Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: kluski slaskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: kluski slaskie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-30 19:49:37

Temat: Re: kluski slaskie
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

-----Original Message-----
From: Wladyslaw Los <w...@t...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 30 czerwca 2000 06:38
Subject: Re: kluski slaskie



>Zabawna sprawa z ta modra kapusta. Modra robi sie ona tylko w
>srodowisku zasadowym, a z jablkiem lub octem jest przeciez wspaniale
>czerwona. Czy ktos zna przepis na rzeczywiscie niebieska potrawe z
>czerwonej kapusty?
Przepisu nie znam, ale moze chodzi o to, ze ona sie robi niebieskawa, jak
ja potraktujesz stalowym ostrzem i odstawisz na troche - na miejscu
przeciecia tworzy sie taka wlasnie modrakowa obwodka - poza tym rzeczywiscie
z modrym ma kapustka niewiele wspolnego.
>Przy okazji -- szukajac jak sie nazywa ta kausta w roznych jezykach
>znalazlem niemiecki przepis na czerwona kapuste z kasztanami! Wiecie,
>jak nie lubie przepisywac przepisow, ale jak ktos mi o tym przypomni na
>jesieni, kiedy kasztany pojawia sie w sklepach, to go Wam wklepie.
>
>
>Wladyslaw
Ja Ci przypomne, bo lubie takie "dzikie" zestawienia - przepraszam za naiwne
pytanie - oczywiscie chodzilo Ci o kasztany jadalne ???- nie wiedzialam, ze
w Polsce mozna kupic swieze.
Herbatka

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-07-01 05:10:51

Temat: Re: kluski slaskie
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Herbatka <b...@d...com.pl> wrote:


> Ja Ci przypomne, bo lubie takie "dzikie" zestawienia - przepraszam za naiwne
> pytanie - oczywiscie chodzilo Ci o kasztany jadalne ???- nie wiedzialam, ze
> w Polsce mozna kupic swieze.
> Herbatka

Mozna, w supermarketach, mamy przeciez wolny rynek. Z jakoscia tych
kasztanow bywa slabo.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-04 02:47:02

Temat: Re: kluski slaskie
Od: d...@a...com (DonJose) szukaj wiadomości tego autora

Kochani:

Przgapilem, zaspalem. A raczej: Najpierw bylem w Polsce, a potem zlapala mnie
grypa. Marze o kkluskach slaskich.
Blagam Was: Rzuccie tutaj jeszcze raz ten przepis

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-05 14:30:46

Temat: Odp: kluski slaskie
Od: "Marzena Kopel" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

no dobra to byly kluski
a co z tymi kluskami slaskimi? z tego co pamietam to dodawalo sie
surowe ziemniaki ale jak to szlo ...??? czy ktos to pamieta???
byly tez bardzo smaczne i byly ciemne
i jeszcze jedno kiedys w okolicach legnicy jadlam taka kapuste
nie jestem pewna czy byla mloda, czy kiszona ale smietana tak fajnie gesta
i taka przepyszna ... wie ktos co to bylo jak sie nazywalo i jak sie to
robi?


Użytkownik DonJose <d...@a...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@n...aol.com
...
> Kochani:
>
> Przgapilem, zaspalem. A raczej: Najpierw bylem w Polsce, a potem zlapala
mnie
> grypa. Marze o kkluskach slaskich.
> Blagam Was: Rzuccie tutaj jeszcze raz ten przepis


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-07 07:55:16

Temat: Re: kluski slaskie
Od: "Beata Mroskowiak" <S...@c...katowice.computerland.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zmielic ugotowane ziemniaki,ostudzic.Dodac 1 jajko i make ziemniaczana w
takie j ilosci zeby wyrobione ciasto nie rozpadalo sie a kluski dobrze
kleily(najczesciej dzieli sie ziemniaki na 4 rowne czesci ,wyjmuje 1/4 i
dodaje tyle samo maki, ale w rzeczywistosci zalezy to od gatunku ziemniaka)
.zycze smacznego Beata
DonJose napisał(a) w wiadomości:
<2...@n...aol.com>...
>Kochani:
>
>Przgapilem, zaspalem. A raczej: Najpierw bylem w Polsce, a potem zlapala
mnie
>grypa. Marze o kkluskach slaskich.
>Blagam Was: Rzuccie tutaj jeszcze raz ten przepis


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kura z rosolu - szukam pomyslu
WWW Wirtualna Kuchnia Polska - nowosci
Jesiotr - jak przyrządzić-Odpowiedz
RE: Fasola z jablkami i rodzynkami
Śnieżka zamiast kremu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »