Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska

Grupy

Szukaj w grupach

 

kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-05-06 10:47:41

Temat: kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska
Od: "Janek" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Witam, szukam stron www z inspiracja do ciekawych i oryginalnych przepisow
dan z kuchni wloskiej (sycylijskiej), korsykanskiej, francuskiej (np.
prowansalskiej) czy srodziemnomorskiej - nie chodzi mi o znane potrawy i
przepisy, ale proste potrawy z prowincji.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-05-06 12:17:15

Temat: Re: kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska
Od: "darkblue" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Janek" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f1kd4s$gp1$1@node4.news.atman.pl...
>
> Witam, szukam stron www z inspiracja do ciekawych i oryginalnych przepisow
> dan z kuchni wloskiej (sycylijskiej), korsykanskiej, francuskiej (np.
> prowansalskiej) czy srodziemnomorskiej - nie chodzi mi o znane potrawy i
> przepisy, ale proste potrawy z prowincji.

nie chce byc niegrzeczny, ale najlepsza strona jaka znam to http://google.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-05-07 04:42:26

Temat: Re: kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f1kd4s$gp1$1@node4.news.atman.pl>, "Janek" <j...@o...pl>
wrote:

> Witam, szukam stron www z inspiracja do ciekawych i oryginalnych przepisow
> dan z kuchni wloskiej (sycylijskiej), korsykanskiej, francuskiej (np.
> prowansalskiej) czy srodziemnomorskiej - nie chodzi mi o znane potrawy i
> przepisy, ale proste potrawy z prowincji.

A cóż to za cudo "kuchnia środziemnomorska" - i czy kuchnia korsykańska
czy sycylijska do niej nie należy? A np. algierska?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-05-07 18:22:35

Temat: Re: kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f1nqom$so8$1@nemesis.news.tpi.pl>, "maf" <n...@n...tpi.pl>
wrote:

> Użytkownik "Janek" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:f1kd4s$gp1$1@node4.news.atman.pl...
> >
> > Witam, szukam stron www z inspiracja do ciekawych i oryginalnych przepisow
> > dan z kuchni wloskiej (sycylijskiej), korsykanskiej, francuskiej (np.
> > prowansalskiej) czy srodziemnomorskiej - nie chodzi mi o znane potrawy i
> > przepisy, ale proste potrawy z prowincji.
> Mozesz o nich przeczytac tutaj jak przeczytasz caly artykul. A jak
> przyrzadzic konkretnie, to kazdy kucharz amator sobie poradzi.
> http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddie
t_pol.html

To mówimy o kuchni czy o diecie?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-05-07 18:23:40

Temat: Re: kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska
Od: "maf" <n...@n...tpi.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Janek" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f1kd4s$gp1$1@node4.news.atman.pl...
>
> Witam, szukam stron www z inspiracja do ciekawych i oryginalnych przepisow
> dan z kuchni wloskiej (sycylijskiej), korsykanskiej, francuskiej (np.
> prowansalskiej) czy srodziemnomorskiej - nie chodzi mi o znane potrawy i
> przepisy, ale proste potrawy z prowincji.
Mozesz o nich przeczytac tutaj jak przeczytasz caly artykul. A jak
przyrzadzic konkretnie, to kazdy kucharz amator sobie poradzi.
http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddie
t_pol.html
Pozdr
maf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-05-07 20:33:54

Temat: Re: kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska
Od: "maf" <n...@n...tpi.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-604D98.20223507052007@news.gazeta.pl...
> To mówimy o kuchni czy o diecie?
>
> Władysław
O kuchni, nie chcialem cytowac wybranych fragmentow, ale jezeli sa ludzie
ktorzy nie potrafia wybrac, co jest o kuchni to bardzo prosze :
"Spójrzmy na opis kuchni na Sardynii. Naturalnie, ziarna sa czescia
tamtejszej diety, spozywane jako chleb, pasta (makaron) albo polenta, ale w
bardziej interesujacy sposób. "Jednym z najbardziej ulubionych sposobów
przyrzadzania makaronu jest gotowanie go w baranim lub wieprzowym
tluszczu... z malymi kawalkami baraniny lub wieprzowiny, krojonymi
pomidorami, siekanym czosnkiem i twarogiem, zmieszane z niewielka iloscia
wody i soli i skropione jezeli to mozliwe wywarem z dziczyzny." Gnocchi jest
przyprawiane szafranem i "podawane z sosem pomidorowym lub z sosem
miesno-serowym z owczego mleka". Mdla polenta jest ozywiana "siekana slona
wieprzowina, malymi kawalkami kielbasek i wedzonym serem." La Favata jest
robiona z "slonej wieprzowiny cietej na duze kawalki, szynki z koscia,
specjalnych domowej roboty kielbasek, garsci suszonej fasoli, dzikiego kopru
i innych ziól oraz niewielkiej ilosci wody."
Czytajmy dalej. "Mieszkancy Sardynii sa milosnikami miesa, lecz ich sposoby
gotowania róznego rodzaju mies sa w istocie proste - prawie prymitywne." Jak
wiekszosc Wlochów, mieszkancy Sardynii preferuja mlode zwierzeta - jagnieta,
prosiaki - zwykle pieczone na roznie. "Mieso jest w koncu zbrunatnione przez
ciagle polewanie goracym tluszczem..." Prosiaki sa "tak kruche, ze mozna
jesc wszystko, nawet skóre i uszy."
W tym artykule slowo "dieta" jest uzywana jako sposob odzywiania danej
grupy.
"Dieta Korsykanska "w zaden sposób nie podlegala zewnetrznym wplywom..." Nie
bylo tu zadnego nowego katechizmu ani ewangelistów dietetycznych. Tak wiec
Korsykanczycy moga cieszyc sie bez poczucia winy nastepujacymi rzeczami:
wszelkiego rodzaju ryby, wlaczajac w to male homary, matwy i skorupiaki,
pasty anchois przyrzadzane z dodatkiem fig, suszony solony dorsz, wolowina
pieczona na smalcu, suszone na sloncu solone kawalki koziego miesa, kasztany
mieszane z polenta i smietana i podawane z róznymi rodzajami mies lub
kaszanka."
"obraz wloskiej kuchni .......... Autorka Thelma Barer-Stein, zaznacza, ze
maslo jest tluszczem uzywanym w pólnocnych Wloszech, smalec w regionach
srodkowych a oliwa z oliwek na poludniu. Wieprzowina jest spozywana na calym
pólwyspie, zazwyczaj w postaci kielbas - to ze sa specjalnoscia wloskiej
kuchni zauwaza kazdy, oprócz amerykanskiego profesora. Salami, bologna,
mortadella i zamponi - nie byloby bez tego wloskiej kuchni. Kielbasy sa
sposobem na smakowite przyrzadzanie podrobów - jak w pezzante, wloskiej
specjalnosci przyrzadzanej ze sciegien, watroby i pluc. Kucharze uzywaja
mnóstwo pacentta (rodzaj wloskiego bekonu) a dzieciaki uwielbiaja chrupiaca
wieprzowa skórke zwana fritolii, bogata w witamine D.
"Zydzi mieszkajacy we Wloszech, wyrabiaja kielbasy i zakaski ale nie uzywaja
do nich wieprzowiny. W ich ksiazce "Klasyczna Kuchnia wloskich Zydów" 9,
autor Edda Servi Machlin, wspomina carne secca (solone suszone mieso) i
salsicce de minao (kielbasa wolowa) wyrabiane przez jej ojca. "Obie potrawy
staly sie slawne i sa cenione w zydowskiej spolecznosci w calych Wloszech".
Wyroby te byly wytwarzane pózna zima i wystawiane "na pólnocny wiatr" na
cztery do szesc tygodni, zeby wyschly na wietrze. Inne specjalnosci,
wlaczajac w to lingua salmistrata (nadziewane ozorki wolowe), których zapach
mógl "ozywic zmarlego" i salame d'oca (gesie kielbaski). (patrz Cechy
Potraw, strona 48.) Wszystkie te potrawy miesne byly fermentowane i jedzone
na surowo."
" Wlosi napewno lubia swoje warzywa a to dlatego, ze wiedza, jak je smacznie
przyrzadzic. Wiedza, ze salatki smakuja lepiej przybrane markowym octem lub
oliwa z oliwek i gotowali warzywa natarte maslem, smalcem lub smietana.

Wiekszosc Wlochów nie zaczyna dnia od jajek ale przyrzadzaja sobie je
pózniej. Jajka sa uzywane do tlustych sosów i polew jak zabaglione. Czesto
podawane sa tez zupy z wbitymi jajkami w koszulkach."
"........Grecy jedza duzo chleba. Na wsi, chleb jest wciaz zwyczajowo
wyrabiany z grubo mielonej maki i pieczony w piecach opalanych drewnem.
Bialy chleb mozna znalezc w sklepach ale wciaz istnieje silna tradycja
wszystkich rodzajów ciemnego chleba, wlaczajac w to fermentowany chleb
"pasterski" robiony z otrab pszenicznych, otrab owsianych i pelnej maki
pszennej. Wiele chlebów jest pieczonych podwójnie do postaci sucharków,
które zazwyczaj spozywa sie na sniadanie."
"W Kretenskiej diecie jest takze mnóstwo tluszczu nasyconego pochodzacego z
miesa. Wiosna jadana jest jagniecina albo mieso z kozlat a kozy jadane sa
przez caly rok. Czesto jada sie wieprzowine, zarówno w postaci kotletów jak
i pieczeni. Takze stare kury i koguty sa podawane po ugotowaniu. Najbardziej
popularnym miesem jest dziczyzna - ptaki, króliki i zajace. Popularne sa
male grilowane ptaszki podawane w lisciach winogron. Jako przystawki i
przybranie podawane sa male wedzone kielbaski."
itd
Czy to nie jest opis tradycyjnych /domowych/ potraw o ktore chodzilo
autorowi watku ?
napisal
"nie chodzi mi o znane potrawy i przepisy, ale proste potrawy z prowincji."
Pozdr
maf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-05-07 22:34:13

Temat: Re: kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska
Od: "AW" <P...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-604D98.20223507052007@news.gazeta.pl...
> In article <f1nqom$so8$1@nemesis.news.tpi.pl>, "maf" <n...@n...tpi.pl>
> wrote:
>
> > Użytkownik "Janek" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:f1kd4s$gp1$1@node4.news.atman.pl...
> > >
> > > Witam, szukam stron www z inspiracja do ciekawych i oryginalnych
przepisow
> > > dan z kuchni wloskiej (sycylijskiej), korsykanskiej, francuskiej (np.
> > > prowansalskiej) czy srodziemnomorskiej - nie chodzi mi o znane potrawy
i
> > > przepisy, ale proste potrawy z prowincji.
> > Mozesz o nich przeczytac tutaj jak przeczytasz caly artykul. A jak
> > przyrzadzic konkretnie, to kazdy kucharz amator sobie poradzi.
> > http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddie
t_pol.html
>
> To mówimy o kuchni czy o diecie?
>
> Władysław


Cześć łosiu, jak się masz?


AW

.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-05-08 07:42:05

Temat: Re: kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska
Od: "Janek" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-4A3132.06422607052007@news.gazeta.pl...
> In article <f1kd4s$gp1$1@node4.news.atman.pl>, "Janek" <j...@o...pl>
> wrote:
>
>> Witam, szukam stron www z inspiracja do ciekawych i oryginalnych
>> przepisow
>> dan z kuchni wloskiej (sycylijskiej), korsykanskiej, francuskiej (np.
>> prowansalskiej) czy srodziemnomorskiej - nie chodzi mi o znane potrawy i
>> przepisy, ale proste potrawy z prowincji.
>
> A cóż to za cudo "kuchnia środziemnomorska" - i czy kuchnia korsykańska
> czy sycylijska do niej nie należy? A np. algierska?


oj polaczki, polaczki. nawet do najbardziej neutralnego tematu nie umie
podejsc obojetnie, od razu musi przysrac


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-05-08 17:57:43

Temat: Re: kuchnia wloska,francuska, srodziemnomorska
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f1p9kb$p3i$1@node1.news.atman.pl>, "Janek" <j...@o...pl>
wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-4A3132.06422607052007@news.gazeta.pl...
> > In article <f1kd4s$gp1$1@node4.news.atman.pl>, "Janek" <j...@o...pl>
> > wrote:
> >
> >> Witam, szukam stron www z inspiracja do ciekawych i oryginalnych
> >> przepisow
> >> dan z kuchni wloskiej (sycylijskiej), korsykanskiej, francuskiej (np.
> >> prowansalskiej) czy srodziemnomorskiej - nie chodzi mi o znane potrawy i
> >> przepisy, ale proste potrawy z prowincji.
> >
> > A cóż to za cudo "kuchnia środziemnomorska" - i czy kuchnia korsykańska
> > czy sycylijska do niej nie należy? A np. algierska?
>
>
> oj polaczki, polaczki. nawet do najbardziej neutralnego tematu nie umie
> podejsc obojetnie, od razu musi przysrac

Witam obcokrajowca dżentelmena.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Trup w lodowce
cos na kolację z piwem:)
UWAGA
UWAGA
KOLACJA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »