Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia knysze

Grupy

Szukaj w grupach

 

knysze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-27 09:26:01

Temat: knysze
Od: "Ag@a" <agata(wytnij_to)@wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie!

Poszukuję przepisu na knysze.
Mama zawsze robiła takie pyszne z cebulą.
Nie mogę nigdzie znaleźć.
Prosze podzielcie się przepisem. mam 25 kg cebuli w piwnicy:)
Pozdrawiam
Agata

--
| | | | | | |
\\ - - //
(@ @)
___ _ __ ______oOOo_(_)_oOOo_ _ __
A...@w...pl
GG 751764
------------------------Oooo-----------
oooO ( )
( ) ) /
\ ( (_/
\_)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-27 10:53:11

Temat: Re: knysze
Od: "gałka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Ag@a <agata(wytnij_to)@wp.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:apgbas$i30$...@n...tpi.pl...
> Witam serdecznie!
>
> Poszukuję przepisu na knysze.
> Mama zawsze robiła takie pyszne z cebulą.
> Nie mogę nigdzie znaleźć.
> Prosze podzielcie się przepisem. mam 25 kg cebuli w piwnicy:)
> Pozdrawiam
> Agata
>
> --
> | | | | | | |
> \\ - - //
> (@ @)
> ___ _ __ ______oOOo_(_)_oOOo_ _ __
> A...@w...pl
> GG 751764
> ------------------------Oooo-----------
> oooO ( )
> ( ) ) /
> \ ( (_/
> \_)
>
> nie jesteś taka bystra
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 10:58:10

Temat: Re: knysze i nie...(P)
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Ag@a" <agata(wytnij_to)@wp.pl> wrote:

>Witam serdecznie!
>
>Poszukuję przepisu na knysze.
>Mama zawsze robiła takie pyszne z cebulą.
>Nie mogę nigdzie znaleźć.
>Prosze podzielcie się przepisem. mam 25 kg cebuli w piwnicy:)

"Podpowiedzi"

1. Potato Knishes (from Epicurious)

For filling:
1 cup chopped onion
1/4 cup schmaltz
2 cups mashed or riced potatoes
1 egg, beaten well
1 tsp. salt
1/4 tsp. white pepper
For dough:
2 1/2 cups sifted flour
1 tsp. baking powder
1/2 tsp. salt
2 eggs
1/2 cup vegetable oil
2 tbsp. water
First, make filling. Saute onions in schmaltz over medium high
heat until tender and golden-brown. Combine with remaining
filling ingredients. Set aside while making dough. Resift flour
with baking powder. Add salt. Make a well in the center of dry
ingredients and add eggs, oil and water. Mix with your hands until
blended; then knead on a lightly- floured surface until
smooth. Roll out dough on a lightly-floured surface until as thin as
possible. Cut into 3" rounds. Place a tablespoon of filling on
center of each round. Moisten edges of dough and pull together,
forming a ball and enclosing filling completely. Pinch to
seal. Place pinched side down on an oiled baking sheet. Bake at
350F until brown, c. 35 min. Makes about 2 dozen knishes."
Magdalena Bassett

2. Swietne spozytkowanie cebuli na cebulaku Doruniowym choc
sama Dorunia protestujae jakoby Jej...

A oto cebulaki drożdżowe:
2 szklanki maki
1 jajko
sól, pieprz
łyżeczka cukru
3 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju lub 5 dag margaryny
3-4 cebule
5 dag tłuszczu
łyżka śmietany
2 łyżki startego sera
cos do wysmarowania formy
Robi się rozczyn z drożdży,letniego mleka i cukru. odstawia do
wyrośnięcia Do michy przesiewa mąkę, wlewa rozczyn, olej,
jajko i sól, wyrabia tyle ile trzeba, aż odstaje od ręki potem
dzieli na kule, 12-16 sztuk powinno wyjść robi z kuli placek,
kładzie się je na tłustej blasze i odstawia do wyrośnięcia cebule
kroimy, podsmażamy na tłuszczyku, wodą podlać żeby była miękka w
tą cebule wkłada się śmietanę i tak do zagotowania się trzyma
na piecu, posolić, popieprzyć...... potem na tych plackach
wyrośniętych juz robi się dołek - ja robię szklanką :). kładzie
cebulę, osypuje serem i do piekarnika aż się zarumieni no i cieple
najlepsze." Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 11:08:51

Temat: Re: knysze a cebula (3P)
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

>>Prosze podzielcie się przepisem. mam 25 kg cebuli w piwnicy:)

dzis bohaterem dnia jest cebula :

1. Konfitura do mies z cebuli ale uwaga tutaj czerwona, moze da
sie jakos zawalczyc z innym kolorem

Najlepszy (dodatek) do poledwicy, befsztykow itepe.

65 deko czerwonej cebuli
200 ml czerwonego polwytrawnego wina
250 ml slodkiego soku z czarnej porzeczki (moze byc zwykly z
kartonika).
UWAGA: ja raz w desperacji - nie mialam czerwonego wina w domu
- wlalam po prostu slodkie wino takie prawie likierowate
wlasnie z czarnej porzeczki. Okazalo sie to doskonalym rozwiazaniem.
No ale dalej...
3 lyzki soku z cytryny
1 kopiasta lyzka cukru (moga byc 2, do sprobowania i uznania
wlasnego) - polecam brazowy
1 lyzeczka cynamonu (na ogol daje 2, ale ja kocham cynamon)
1 lyzeczka tartej galki muszkatolowej
5 deko masla
2 lyzki oliwy z oliwek
sol i pieprz
Cebule obrac, pokroic w talarki , rozgrzac w garnku z grubym
dnem oliwe, smazyc na tym cebule przez okolo 2 minuty - do
lekkiego przyrumienienia. Posypac cukrem, mieszac i smazyc przez
kolejne 2 minuty. Polac sokiem, zagotowac. Wlac wino. Posolic,
popieprzyc, wsypac gozdziki, galke i cynamon. Gotowac 15 minut bez
przykrycia na srednim ogniu, duzo mieszac. Dodac sok z cytryny,
gotowac jeszcze 15 minut - wiekszosc plynu powinna odparowac.
I juz, gotowe. Najlepsze do czerwonego miesa, ale przypuszczam
ze do indorow, kaczek itepe tez musi byc dobre. Przepis jest z
Elle, robilam juz kilkakrotnie i zawsze spotyka sie z uznaniem.
autorstwo MagdyW

2."CIASTO CEBULOWE Z BOCZKIEM

ciasto kruche na spod:
25 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
8 dag masła
75 ml wody zimnej ( lub z kostkami lodu)

farsz:
1 kg cebuli
2-3 ząbki czosnku
20 dag boczku wędzonego
1 czubata łyżka mąki
300 g kwaśnej, gęstej śmietany
2 łyżeczki ostrej musztardy
3 jaja
1 żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatułowa, 1 łyżeczka majeranku
Do mąki dodać żółtko, posolić, obłożyć kawałkami zimnego masła,
posiekać całość nożem, szybko zagnieść ciasto dodając zimną
wodę.. Uformować kule, zawinąć w folie i na 45 min. do lodowki.
Obrać cebulę i czosnek. Cebulę w plasterki, czosnek posiekać.
Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na patelni , lekko
rumieniąc. Dolać olej, rozgrzać go i dodać cebule i przesmażyć na
szklisto ( patelnia ma być większa, aby ten kilogram móc mieszać
swobodnie). Na koniec dać posiekany czosnek, posypać mąką i chwilę
smażyć, mieszając i uważając, by mąka się nie zrumieniła.
Odstawić z ognia i wystudzić. Śmietanę wymieszać z jajami , żółtkiem
surowym, musztardą i przyprawami, zalać jeszcze ciepłą cebule.
Przyprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o
średnicy ok. 30 cm i wyłożyć spód i boki tortownicy ( średnicy 28
cm). Moja ma 26 i zrobiłam rant wys. 3-4 cm. Spód ponakłuwać
widelcem. Nałożyć masę cebulową i wstawić do piekarnika. Piec 45
min w 200 st. Podawać na ciepło. Ja piekłam ok. godziny, bo po
45 min ani ciasto, ani wierzch farszu nie był lekko zloty. Jak
się zazłoci to farsz trzyma się kupy i można to kroić jak
kawałki tortu. Jest to danie bardzo sycące. Na drugi dzień
pozostały kawałek ciasta cebulowego wcielam na zimno - i tez mi
smakowało. Piwo do tego pasuje " podala Iza ale zaznacza ze nie Jej

3.Placek drozdzowy z cebula (srednia tortownica)

---ciasto---
25 dag maki
8 lyzek mleka
3 lyzki masla
2 dag drozdzy
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cukru
do miski wrzucic: make, sol, pokuszone drozdze, cukier, 3 lyzki
cieplego mleka ----> wymieszac i zostawic do wyrosniecia (ok.
15 min) Po wyrosnieciu dodac 5 lyzek cieplego mleka, stopiony i
wystygniety tluszcz ------> wyrabiac az powstana pecherzyki
powietrza. Potem rozwalkowac na stolnicy i wlozyc do nasmarowanej
tluszczem tortownicy (obkleic cala tortownice), odczekac
jakies 15 minut az sobie podrosnie.

----nadzienie----
1 kg cebuli (najlepiej czerwonej)
25 dag sera startego na tarce
20 dag boczku wedzonego
30 dag kwasnej smietany
3 jajka
sol, bialy pieprz, kminek
Cebule pokroic w cienkie plastry----> podsmazyc (zeszklic)
Boczek w kostke ------> usmazyc polaczyc cebule z boczkiem ---->
doprawic kminkiem i innymi ziolami jaja polaczyc ze smietana
----> rozbeltac i doprawic sola i pieprzem Na wyrosniete ciasto
nalozyc "cebule z boczkiem" i polac "jajami ze smietana" i posypac
starym serem Piec w 200 st C ok 1 do 15 godziny" Podala Iza

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 12:55:41

Temat: Re: knysze i nie...(P)
Od: "Ag@a" <agata(wytnij_to)@wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wielkie dzięki! Idę produkować.
Pozdrawiam!
Ag@a


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 15:25:18

Temat: Re: knysze
Od: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn) szukaj wiadomości tego autora


> Prosze podzielcie się przepisem. mam 25 kg cebuli w piwnicy:)
-------
Nie mam pojecia, co to sa knysze, ale wyobraznia mi mowi, ze nie tylko na
nie przyda ci sie przepisik:)))

Cebula duszona (jako dodatek-warzywko):
kilo cebuli, plaska lyzeczka masla, 2 lyzeczki swiezych ziolek, kostka
cukru, szklanka wody, ciutka soli czosnkowej, ciutka mielonego kminku, pol
szklanki slodkiej smietany/jogurtu, zoltko, 2 plaskie lyzki maki
ziemniaczanej, peczek posiekanej pietruszki.
Cebulke na cwiartki/osemki jak wieksza, poddusic w tluszczyku ze 2 min,
dodac ziolka, cukier, wode, czosnek, kminek, dusic 20 min pod przykryciem.
Smietanke wymerdac z zoltkiem i maka ziemniaczana, dodac do cebulki,
zagotowac, dac swieze ziola. Posolic. Nadaje sie do pieczeni, do wolowinki
gotowanej, do nalesniczkow:)

Smacznego
Gosia

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 16:01:57

Temat: Re: knysze
Od: "Anna" <q...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

błagam... darujmy sobie "przepisiki" "wołowinki" i "naleśniczki"....
Apetyt przechodzi....
Anna

Użytkownik "Gosia Jurczyszyn" <g...@a...net> napisał w wiadomości
news:B9E1C4D3.52B%goniaj@astagor.net...
>
> > Prosze podzielcie się przepisem. mam 25 kg cebuli w piwnicy:)
> -------
> Nie mam pojecia, co to sa knysze, ale wyobraznia mi mowi, ze nie tylko na
> nie przyda ci sie przepisik:)))
>
> Cebula duszona (jako dodatek-warzywko):
> kilo cebuli, plaska lyzeczka masla, 2 lyzeczki swiezych ziolek, kostka
> cukru, szklanka wody, ciutka soli czosnkowej, ciutka mielonego kminku,
pol
> szklanki slodkiej smietany/jogurtu, zoltko, 2 plaskie lyzki maki
> ziemniaczanej, peczek posiekanej pietruszki.
> Cebulke na cwiartki/osemki jak wieksza, poddusic w tluszczyku ze 2 min,
> dodac ziolka, cukier, wode, czosnek, kminek, dusic 20 min pod przykryciem.
> Smietanke wymerdac z zoltkiem i maka ziemniaczana, dodac do cebulki,
> zagotowac, dac swieze ziola. Posolic. Nadaje sie do pieczeni, do wolowinki
> gotowanej, do nalesniczkow:)
>
> Smacznego
> Gosia
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Konfitura imbirowo-winna
Konfitura bzowo-winogronowa
test
gdzie kupić???
pilne! fasolka po bretońsku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »