« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-21 18:19:15
Temat: kurkumaWitam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
pozdrawiam
Koko-sanka
--
Koko-sanka/CrazySquad Powered by Koko-sanek :)
www.CrazySquad.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-21 18:53:58
Temat: Re: kurkuma
"Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> wrote in message
news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
>
> pozdrawiam
> Koko-sanka
aby zachowac jej smak i kolor dobrze ja trzymac w chłodnym miejscu i w
słoiczku z ciemnego szkła
uwaga!!ona bardzo mocno farbuje jak poplamisz bluzke to bardzo trudno to
zmyc
a dodac mozesz do ryzu zamiast białego koloru
bedzie zołtawy,do roznych sosow ,do dan zwanych curry i do wszystkich dan z
kuchni indyjskiej ,pakistanskiej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-21 20:00:57
Temat: Re: kurkumaLe mercredi 21 janvier 2004 ŕ 19:53:58, arielka a écrit :
> "Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> wrote in message
> news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
>> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
>> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
>>
>> pozdrawiam
>> Koko-sanka
> aby zachowac jej smak i kolor dobrze ja trzymac w chłodnym miejscu i w
> słoiczku z ciemnego szkła
Ja tam moje sloiczki kurkumy trzymam latami w kuchni w nagrzanej
kuchni w normalnych sloikach po dzemie, nie psuje sie i nie wietrzeje
;-)
> uwaga!!ona bardzo mocno farbuje jak poplamisz bluzke to bardzo trudno to
> zmyc
To fakt, szczegolnie jezeli juz w jakims sosie byla czyli jest
wymieszana z tluszczem... zupelnie jak farba do ciuchow, gorsze plamy
niz z czerwonego wina... nie do doprania :-(
> a dodac mozesz do ryzu zamiast białego koloru
> bedzie zołtawy,do roznych sosow ,do dan zwanych curry i do wszystkich dan z
> kuchni indyjskiej ,pakistanskiej
...karaibskiej, z rejonu Oceanu Indyjskiego...
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-21 20:02:35
Temat: Re: kurkuma
Użytkownik "Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
>
> pozdrawiam
> Koko-sanka
> --
ja kiedys slyszalm ze kobieta dodawalal do nalesnikow zeby mialy ladny zolty
kolor i chyba rezygnowala z jajka zupelnie ;) (oszczednosc?? ;)
( )''. .''( )
( (Y) )
(..) * * (..)
(''') _'_ (''') KasiaA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-21 20:11:01
Temat: Re: kurkuma> ja kiedys slyszalm ze kobieta dodawalal do nalesnikow zeby mialy ladny
zolty
> kolor i chyba rezygnowala z jajka zupelnie ;) (oszczednosc?? ;)
A ja słyszałam o dodawaniu do babki - ale nie zamiast jajek... :-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-21 20:43:32
Temat: Re: kurkuma
Użytkownik "Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
na www.puszkkka.vege.pl masz 32 potrawy z zastosowaniem kurkumy: placki,
puree, pasty, zupy, a nawet owsianka na ostro:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-21 20:46:14
Temat: Re: kurkumaOn Wed, 21 Jan 2004 19:19:15 +0100 I had a dream that Koko-sanka
<K...@C...prv.pl.USUN_TO> wrote:
> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
IMHO kurkuma to bardziej barwnik niż przyprawa :)
--
Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres
UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-21 21:48:39
Temat: Re: kurkumaMożesz kurkumą oszukać ciasto po dodaniu niewielij ilości będzie wyglądało
że użyto w nim więcej żółtek. Tak robią ze sprzedawanymi ciastami
drożdzowymi.
Kurkuma długa (Curcuma longum), zwana też, ze względu na kolor, szafranem
indyjskim, używana jest jako przyprawa, roślina barwierska (kolor
żółtopomarańczowy), lecznicza, do produkcji leków wątrobowych, także do
fałszowania szafranu. Kurkuma plamista (Curcuma zerumbeth) jest popularną
przyprawą oraz rośliną leczniczą w krajach azjatyckich, natomiast w Europie
jest prawie nieznana.
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-21 22:05:06
Temat: Re: kurkuma
"Kasia A" <buniapl(nic)@wp.pl> wrote in message
news:bumlso$2ddl$1@news.atman.pl...mości
news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
--
> ja kiedys slyszalm ze kobieta dodawalal do nalesnikow zeby mialy ladny
zolty
> kolor i chyba rezygnowala z jajka zupelnie ;) (oszczednosc?? ;)
moze nie jadła jajek albo nie miała jajek.;)
jedno jest pewne jak dodasz to ciasta to kolor sliczny jak pieczony na
jajkach :)
wlasnie jeszcze jedna propozycja do ciast ,nalesnikow jako barwink
pozdrawiam arielka
> ( )''. .''( )
> ( (Y) )
> (..) * * (..)
> (''') _'_ (''') KasiaA
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-21 22:17:14
Temat: Re: kurkumaKoko-sanka <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał(a):
> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
>
> pozdrawiam
> Koko-sanka
kurkuma (Tumeric, Haldi) - pochodzi z rosliny zwanej Curuma longa.
Jej podziemne klacza moga byc uzywane swieze lub suszone.
Najczesciej spotykana jest ta przyprawa w formie sproszkowanej.
Oszyszczone klacza sa gotowane a potem suszone na sloncu - czasami nawet do
dwoch-trzech tygodni.
Po oskrobaniu skorki klacze jest mielone.
Przyprawa owa przechwuje sie bardzo dlugo w szczelnym pojemniku.
Jest nieodlacznym skladnikiem potraw z kuchni hinduskiej nadajac im
charakterystycznego pomaranczowego koloru (nie mylic z krwiscie czerwonym,
ktory pochodzi ze sztucznych barwnikow).
Nadmiar moze dodac potrawie lekko gorzki posmak.
W Ayu Veda - hinduskiej tradycyjnej medycynie uzywany on jest do oczyszczania
krwi jak i w masciach i nalewkach stosowanych do leczenia ran.
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |