Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia klarowanie win domowych Re: klarowanie win domowych

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: klarowanie win domowych

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Piotr Zajączkowski" <P...@i...waw.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: klarowanie win domowych
Date: Fri, 11 Feb 2000 10:02:50 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 39
Message-ID: <880j9p$2vl$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <880c4h$9rf$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@c...uni.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: nba.ibles.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 950259833 3061 195.187.68.100 (11 Feb 2000 09:03:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 11 Feb 2000 09:03:53 GMT
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22962
Ukryj nagłówki


Dzieki za informacje. Mam jeszcze prosbe o uzupelnienie ich o orientacyjne
dawki czynników klarujacych.
Moim problemem jest 15l wina z dzikiej rózy 3 miesiace po ustaniu
fermentacji cichej (2 razy zlewane znad osadu). Dokladnych proporcji owoców
, wody i cukru nie pamietam w tej chwili (mam gdzies zapisane). Po
fermentacji drozdzami Madera (SGGW) wino jest pólslodkie/slodkie. Nie
dawalem pozywki dla drozdzy.

Piotr Zajaczkowski

Użytkownik Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@c...uni.torun.pl...

>
> Trzeba zaczac, od tego ze musisz podac z czego i jak robiles
> to wino. W zaleznosci jakich owocow uzyles moze np. byc za malo
> garbunikow.
>
> Sposobow klarowania jest kilka, np saczenie,
> to zalezy ile masz tego wina, kilka beczek czy jeden
> balon. Mozna klarowac bialkiem z jajka (lub
> tanina (gdy brak garbinikow).
> Zanim zaczniesz klarowac zrob testy na malej ilosci wina,
> zeby go nie popsuc.
> Tak czy owak taka operacja zawsze negatywnie wplywa na smak wina.
> Mozna tez klarowac innymi skladnikami np. krew.
>
>
> Marek S.
> --
> +---------------------------------------------------
----------------+
> | Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
> | OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
> | Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
> | FAX NO. (+48) (056) 542477 |
> +---------------------------------------------------
----------------+


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.02 Marek Smolinski
11.02 Piotr Zajączkowski
11.02 W.Przybylski
12.02 Hans
12.02 Hans
14.02 Marek Smolinski
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?