« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-24 12:26:35
Temat: kurczak kumpopod taka nazwa figuruje moj ulubiony kurczak w Chinńskiej restauracji
ale przepisu nie mogę namierzyć wizualnie wiem ze tam jest papryka
cebula orzeszki ziemne nie wiem co jeszcze
może ktoś wie co to za cudo czekam na odpowiedź
Pozdrawiam i czekam na posty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-24 12:33:18
Temat: Re: kurczak kumpo
Użytkownik "teeos" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:djiju3$2gh$1@atlantis.news.tpi.pl...
> pod taka nazwa figuruje moj ulubiony kurczak w Chinńskiej restauracji
> ale przepisu nie mogę namierzyć wizualnie wiem ze tam jest papryka
> cebula orzeszki ziemne nie wiem co jeszcze
A może chodzi o Kung Pao?
przepisów w sieci jest wiele, a jeden z nich tu:
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2719/43/
pozdrawiam
Biggie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-24 12:50:12
Temat: Re: kurczak kumpoBiggie napisał(a):
>
> Użytkownik "teeos" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:djiju3$2gh$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> pod taka nazwa figuruje moj ulubiony kurczak w Chinńskiej restauracji
>> ale przepisu nie mogę namierzyć wizualnie wiem ze tam jest papryka
>> cebula orzeszki ziemne nie wiem co jeszcze
>
>
> A może chodzi o Kung Pao?
> przepisów w sieci jest wiele, a jeden z nich tu:
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2719/43/
>
> pozdrawiam
>
> Biggie
Dzieki
zaraz przetestuje ten przepis
moze to to :)
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-24 13:01:09
Temat: Re: kurczak kumpoUżytkownik "Biggie" <b...@W...pl> napisał w wiadomości
news:djikdk$jsn$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> pod taka nazwa figuruje moj ulubiony kurczak w Chinńskiej restauracji ale
>> przepisu nie mogę namierzyć wizualnie wiem ze tam jest papryka cebula
>> orzeszki ziemne nie wiem co jeszcze
> A może chodzi o Kung Pao?
> przepisów w sieci jest wiele, a jeden z nich tu:
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2719/43/
Jak juz o kurczakach mowa - gdzie moge znalezc przepis na kurczaka na
goracym polmisku ?
--
MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-24 14:38:52
Temat: Re: kurczak kumpo"Biggie" <b...@W...pl> wrote in message
news:djikdk$jsn$1@nemesis.news.tpi.pl...>
> A może chodzi o Kung Pao?
> przepisów w sieci jest wiele, a jeden z nich tu:
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2719/43/
Pare uwag (z praktyki i od Chinki)
Orzeszki ziemne musza byc lekko podpieczone (cala zabawa w tej potrawie to wlasnie
orzeszki...)
W marynacie musi byc jedno ubite bialko kurze, delikatnie rozmieszane z reszta
skladnikow, coby caly skandal trzymal sie dobrze kurczaka i aby mieso mialo
"aksamitna" strukture. Dobrze jest takze uzyc wiecej wina (czy srednio-wytrawnej
sherry) - nota bene takie wino ryzowe do gotowania nazywa sie Shaoshing.
W sosie zamiast "ciemnego sosu sojowego" uzywa sie "gestego sosu sojowego" - smak
jest inny (ten "gesty sos" jest bardzo gesty - niemalze jak serek homogenizowany.)
NIE MA w sosie oleju sezamowego (zmienia smak i to juz nie jest kurczak Kung Pao)
jest natomiast troche (1-2 lyzki stolowe) czerwonego sosu chili (w plynie, mozna
kupic "u chinczykow") oraz 2 lyzeczki cukru (to wlasnie daje ladna interakcje smakowa
z orzechami...)
Bardzo proste danie - mozna zrobic w ok. 30-40 minut (pokroic kurczaka, zrobic
marynate, zamarynowac kurczaka przez 20-30 minut, w miedzyczasie pokroic pozostale
skladniki - a sam proces gotowania to gora 5 minut.)
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |