Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.torun.pl!ma
t.uni.torun.pl!not-for-mail
From: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: klarowanie win domowych
Date: Fri, 11 Feb 2000 10:40:20 +0100
Organization: Uniwersytet Mikolaja Kopernika WMiI
Lines: 30
Message-ID: <3...@c...uni.torun.pl>
References: <880c4h$9rf$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@c...uni.torun.pl>
<880j9p$2vl$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: chem.uni.torun.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: ultra60.mat.uni.torun.pl 950261846 20651 158.75.3.22 (11 Feb 2000 09:37:26
GMT)
X-Complaints-To: n...@m...uni.torun.pl
NNTP-Posting-Date: 11 Feb 2000 09:37:26 GMT
X-Mailer: Mozilla 3.01Gold (X11; I; SunOS 5.7 sun4m)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22965
Ukryj nagłówki
Piotr Zajączkowski wrote:
>
> Dzieki za informacje. Mam jeszcze prosbe o uzupelnienie ich o orientacyjne
> dawki czynników klarujacych.
> Moim problemem jest 15l wina z dzikiej rózy 3 miesiace po ustaniu
> fermentacji cichej (2 razy zlewane znad osadu). Dokladnych proporcji owoców
> , wody i cukru nie pamietam w tej chwili (mam gdzies zapisane). Po
> fermentacji drozdzami Madera (SGGW) wino jest pólslodkie/slodkie. Nie
> dawalem pozywki dla drozdzy.
Dokladne informacje, skladniki i sposoby sa w ksiazce Jana Cieslaka
"Domowy wrob win i wodek" tytulu nie jestem pewien.
Moge podac w poniedzialek.
Wracajac do wina z rozy. To waze jest czy robies owocow suszonych czy
swiezych, same skorki czy cale owoce. A jak owoce to czy jez
rozgniatales.
Ktos kiedys wspominal, ze wino z swiezych sie ciezko klaruje.
ja robie z suszonych i jest zawsze ok.
Marek
--
+---------------------------------------------------
----------------+
| Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
| OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
| Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
| FAX NO. (+48) (056) 542477 |
+---------------------------------------------------
----------------+
|