« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-06 11:11:01
Temat: kotlety z kalafiora zrobiłam + komentarzTrwam w fazie eksperymentowania. Na forum kuchennym Gazety zoczyłam taki
jeden przepis, który trochę zmodyfikowałam. Nie pamiętam niestety
imienia autora oryginału, za co przepraszam.
Na około 16 kotlecików zużyłam:
2 średnio małe kalafiory
3 jajka
pęczek koperku (i przydałoby się więcej, im więcej, tym smaczniejsze)
ileś tam bułki tartej.
Kalafior gotujemy, aż będzie bardzo miękki. Dokładnie odsączamy i
ugniatamy - ja wykorzystałam taki zwyczajny przyrząd do ubijania
ziemniaków (Boże, jaką człowiek ma sklerozę, zapomniałam, jak to się
nazywa).
Dodajemy trzy jajka i pęczek koperku posiekany drobno. Całość mieszamy,
przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli "masa" jest zbyt sypka, dosypujemy
do niej tartej bułki - i tu komentarz: tak ja zrobiłam. Nie wiem, jak
sobie radzi autor przepisu, bo tego nie podał, a ja nie spytałam. Czekam
na propozycje, czym jeszcze można to "zestalić". Skrobią? Mąką chyba
nie... - całość ma być na tyle zwarta, żeby można było uformować kotlety
takie jak mielone.
Uformowane kotlety obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju. I tu
znowu komentarz: proponuję - i sama tak następnym razem zrobię -
obtaczać kotlety najpierw w tartej bułce, potem w jajku i potem znowu w
tartej. Będą się lepiej trzymać.
Mogę polecić - szybko się to robi i wychodzi bardzo smaczne. Do tego
jakaś sałata i jarski obiad jest :)
--
Kruszyna
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-06 16:10:33
Temat: Re: kotlety z kalafiora zrobiłam + komentarz
> Trwam w fazie eksperymentowania.
Można jeszcze dodać łuskanego słonecznika do tej masy.
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 16:12:06
Temat: Re: kotlety z kalafiora zrobiłam + komentarzDnia 2004-07-06 18:10,Użytkownik KasiaKC ziewnął szeroko i rzekł:
> Można jeszcze dodać łuskanego słonecznika do tej masy.
O, popatrz, nie wiedziałam :)
--
Kruszyna
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 17:17:51
Temat: Re: kotlety z kalafiora zrobiłam + komentarz
Użytkownik "KasiaKC" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cceiuk$mk4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> Można jeszcze dodać łuskanego słonecznika do tej masy.
>
i\ lub czosnek
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-08 10:53:55
Temat: Re: kotlety z kalafiora zrobiłam + komentarz
Użytkownik "Kruszyzna" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cce1ho$lrh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Uformowane kotlety obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju. I tu
> znowu komentarz: proponuję - i sama tak następnym razem zrobię -
> obtaczać kotlety najpierw w tartej bułce, potem w jajku i potem znowu w
> tartej. Będą się lepiej trzymać.
To ja polecam wymieszac bulke tarta z kaszka manna (wiecej bulki niz
kaszki). Beda sie super trzymaly , beda chrupiace i wogole:-)
Ja tak robie przy kotletach ziemniaczanych:-)
> Kruszyna
Kropelka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-08 12:23:02
Temat: Re: kotlety z kalafiora zrobiłam + komentarzDnia 2004-07-08 12:53,Użytkownik Kropelka ziewnął szeroko i rzekł:
> To ja polecam wymieszac bulke tarta z kaszka manna (wiecej bulki niz
> kaszki). Beda sie super trzymaly , beda chrupiace i wogole:-)
> Ja tak robie przy kotletach ziemniaczanych:-)
O! Dzięki za pomysł :)
--
Kruszyna
"I na jedno to wypadnie, bylem nie tył, to nieładnie
Przyzna chyba, że nieładnie, każdy z was..." (K. Puchatek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |