Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.
news.xs4all.nl!194.109.133.84.MISMATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all
.nl!xs4all!feeder.news-service.com!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!
postnews.google.com!k39g2000yqb.googlegroups.com!not-for-mail
From: J-23 <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: konserwacja żywności
Date: Sat, 3 Jul 2010 01:59:49 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 35
Message-ID: <1...@k...googlegroups.com>
References: <i0kcf1$5ue$1@inews.gazeta.pl> <8...@4...net>
NNTP-Posting-Host: 217.113.228.34
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1278147590 28500 127.0.0.1 (3 Jul 2010 08:59:50 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sat, 3 Jul 2010 08:59:50 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: k39g2000yqb.googlegroups.com; posting-host=217.113.228.34;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6)
Gecko/20100625 Firefox/3.6.6 GTB7.0 ( .NET CLR 3.5.30729)
GTBA,gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328774
Ukryj nagłówki
On 2 Lip, 18:29, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Fri, 2 Jul 2010 11:44:59 +0200, Zbigniew napisał(a):
>
> > Jak myślicie, jak jest przygotowywana żywność zawierająca w dużych ilościach
wodę? Takie jak batoniki magura lub po prostu woda mineralna? Onbe przecież zepsułyby
się po kilku godzinach a jednak mogą być w opakowaniu przechowywane kilka miesięcy.
Otóż, w latach siedemdziesiątych, ukazała się książka, która o tym mówiła. Później
już nie spotkałem się z publikacjami na ten temat, jakby władze nie chciały, żeby
ludzie o tym wiedzieli. Wiele rodzajów żywności, zawierających sporo wody jest po
prostu, już po zapakowaniu w hermetyczne opakowanie, napromieniowana promieniami
gamma. Są to te same promienie które wystąpiły podczas wybuchu bomby atomowej w
Hiroszimie. Dawki napromieniowania są od jednej tysiącznej do jednej
dziesięciotysiącznej dawki śmiertelnej więc prawdopodobnie nie są szkodliwe ale
jednak nie mówi się o tym głośno.
>
> Na pewno sa napromieniowywane, a czym - niekoniecznie to jest ważne. Może
> "tylko" dodawane są środki grzybobójcze czy bakteriostatyki.
> Ostatnio wyjęłam z lodówki jogurt z datą ważności do poł. lutego 2010. Zero
> oznak zepsucia. Czy to przemawia za tym, żeby go kupować? Nigdy więcej.
W tym jogurcie beztlenowce zabite przez pasteryzacje, molekuly
tluszczu rozbite przez wirowanie, a przestrzen miedzy masa a
przykrywka wypelniona azotem. To co sie ma popsuc? Zwolennikom mleka
prosto od krowy polecam zapoznanie sie z intresujaca zawartoscia
takiego produktu. Ja tez b.lubie takie mleko wprawdzie nie wszystkie
zawarte w nim czesci skladowe trawie. I jest jeden warunek, konsumpcja
odbywac sie musi kiedy siedze na sedesie, z uwagi na piorunujace
efekty hm... uboczne.
J-...
|