« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-08 14:05:54
Temat: kawalki kurczaka po chinsku , jak ?Witam
Jak zrobic kawalki kurczaka tak jak jest podawany
np. w knajpach chinskich , kawalki sa podluzne-poskrecane
a srodek miekki rozplywajacy sie w ustach .
Ci ktorzy jadaja w orient. wiedza o co chodzi , jak
ktos zna procedure wykonania to prosze o info .
Pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-08 14:09:55
Temat: Re: kawalki kurczaka po chinsku , jak ?Dnia Fri, 8 Apr 2005 15:05:54 +0100, Waćpanna lub Waćpan *work*, w
wiadomości news:<news:d3634n$h2l$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
> Jak zrobic kawalki kurczaka tak jak jest podawany
> np. w knajpach chinskich , kawalki sa podluzne-poskrecane
> a srodek miekki rozplywajacy sie w ustach .
> Ci ktorzy jadaja w orient. wiedza o co chodzi , jak
> ktos zna procedure wykonania to prosze o info .
Na pewno jest to wpływ pokrojenia na odpowiednio małe kawałki (w tym wypadku
podłużne, jak mówisz, ale pewnie wąskie dość) i szybkiego smażenia kurczaka
w woku, przy doskonale rozgrzanym tłuszczu.
Kurczak jest zapewne wcześniej marynowany w przyprawach, sosie sojowym etc.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-08 14:13:34
Temat: Re: kawalki kurczaka po chinsku , jak ?Dnia Fri, 8 Apr 2005 16:09:55 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Tatiana*, w
wiadomości news:<news:18w4golf9fjv$.dlg@czarodziejka.net> zawarł, co
następuje:
ach, zapomniałam
jeśli interesują Cię dania kuchni chińskiej przyrządzane samemu, zerknij na
stronę www.kuchniachinska.pl
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-08 15:52:36
Temat: Re: kawalki kurczaka po chinsku , jak ?"work" <c...@v...pl> wrote in message news:d3634n$h2l$1@news.onet.pl...
> Jak zrobic kawalki kurczaka tak jak jest podawany
> np. w knajpach chinskich , kawalki sa podluzne-poskrecane
> a srodek miekki rozplywajacy sie w ustach .
> Ci ktorzy jadaja w orient. wiedza o co chodzi , jak
> ktos zna procedure wykonania to prosze o info .
Kroic w cienkie kawalki w poprzek wlokien, dobrze zamarynowac i krotko smazyc w malej
ilosci bardzo silnie rozgrzanego (prawie dymiacego) oleju - 2-3 minuty w zupelnosci
wystarczy.
--
><Uklony><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-08 17:25:42
Temat: Re: kawalki kurczaka po chinsku , jak ?In article <18w4golf9fjv$.dlg@czarodziejka.net>,
Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> wrote:
> Dnia Fri, 8 Apr 2005 15:05:54 +0100, Waćpanna lub Waćpan *work*, w
> wiadomości news:<news:d3634n$h2l$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
>
> > Jak zrobic kawalki kurczaka tak jak jest podawany
> > np. w knajpach chinskich , kawalki sa podluzne-poskrecane
> > a srodek miekki rozplywajacy sie w ustach .
> > Ci ktorzy jadaja w orient. wiedza o co chodzi , jak
> > ktos zna procedure wykonania to prosze o info .
>
> Na pewno jest to wpływ pokrojenia na odpowiednio małe kawałki (w tym wypadku
> podłużne, jak mówisz, ale pewnie wąskie dość) i szybkiego smażenia kurczaka
> w woku, przy doskonale rozgrzanym tłuszczu.
> Kurczak jest zapewne wcześniej marynowany w przyprawach, sosie sojowym etc.
Naprawdę sądzisz, że kurczaka podawanego w przeciętnej chińskiej knajpie
zawczasu się marynuje?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-08 17:34:13
Temat: Re: kawalki kurczaka po chinsku , jak ?Dnia Fri, 08 Apr 2005 19:25:42 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Wladyslaw Los*, w
wiadomości news:<news:wlalos-784E0F.19254208042005@newsfeed.one
t.pl> zawarł,
co następuje:
>> Kurczak jest zapewne wcześniej marynowany w przyprawach, sosie sojowym etc.
>
> Naprawdę sądzisz, że kurczaka podawanego w przeciętnej chińskiej knajpie
> zawczasu się marynuje?
napisałam zapewne, bo po prostu nie wiem
mogę przypuszczać, że taki bylby lepszy
ale w przeciętnych chińskich knajpach nie jadam, to nie wiem
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-09 07:56:23
Temat: Re: kawalki kurczaka po chinsku , jak ?Tatiana napisal/a/ dnia 05-04-08 19:34:
>>> Kurczak jest zapewne wcześniej marynowany w przyprawach, sosie sojowym etc.
>>
>> Naprawdę sądzisz, że kurczaka podawanego w przeciętnej chińskiej knajpie
>> zawczasu się marynuje?
>
> napisałam zapewne, bo po prostu nie wiem
> mogę przypuszczać, że taki bylby lepszy
> ale w przeciętnych chińskich knajpach nie jadam, to nie wiem
W przeciętnych knajpach chińskich podają golębie z pobliskiego skweru.
Może to właśnie tego smaku poszukuje? ;)
A tak na poważnie, to wcale nie musi być marynowany. Wystarczy czasami
smażyć dwustopniowo, aby uzyskać aromat i soczystość. Do tego przyprawy
i już jest dobrze.
--
pozdrawiam
Vasco
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-09 10:04:32
Temat: Re: kawalki kurczaka po chinsku , jak ?
Użytkownik "Vasco" <v...@l...pl> napisał w wiadomości
news:d381r3$jio$1@flis.man.torun.pl...
> Tatiana napisal/a/ dnia 05-04-08 19:34:
>
>
> W przeciętnych knajpach chińskich podają golębie z pobliskiego skweru.
> Może to właśnie tego smaku poszukuje? ;)
> A tak na poważnie, to wcale nie musi być marynowany. Wystarczy czasami
> smażyć dwustopniowo, aby uzyskać aromat i soczystość. Do tego przyprawy
> i już jest dobrze.
>
Spróbuj złapać takiego gołąbka na skwerze...
gwarantuje ze nie wyzył byś z tego procederu...
Inna rzecz zakupic ptaka z hodowli
A rosołek z gołąbków to delikates nie lada...
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-09 11:22:29
Temat: Re: kawalki kurczaka po chinsku , jak ?Podobno mięso gołębie jest dużo droższe od kurczaka:-)
Pozdro
dr Plama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |