« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-30 19:49:37
Temat: Re: kluski slaskie-----Original Message-----
From: Wladyslaw Los <w...@t...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 30 czerwca 2000 06:38
Subject: Re: kluski slaskie
>Zabawna sprawa z ta modra kapusta. Modra robi sie ona tylko w
>srodowisku zasadowym, a z jablkiem lub octem jest przeciez wspaniale
>czerwona. Czy ktos zna przepis na rzeczywiscie niebieska potrawe z
>czerwonej kapusty?
Przepisu nie znam, ale moze chodzi o to, ze ona sie robi niebieskawa, jak
ja potraktujesz stalowym ostrzem i odstawisz na troche - na miejscu
przeciecia tworzy sie taka wlasnie modrakowa obwodka - poza tym rzeczywiscie
z modrym ma kapustka niewiele wspolnego.
>Przy okazji -- szukajac jak sie nazywa ta kausta w roznych jezykach
>znalazlem niemiecki przepis na czerwona kapuste z kasztanami! Wiecie,
>jak nie lubie przepisywac przepisow, ale jak ktos mi o tym przypomni na
>jesieni, kiedy kasztany pojawia sie w sklepach, to go Wam wklepie.
>
>
>Wladyslaw
Ja Ci przypomne, bo lubie takie "dzikie" zestawienia - przepraszam za naiwne
pytanie - oczywiscie chodzilo Ci o kasztany jadalne ???- nie wiedzialam, ze
w Polsce mozna kupic swieze.
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-01 05:10:51
Temat: Re: kluski slaskieHerbatka <b...@d...com.pl> wrote:
> Ja Ci przypomne, bo lubie takie "dzikie" zestawienia - przepraszam za naiwne
> pytanie - oczywiscie chodzilo Ci o kasztany jadalne ???- nie wiedzialam, ze
> w Polsce mozna kupic swieze.
> Herbatka
Mozna, w supermarketach, mamy przeciez wolny rynek. Z jakoscia tych
kasztanow bywa slabo.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-04 02:47:02
Temat: Re: kluski slaskieKochani:
Przgapilem, zaspalem. A raczej: Najpierw bylem w Polsce, a potem zlapala mnie
grypa. Marze o kkluskach slaskich.
Blagam Was: Rzuccie tutaj jeszcze raz ten przepis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-05 14:30:46
Temat: Odp: kluski slaskieno dobra to byly kluski
a co z tymi kluskami slaskimi? z tego co pamietam to dodawalo sie
surowe ziemniaki ale jak to szlo ...??? czy ktos to pamieta???
byly tez bardzo smaczne i byly ciemne
i jeszcze jedno kiedys w okolicach legnicy jadlam taka kapuste
nie jestem pewna czy byla mloda, czy kiszona ale smietana tak fajnie gesta
i taka przepyszna ... wie ktos co to bylo jak sie nazywalo i jak sie to
robi?
Użytkownik DonJose <d...@a...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@n...aol.com
...
> Kochani:
>
> Przgapilem, zaspalem. A raczej: Najpierw bylem w Polsce, a potem zlapala
mnie
> grypa. Marze o kkluskach slaskich.
> Blagam Was: Rzuccie tutaj jeszcze raz ten przepis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-07 07:55:16
Temat: Re: kluski slaskieZmielic ugotowane ziemniaki,ostudzic.Dodac 1 jajko i make ziemniaczana w
takie j ilosci zeby wyrobione ciasto nie rozpadalo sie a kluski dobrze
kleily(najczesciej dzieli sie ziemniaki na 4 rowne czesci ,wyjmuje 1/4 i
dodaje tyle samo maki, ale w rzeczywistosci zalezy to od gatunku ziemniaka)
.zycze smacznego Beata
DonJose napisał(a) w wiadomości:
<2...@n...aol.com>...
>Kochani:
>
>Przgapilem, zaspalem. A raczej: Najpierw bylem w Polsce, a potem zlapala
mnie
>grypa. Marze o kkluskach slaskich.
>Blagam Was: Rzuccie tutaj jeszcze raz ten przepis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |