« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-23 18:24:44
Temat: kulki profiteron?Jadlem wczoraj w cukierni w Galerii Mokotów cos, co nazywa sie kulka
profiteron (nie wiem ja sie to odmienia). Calosc to kulki z ciasta podobnego
do ptysiowego, z zewnarz zanurzona w kremie, ktory w smaku mial w sobie cos
z bitej smietany i cos z lodow waniliowych, lecz byl bardziej rzadkim i
slodszym od smietany.... W srodku kulki byl podobny sos, tyle ze
czekoladowy.
Googlowalem za tym przepisem, ale niczego nie znalazlem. Jak moze inaczej
nazywac sie ten deser?
pozdrawiam
ROgu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-23 18:40:57
Temat: Re: kulki profiteron?
> Jadlem wczoraj w cukierni w Galerii Mokotów cos, co nazywa sie kulka
> profiteron (nie wiem ja sie to odmienia). Calosc to kulki z ciasta
podobnego
> do ptysiowego, z zewnarz zanurzona w kremie, ktory w smaku mial w sobie
cos
> z bitej smietany i cos z lodow waniliowych, lecz byl bardziej rzadkim i
> slodszym od smietany.... W srodku kulki byl podobny sos, tyle ze
> czekoladowy.
> Googlowalem za tym przepisem, ale niczego nie znalazlem. Jak moze inaczej
> nazywac sie ten deser?
>
Poszukaj profiterole, ja znam to pod taka nazwa.
Troszke jest inne, kulki jak z ciasta ptysiowego, w srodku bialy krem, jakby
ptysiowy, podawane na lodach, polane kremem czekoladowym, pyyycha:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-23 18:41:58
Temat: Re: kulki profiteron?In <c3pvcb$56u$1@atlantis.news.tpi.pl> ROgu wrote:
> Jadlem wczoraj w cukierni w Galerii Mokotów cos, co nazywa sie kulka
> profiteron (nie wiem ja sie to odmienia). Calosc to kulki z ciasta
> podobnego do ptysiowego, z zewnarz zanurzona w kremie, ktory w smaku
> mial w sobie cos z bitej smietany i cos z lodow waniliowych, lecz byl
> bardziej rzadkim i slodszym od smietany.... W srodku kulki byl podobny
> sos, tyle ze czekoladowy. Googlowalem za tym przepisem, ale niczego
> nie znalazlem. Jak moze inaczej nazywac sie ten deser?
Po polsku to "profitrolki" czyli ptysie, od franc. "profiteroles",
ptysie. Także w książkach kucharskich znajdziesz odpowiednie przepisy
zazwyczaj po prostu wśród ptysiów. Profiterolki są jednak zwykle chyba
mniejsze od właściwych ptysiów (franc. "choux")
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |