« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-21 10:16:17
Temat: krem do tortówWiem ze bylo o tortach niedawno, ale nie wypatrzylam tam kremu dla siebie.
No to pytam specjalistow: jaki krem mi sie na pewno uda i nie bedzie taki
sztywny jak w kupnym torcie (blee chyba sama margaryna,czy cuś)
Ma się tę trojkę dzieci no i muszę im klecić torty raz na jakiś czas
(dokładnie to raz w roku ;-). Oni nie chcą kupnych (a szkoda, bo w Zielonej
Budce pod domem robią całkiem niezłe), a ja nie potrafie wyprodukowac
dobrego kremu. Ostatnio użyłam delecty i nawet sie dało zjeść )do Cafe ZS
się już z nim zgłosiłam), ale chciałabym jednak się kiedyś naumieć sama.
Biszkoptu sama i tak nie upiekę, bo primo po pierwsze nie mam czasu a primo
po drugie boje sie że i tak mi nie wyjdzie. No ale chociaż ten krem....
Wspomóżcie mnie pliz.
Żeby nie był za trudny i żeby się nie warzył, i żeby jeszcze się dało na
jego podstawie wykonać warciacje typu raz czekoladowy a raz kawowy, a raz
owocowy.
Nie za dużo sobie wymarzyłam?
No to pozdrawiam
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-21 10:28:13
Temat: Re: krem do tortów
Użytkownik "Ana" <a...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:9tfv60$p1m$1@news2.ipartners.pl...
> Żeby nie był za trudny i żeby się nie warzył, i żeby jeszcze się dało na
> jego podstawie wykonać warciacje typu raz czekoladowy a raz kawowy, a raz
> owocowy.
Kawowy i cytrynowy masz u mnie na stronie... w kuchni...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-21 11:08:56
Temat: Re: krem do tortów
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:9tfvkb$3d0$1@news.onet.pl...
> Kawowy i cytrynowy masz u mnie na stronie... w kuchni...
> --
No właśnie, Joasiu, już je wczoraj oglądałam, bo pamiętam że Ty w tortach
biegła jesteś. Ale te jajka na parze ubijać.... tego jakoś sobie nie mogę
wyobrazić. Możesz mi przybliżyć łopatologicznie?
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-21 11:44:03
Temat: Re: krem do tortów
Użytkownik "Ana" <a...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:9tg291$qvb$1@news2.ipartners.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:9tfvkb$3d0$1@news.onet.pl...
> > Kawowy i cytrynowy masz u mnie na stronie... w kuchni...
> > --
> No właśnie, Joasiu, już je wczoraj oglądałam, bo pamiętam że Ty w tortach
> biegła jesteś. Ale te jajka na parze ubijać.... tego jakoś sobie nie mogę
> wyobrazić. Możesz mi przybliżyć łopatologicznie?
Tak formalnie to trzeba mięć taki garnek z "podwójnym dnem i pomiędzy jedno
i drugie wlewa się wodę do tego jajka i cukier i się ubija... Oczywiście
woda ma się w czasie ubijania gotować.
Ja kiedyś ubijałam tak, ze wkładałam w większy garnek mniejszy i się
podgrzewało tak, ale to niezdrowe dla miksera, bo paruje na silnik.
Teraz doszłam do tego, ze stawiam garnek z jajkami na gazie i podgrzewam
bezpośrednio na gazie, ale to trzeba bardzo na wyczucie pilnować
temperatury, żeby tych jajek nie przypalić, żeby były tylko mocno podgrzane.
Ja ubijam to około 10 minut mikserem i to wystarczy. Ale chodzi o
konsystencje masy jajecznej... musi być taka ja krem... - gęsta i
pęcherzyków praktycznie nie widać takie maja być drobne.
Potem w czasie studzenia trzeba ubijać dalej ale to robię już ręczna
trzepaczka...
To studzenie trwa około 20 minut i nie można go przyśpieszać przez wsadzenie
garnka np. do zimnej wody, bo się może cukier skrystalizować w jajkach.
Mam nadzieje, ze cos pomogłam...
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-21 12:33:46
Temat: Re: krem do tortów
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:9tg42n$a9e$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Ana" <a...@e...com.pl> napisał w wiadomości
> news:9tg291$qvb$1@news2.ipartners.pl...
> >
> > Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> > wiadomości news:9tfvkb$3d0$1@news.onet.pl...
> > > Kawowy i cytrynowy masz u mnie na stronie... w kuchni...
> > > --
> > No właśnie, Joasiu, już je wczoraj oglądałam, bo pamiętam że Ty w
tortach
> > biegła jesteś. Ale te jajka na parze ubijać.... tego jakoś sobie nie
mogę
> > wyobrazić. Możesz mi przybliżyć łopatologicznie?
>
> Tak formalnie to trzeba mięć taki garnek z "podwójnym dnem i pomiędzy
jedno
> i drugie wlewa się wodę do tego jajka i cukier i się ubija... Oczywiście
> woda ma się w czasie ubijania gotować.
> Ja kiedyś ubijałam tak, ze wkładałam w większy garnek mniejszy i się
> podgrzewało tak, ale to niezdrowe dla miksera, bo paruje na silnik.
> Teraz doszłam do tego, ze stawiam garnek z jajkami na gazie i podgrzewam
> bezpośrednio na gazie, ale to trzeba bardzo na wyczucie pilnować
> temperatury, żeby tych jajek nie przypalić, żeby były tylko mocno
podgrzane.
> Ja ubijam to około 10 minut mikserem i to wystarczy. Ale chodzi o
> konsystencje masy jajecznej... musi być taka ja krem... - gęsta i
> pęcherzyków praktycznie nie widać takie maja być drobne.
> Potem w czasie studzenia trzeba ubijać dalej ale to robię już ręczna
> trzepaczka...
> To studzenie trwa około 20 minut i nie można go przyśpieszać przez
wsadzenie
> garnka np. do zimnej wody, bo się może cukier skrystalizować w jajkach.
> Mam nadzieje, ze cos pomogłam...
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
Podrzucę wam jutro genialny przepis na tort. Uwielbiam go ja i moje
otoczenie więc wam też może się spodoba. Teraz jestem w pracy i nie mam
dostępu do moich tajnych zbiorów a z głowy nie do końca pamiętam...Krem też
tam jest rewelacyjny :-))
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-21 12:53:20
Temat: Re: krem do tortów
> >
> Podrzucę wam jutro genialny przepis na tort. Uwielbiam go ja i moje
> otoczenie więc wam też może się spodoba. Teraz jestem w pracy i nie mam
> dostępu do moich tajnych zbiorów a z głowy nie do końca pamiętam...Krem
też
> tam jest rewelacyjny :-))
Trzymamy za słowo!
Mozna zapytać w jakim temacie jest ten tort - czekoladowy, owocowy...?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-21 12:59:19
Temat: Re: krem do tortów"Basia" <b...@p...onet.pl> wrote:
>Trzymamy za słowo!
>Mozna zapytać w jakim temacie jest ten tort - czekoladowy, owocowy...?
>
..ech, ta Basia taka wścibska i niecierpliwa....
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-21 12:59:21
Temat: Re: krem do tortów
>Biszkoptu sama i tak nie upiekę, bo primo po pierwsze nie mam czasu a primo
>po drugie boje sie że i tak mi nie wyjdzie. No ale chociaż ten krem....
>Wspomóżcie mnie pliz.
>Żeby nie był za trudny i żeby się nie warzył, i żeby jeszcze się dało na
>jego podstawie wykonać warciacje typu raz czekoladowy a raz kawowy, a raz
>owocowy.
>Nie za dużo sobie wymarzyłam?
>No to pozdrawiam
>AniaK
>
>
>
w dawnych czasach ktos mi dal przepis na krem do tortow, gdzie w
garnku sie robi bardzo sztywny budyn (np budyn z torebki plus
maka kartoflana, albo mleko, maka kartodlana, zoltko i jakies
smaki-kolory (typu cytryna, kawa,kakao). osobno sie uciera maslo
z cukrem (lub cukrem pudrem) i potem sie laczy...
no i jakos takie to bylo no ...zbyt tluste, az wreszcie zrobilam
po mojemu, a mianowicie tego tlustego bylo tak z 1/4 albo i mniej
nic tego budyniowatego. a blaty biszkotowe byly nasaczane a potem
posmarowane dzemem morelowym.
krem mi wtedy wyszedl tak smaczny, ze go chetnie wylizywalam z
michy, a ja tlustego NIE lubie wylizywac
Krysia
Proprocji na to brak, bo jak moge to unikam korzystania z wagi,
hehehehe
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-21 13:02:34
Temat: Re: krem do tortów
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:9tg87e$e4l$1@news.tpi.pl...
> "Basia" <b...@p...onet.pl> wrote:
>
> >Trzymamy za słowo!
> >Mozna zapytać w jakim temacie jest ten tort - czekoladowy, owocowy...?
> >
>
> ..ech, ta Basia taka wścibska i niecierpliwa....
no juz dobrze, bede cicho siedziec albo sobie czcionke na 2
zmniejsze...chlip. chlip...nie chcialam zebyscie tak o mnie mysleli (musze
wytrzeć klawiature bo cała zaryczana)
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-21 13:56:03
Temat: Re: krem do tortów
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:9tg42n$a9e$1@news.onet.pl...
>
> Tak formalnie to trzeba mięć taki garnek z "podwójnym dnem i pomiędzy
jedno
> i drugie wlewa się wodę do tego jajka i cukier i się ubija... Oczywiście
> woda ma się w czasie ubijania gotować.
> Ja kiedyś ubijałam tak, ze wkładałam w większy garnek mniejszy i się
> podgrzewało tak, ale to niezdrowe dla miksera, bo paruje na silnik.
> Teraz doszłam do tego, ze stawiam garnek z jajkami na gazie i podgrzewam
> bezpośrednio na gazie, ale to trzeba bardzo na wyczucie pilnować
> temperatury, żeby tych jajek nie przypalić, żeby były tylko mocno
podgrzane.
> Ja ubijam to około 10 minut mikserem i to wystarczy. Ale chodzi o
> konsystencje masy jajecznej... musi być taka ja krem... - gęsta i
> pęcherzyków praktycznie nie widać takie maja być drobne.
> Potem w czasie studzenia trzeba ubijać dalej ale to robię już ręczna
> trzepaczka...
> To studzenie trwa około 20 minut i nie można go przyśpieszać przez
wsadzenie
> garnka np. do zimnej wody, bo się może cukier skrystalizować w jajkach.
> Mam nadzieje, ze cos pomogłam...
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
Dzięki, może się odważę. :-)
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |