Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Chiron" <e...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kremowka
Date: Sat, 29 Sep 2012 10:13:25 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 40
Message-ID: <k46aj5$sal$1@node2.news.atman.pl>
References: <k461ja$3dk$1@node1.news.atman.pl>
<5066982e$0$1303$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: staticline-31-182-134-177.toya.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1348906405 29013 31.182.134.177 (29 Sep 2012 08:13:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 29 Sep 2012 08:13:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348635
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bbjk" <b...@g...comspam> napisał w wiadomości
news:5066982e$0$1303$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2012-09-29 07:39, Chiron pisze:
>
>> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz mam
>> dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
>> konsystencję: czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem?
>> Tylko co tu można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?
>
> Nie wiem, nie miałam takiego problemu, śmietanka 30% (i więcej) zawsze się
> ubijała. Jeśli zrobiło się masło, to ubijałeś za długo, a jeśli wszystko
> równo pozostało płynne, to nie znam przyczyny, nie spotkałam się z takim
> przypadkiem. Kupując śmietankę patrzę, czy to jest tylko śmietanka, czy z
> jakimiś dodatkami - z dodatkami nie kupuję.
> Żadnych zagęstników nie dodaję do ubijania, jedynie do niektórych deserów
> odrobinkę żelatyny (galaretki owocowej), ale to już po ubiciu śmietany na
> sztywno. Normalna, zwykła śmietana powinna się ubic bez problemów.
> Śmietanka do ubijania musi być solidnie schłodzona, miska i naczynia też
> zimne, czyste, ale to drugie, to oczywistość oczywista.
> Jeśli te kłopoty będą Ci się powtarzać, to radzę syfon, np:
> http://www.tortownia.pl/sklep,386,259,Syfon_do_bitej
_smietany_aluminiowy_05L.html
> ja nie używam tego, ubijam zwykłym mikserem. Ale i widelcem się zdarzało,
> i babciową trzepaczką :)
No właśnie- nie po raz pierwszy ubijałem. Wlałem śmietankę- 2 kubki (miała
konsystencję mleka- co mnie zdiziwiło)- ubijanie mikserem nic nie dało.
Dodałem trochę cukru- nadal brak efektów. Nie robiłem tego od dawna- niby
żaden to problem, ale jednak jest sporo produktów obecnie o (że się tak
wyrażę)- ograniczonym stosowaniu. Dlatego pomyślałem, że może ta śmietanka
nie daje się np ubijać. W takim razie nie kupię już ich produktów- zaraz idę
kupić inną śmietankę.
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
|