ciasta (jak
> > > pyzy).Gotujemy i podajemy z sosem grzybowym. Obłęęęęęęędne!!!
> >
> > Kartacze, czyli inaczej kolduny (z l z kreseczka). Suwalki urzadzaja
> > nawet mistrzostwa (chyba swiata) w ich produkcji. Ja osobiscie ziemniaki
> > tre nie na grubych oczkach, a na tych mniejszych. Jesli ciasta jest
> > wiecej niz miesa, robie wowczas male kulki, puste w srodku. Pycha!
> > A na drugi dzien te, ktore zostaly, na patelnie, zarumienic i rownie
> > dobre (choc inny smak). Niektorzy lubia podawac zurek do picia, ja wole
> > mleczko. Goraco polecam.
> > Pozdrawiam,
> > Iza
>
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|