Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kurkuma

Grupy

Szukaj w grupach

 

kurkuma

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-21 18:19:15

Temat: kurkuma
Od: Koko-sanka <K...@C...prv.pl.USUN_TO> szukaj wiadomości tego autora

Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?

pozdrawiam
Koko-sanka
--
Koko-sanka/CrazySquad Powered by Koko-sanek :)
www.CrazySquad.prv.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-21 18:53:58

Temat: Re: kurkuma
Od: "arielka" <a...@s...ca> szukaj wiadomości tego autora


"Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> wrote in message
news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
>
> pozdrawiam
> Koko-sanka

aby zachowac jej smak i kolor dobrze ja trzymac w chłodnym miejscu i w
słoiczku z ciemnego szkła
uwaga!!ona bardzo mocno farbuje jak poplamisz bluzke to bardzo trudno to
zmyc
a dodac mozesz do ryzu zamiast białego koloru
bedzie zołtawy,do roznych sosow ,do dan zwanych curry i do wszystkich dan z
kuchni indyjskiej ,pakistanskiej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 20:00:57

Temat: Re: kurkuma
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le mercredi 21 janvier 2004 ŕ 19:53:58, arielka a écrit :


> "Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> wrote in message
> news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
>> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
>> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
>>
>> pozdrawiam
>> Koko-sanka

> aby zachowac jej smak i kolor dobrze ja trzymac w chłodnym miejscu i w
> słoiczku z ciemnego szkła

Ja tam moje sloiczki kurkumy trzymam latami w kuchni w nagrzanej
kuchni w normalnych sloikach po dzemie, nie psuje sie i nie wietrzeje
;-)

> uwaga!!ona bardzo mocno farbuje jak poplamisz bluzke to bardzo trudno to
> zmyc

To fakt, szczegolnie jezeli juz w jakims sosie byla czyli jest
wymieszana z tluszczem... zupelnie jak farba do ciuchow, gorsze plamy
niz z czerwonego wina... nie do doprania :-(

> a dodac mozesz do ryzu zamiast białego koloru
> bedzie zołtawy,do roznych sosow ,do dan zwanych curry i do wszystkich dan z
> kuchni indyjskiej ,pakistanskiej

...karaibskiej, z rejonu Oceanu Indyjskiego...



Ewcia




--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 20:02:35

Temat: Re: kurkuma
Od: "Kasia A" <buniapl(nic)@wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
>
> pozdrawiam
> Koko-sanka
> --
ja kiedys slyszalm ze kobieta dodawalal do nalesnikow zeby mialy ladny zolty
kolor i chyba rezygnowala z jajka zupelnie ;) (oszczednosc?? ;)

( )''. .''( )
( (Y) )
(..) * * (..)
(''') _'_ (''') KasiaA


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 20:11:01

Temat: Re: kurkuma
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> ja kiedys slyszalm ze kobieta dodawalal do nalesnikow zeby mialy ladny
zolty
> kolor i chyba rezygnowala z jajka zupelnie ;) (oszczednosc?? ;)
A ja słyszałam o dodawaniu do babki - ale nie zamiast jajek... :-)

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 20:43:32

Temat: Re: kurkuma
Od: "rena" <r...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Koko-sanka" <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał w
wiadomości news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?

na www.puszkkka.vege.pl masz 32 potrawy z zastosowaniem kurkumy: placki,
puree, pasty, zupy, a nawet owsianka na ostro:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 20:46:14

Temat: Re: kurkuma
Od: Grzegorz Janoszka <G...@p...onet.pl-----USUN-TO> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 21 Jan 2004 19:19:15 +0100 I had a dream that Koko-sanka
<K...@C...prv.pl.USUN_TO> wrote:
> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?

IMHO kurkuma to bardziej barwnik niż przyprawa :)

--
Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres

UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 21:48:39

Temat: Re: kurkuma
Od: k...@i...pl (Krzysiek) szukaj wiadomości tego autora

Możesz kurkumą oszukać ciasto po dodaniu niewielij ilości będzie wyglądało
że użyto w nim więcej żółtek. Tak robią ze sprzedawanymi ciastami
drożdzowymi.

Kurkuma długa (Curcuma longum), zwana też, ze względu na kolor, szafranem
indyjskim, używana jest jako przyprawa, roślina barwierska (kolor
żółtopomarańczowy), lecznicza, do produkcji leków wątrobowych, także do
fałszowania szafranu. Kurkuma plamista (Curcuma zerumbeth) jest popularną
przyprawą oraz rośliną leczniczą w krajach azjatyckich, natomiast w Europie
jest prawie nieznana.


>
>


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 22:05:06

Temat: Re: kurkuma
Od: "arielka" <a...@s...ca> szukaj wiadomości tego autora


"Kasia A" <buniapl(nic)@wp.pl> wrote in message
news:bumlso$2ddl$1@news.atman.pl...mości
news:1fmp4vmlb9zs0.o997cr237u5a.dlg@40tude.net...
--
> ja kiedys slyszalm ze kobieta dodawalal do nalesnikow zeby mialy ladny
zolty
> kolor i chyba rezygnowala z jajka zupelnie ;) (oszczednosc?? ;)

moze nie jadła jajek albo nie miała jajek.;)
jedno jest pewne jak dodasz to ciasta to kolor sliczny jak pieczony na
jajkach :)
wlasnie jeszcze jedna propozycja do ciast ,nalesnikow jako barwink
pozdrawiam arielka



> ( )''. .''( )
> ( (Y) )
> (..) * * (..)
> (''') _'_ (''') KasiaA
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 22:17:14

Temat: Re: kurkuma
Od: "Izabela Sowula" <i...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Koko-sanka <K...@C...prv.pl.USUN_TO> napisał(a):

> Witam, znalazłam ostatnio w sklepie taką ciekawą przyprawę, kurkumę,
> kupiłam... i teraz się zastanawiam co z nią zrobić, do czego dodać?
>
> pozdrawiam
> Koko-sanka
kurkuma (Tumeric, Haldi) - pochodzi z rosliny zwanej Curuma longa.
Jej podziemne klacza moga byc uzywane swieze lub suszone.
Najczesciej spotykana jest ta przyprawa w formie sproszkowanej.
Oszyszczone klacza sa gotowane a potem suszone na sloncu - czasami nawet do
dwoch-trzech tygodni.
Po oskrobaniu skorki klacze jest mielone.
Przyprawa owa przechwuje sie bardzo dlugo w szczelnym pojemniku.
Jest nieodlacznym skladnikiem potraw z kuchni hinduskiej nadajac im
charakterystycznego pomaranczowego koloru (nie mylic z krwiscie czerwonym,
ktory pochodzi ze sztucznych barwnikow).
Nadmiar moze dodac potrawie lekko gorzki posmak.
W Ayu Veda - hinduskiej tradycyjnej medycynie uzywany on jest do oczyszczania
krwi jak i w masciach i nalewkach stosowanych do leczenia ran.

Iza


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Poszukuje...
jak sobie radzicie z maslem?
linki stron
masala
Pomocy!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »