« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-25 14:59:34
Temat: kuchnia chińskaWitam!
szukam przepisu na wieprzowine w sosie słodko-kwaśnym
pozdrawiam wszystkich lubiących chińszczyznę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-25 19:44:44
Temat: Re: kuchnia chińska
> Witam!
> szukam przepisu na wieprzowine w sosie słodko-kwaśnym
>
> pozdrawiam wszystkich lubiących chińszczyznę.
Mam przepis na wieprzowine smazona z ostra papryka (Qing Lazi Rou)
Jak jestes zainteresowany moge napisac. Przepis jest dosc tani, a
przedewszystkim bardzo prosty do zrobienia (sprawdzone)
Pycha!!!
--
~~~~~~~~~~~~~~~~
Artur Nowacki
a...@l...home.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-25 21:26:17
Temat: Re: kuchnia chińska
> > Witam!
> > szukam przepisu na wieprzowine w sosie słodko-kwaśnym
> >
> > pozdrawiam wszystkich lubiących chińszczyznę.
>
>
> Mam przepis na wieprzowine smazona z ostra papryka (Qing Lazi Rou)
> Jak jestes zainteresowany moge napisac. Przepis jest dosc tani, a
> przedewszystkim bardzo prosty do zrobienia (sprawdzone)
> Pycha!!!
To dawaj ten przepis.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-26 04:33:32
Temat: Re: kuchnia chińskaArtur Nowacki <a...@l...home.pl> w artykule news:896mmi$hnu$3@sunsite.icm.edu.pl
pisze...
>
> > Witam!
> > szukam przepisu na wieprzowine w sosie słodko-kwaśnym
> >
> > pozdrawiam wszystkich lubiących chińszczyznę.
>
> Mam przepis na wieprzowine smazona z ostra papryka (Qing Lazi Rou)
> Jak jestes zainteresowany moge napisac. Przepis jest dosc tani, a
> przedewszystkim bardzo prosty do zrobienia (sprawdzone)
> Pycha!!!
Jestem nieco zdziwiony, że w Chinach je się również świnki...
Dotychczas w kuchni chinskiej zauważałem mnóstwo kurczaków
i wołowinę... o wieprzowinie w mojej okolicy głucho...
Czy wieprzowina jest w Chinach tak popularna jak drób?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-26 12:19:15
Temat: Re: kuchnia chińska
--
> > > Witam!
> > > szukam przepisu na wieprzowine w sosie słodko-kwaśnym
> > >
> > > pozdrawiam wszystkich lubiących chińszczyznę.
> >
> >
> > Mam przepis na wieprzowine smazona z ostra papryka (Qing Lazi Rou)
> > Jak jestes zainteresowany moge napisac. Przepis jest dosc tani, a
> > przedewszystkim bardzo prosty do zrobienia (sprawdzone)
> > Pycha!!!
>
> To dawaj ten przepis.
No wiec.
Co bedzie potrzebne:
40dag mielonej lub drobno posiekanej tlustej wieprzowiny
30 dag swiezych niezbyt ostrych zielonych papryczek chili
2 lyzki wina ryzowego lub wytrawnego sherry (druga wersja bardziej realna)
3 lyzki sosu sojowego
2 lyzki oleju lub smalcu
3 duze zabki czosnku (przecisnac przez praske lub rozetrzec z sola)
2 lyzki jasnego sosu sojowego lub maggi
1 lyzka oleju sezamowego
1 lyzeczka cukru
Sol, pieprz,papryka (slodka i ostra), do smaku.
Mieso dokladnie zmieszac z winem, przyprawami (sol, pieprz...) i sosem
sojowym. Papryczki pokroic wzdluz na cwiartki, usuwajac nasionka oczywscie.
Rozgrzac olej i przesmazyc na nim rozgnieciony wczesniej czosnek, dodac
mieso i smazyc na duzym ogniu przez kilka minut intensywnie mieszajac.
Na koniec wlozyc papryczki i smazyc, mieszajac przez ok 6 min.
Doprawic maggi cukrem oraz sola (jezeli trzeba) i po chwili smazenia skropic
olejem sezamowym.
Podawac z ryzem i surowka z marchwi.
Mam nadzieje ze bedzie smakowalo!!!
--
~~~~~~~~~~~~~~~~
Artur Nowacki
a...@l...home.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-26 18:08:21
Temat: Re: kuchnia chińska> Jestem nieco zdziwiony, że w Chinach je się również świnki...
> Dotychczas w kuchni chinskiej zauważałem mnóstwo kurczaków
> i wołowinę... o wieprzowinie w mojej okolicy głucho...
> Czy wieprzowina jest w Chinach tak popularna jak drób?
>
Szadzac z ilosci przepisow na wieprzowine jakastam w ksiazkach, ktore
posiadam, to swinki musza byc popularne. Chyba, ze chinska wieprzowina jest
wytworem kuchni chinskiej robionej w Europie
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-26 18:44:05
Temat: Re: kuchnia chińska
Przemyslaw Koziarski wrote:
> > Jestem nieco zdziwiony, że w Chinach je się również świnki...
> > Dotychczas w kuchni chinskiej zauważa3em mnóstwo kurczaków
> > i wo3owinę... o wieprzowinie w mojej okolicy g3ucho...
> > Czy wieprzowina jest w Chinach tak popularna jak drób?
> >
>
> Szadzac z ilosci przepisow na wieprzowine jakastam w ksiazkach, ktore
> posiadam, to swinki musza byc popularne. Chyba, ze chinska wieprzowina jest
> wytworem kuchni chinskiej robionej w Europie
>
> Przemyslaw Koziarski
Nie, nie. W Chinach je sie bardzo duzo wieprzowiny, duzo wiecej, niz wolowiny.
Przepisow jest mnostwo, poczawszy od pierogow na parze, zup, dan ostrych,
bardzo ostrych i jeszcze ostrzejszych, przez rozne dwa razy pieczone, lub
suszone mieso, kielbasy w czerwonym kolorze, slodko-kwasne dania, sosy do ryb
i kaczek z mielonej wieprzowiny, az do ciastek napelnianych mielona
wieprzowina, przyprawiona na slodko. Zupy z uszami swinskimi czesto sie widzi
w kotlach ulicznych sprzedawcow, a nawet suszone nozdrza, ktore male dzieci
cyckaja, jak smoczki (wyglada, jak krazek suszonego jablka z dwoma dziurkami).
No nie wymyslam, widzialam.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-26 20:29:46
Temat: Re: kuchnia chińska
Karol D. <d...@f...onet.pl> w artykule news:38b697a0@news.vogel.pl
pisze...
> Witam!
> szukam przepisu na wieprzowine w sosie słodko-kwaśnym
>
> pozdrawiam wszystkich lubiących chińszczyznę.
>
>
Witam !
Oto adres gdzie jest taki przepis:
http://www.zelpio.gr/kuchnie/chinska/k_chin.html
Tadeusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-28 17:19:44
Temat: Re: kuchnia chińska>
>> Jestem nieco zdziwiony, że w Chinach je się również świnki...
>> Dotychczas w kuchni chinskiej zauważałem mnóstwo kurczaków
>> i wołowinę... o wieprzowinie w mojej okolicy głucho...
stanowczo za malo chinskiego jesz. Swinia jest bardzo popularna w jedzeniu
chinskim.
<eva>
"Don't argue with a fool. The spectators can't tell the difference." ~~> (_x_)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-29 07:24:31
Temat: Re: kuchnia chińskaEvajp <e...@a...com> w artykule news:20000228121944.01249.00001923@ng-xe1.aol.com
pisze...
> >
> >> Jestem nieco zdziwiony, ?e w Chinach je sie równie? ?winki...
> >> Dotychczas w kuchni chinskiej zauwa?a3em mnóstwo kurczaków
> >> i wo3owine... o wieprzowinie w mojej okolicy g3ucho...
>
> stanowczo za malo chinskiego jesz. Swinia jest bardzo popularna w jedzeniu
> chinskim.
No to musi być wina mojej lokalnej knajpy chinskiej...
Muszę się rozejrzeć za czymś lepszym :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |