« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-08 06:42:10
Temat: Re:knedle Czeskie
Knedle bułczane
Składniki: 400 gram mąki pszennej grubo mielonej, 3 bułki, 10
do 20 gramów masła, 1 jajko, około 5 gram soli, 250 ml
zagotowanego ale ostudzonego mleka
Przygotowanie: Bułki pokroić w kostkę i lekko opiekać na maśle
na patelni, następnie ostudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę,
wlać mleko z rozbełtanym jajkiem i solą. Mieszać tak długo aż
powstanie gładkie, błyszczące ciasto, które da się odkleić od
łyżki. Dodać podsmażonej bułki i wmieszać ją równomiernie z
ciastem. Powierzchnię ciasta oprószyć mąką, przykryć ściereczką i
zostawić na pół godziny. Następnie rozdzielić na dwie połowy, z
których na lekko przyprószonej mąką desce uformować dwa wałki
czyli knedle. Włozyć je do gorącej osolonej wody i na małym
ogniu gotować 25 minut. Tak ugotowane knedle wyjąć z wody i
natychmiast pokroić w plastry. Najlepiej kroi się je za pomocą nici.
Danie na: 6 osób. Czas przygotowania: 1 godzina.
ze strony wirtualnej polski.Troche krzaczki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-08 06:43:35
Temat: Re:knedle Czeskie Knedle ziemniaczane
Składniki: 900 gram surowych ziemniaków, 40 g masła, około10
gram soli, 120 gram średnio zmielonej mąki albo grysu
Przygotowanie: Ziemniaki w mundurkach albo obrane ugotować w
osolonej wodzie.Po odcedzeniu i krótkim odparowaniu te w
mundurkach obrać, a obrane posolić i póki są jeszcze ciepłe wmieszać z
mąką lub grysem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Z ciasta na przyprószonej mąką desce uformować wałki o długości
około 20 i szerokości 5 centymetrów. Włożyć do wrzącej,
osolonej wody i gotowć 20 minut. Pilnować, żeby nie przylepiły się do
dna. Ugotowane wyjąć i od razu pokroić w plastry.
Danie na: 6 osób, czas przygotowania: 1 godzinę.
Ciasto na knedle ziemniaczane można również wypełniać. W
Czechach najczęstszym nadzieniem są przede wszystkim: na słono -
wędzone mięso, a na słodko - truskawki, morele albo śliwki.
wirtualna polska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 06:45:23
Temat: Re:knedle CzeskieKnedle "chlupaté"
Składniki: 700 gramów surowych ziemniaków, 150 gramów
ugotowanych posolonych ziemniaków, 1 jajko, sól, szczypta mielonego
pieprzu i od 120 do 180 gramów grubo mielonej mąki.
Przygotowanie: Surowe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
Uwaga: potartych nie wolno zbyt długo trzymać, gdyż ciemnieją.
Wycisnąć z nich sok, dodać jajko, sól, pieprz, gotowane
osolone ziemniaki, mąkę i wszystko dobrze mieszać. Następnie
namoczoną w wodzie łyżką wyciąć z ciasta średniej wielkości kulki czyli
knedle. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim
ogniu od 8 do 10 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową, tak aby nie
przylepiły się do dna. Ugotowane polać roztopionym tłuszczem
albo skwarkami ze słoniny.
Zaleca się ugotować jeden mały knedel na próbę. W ten sposób
przekonujemy się, czy ciasto jest dobre. Jeżeli knedel rozpada
się, znaczy, że musimy dodać do ciasta jeszcze trochę mąki.
Danie na: 6 osób, czas przygotowania: 45 minut. Każdy z
prezentowanych tu rodzajów knedli można podawać w zestawie
"Knedlo-zelo-vepro".
Weźcie pod uwagę to, że przygotowywanie knedli wymaga
zręczności, przede wszystkim dobrze wyrobionego ciasta, świeżych
produktów, a także nieco szczęścia, ponieważ czasem i dobrej kucharce
ta potrawa nie wychodzi.
..skopiowałam bo łatwiej.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |