Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Piotr Zajączkowski" <P...@i...waw.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: klarowanie win domowych
Date: Fri, 11 Feb 2000 10:02:50 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 39
Message-ID: <880j9p$2vl$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <880c4h$9rf$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@c...uni.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: nba.ibles.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 950259833 3061 195.187.68.100 (11 Feb 2000 09:03:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 11 Feb 2000 09:03:53 GMT
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22962
Ukryj nagłówki
Dzieki za informacje. Mam jeszcze prosbe o uzupelnienie ich o orientacyjne
dawki czynników klarujacych.
Moim problemem jest 15l wina z dzikiej rózy 3 miesiace po ustaniu
fermentacji cichej (2 razy zlewane znad osadu). Dokladnych proporcji owoców
, wody i cukru nie pamietam w tej chwili (mam gdzies zapisane). Po
fermentacji drozdzami Madera (SGGW) wino jest pólslodkie/slodkie. Nie
dawalem pozywki dla drozdzy.
Piotr Zajaczkowski
Użytkownik Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@c...uni.torun.pl...
>
> Trzeba zaczac, od tego ze musisz podac z czego i jak robiles
> to wino. W zaleznosci jakich owocow uzyles moze np. byc za malo
> garbunikow.
>
> Sposobow klarowania jest kilka, np saczenie,
> to zalezy ile masz tego wina, kilka beczek czy jeden
> balon. Mozna klarowac bialkiem z jajka (lub
> tanina (gdy brak garbinikow).
> Zanim zaczniesz klarowac zrob testy na malej ilosci wina,
> zeby go nie popsuc.
> Tak czy owak taka operacja zawsze negatywnie wplywa na smak wina.
> Mozna tez klarowac innymi skladnikami np. krew.
>
>
> Marek S.
> --
> +---------------------------------------------------
----------------+
> | Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
> | OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
> | Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
> | FAX NO. (+48) (056) 542477 |
> +---------------------------------------------------
----------------+
|