| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-21 09:35:41
Temat: kwas chlebowyChleb (ok. 15 dag) kroimy w kostkę i suszymy w piekarniku, wkładamy do
glinianego [lub drewnianego] garnka i sypiemy 20 dag mąki żytniej, można
dodać garść rodzynek, zalewamy wrzątkiem [10 litrów wody], odstawiamy na
24h. 10 dag mąki mieszamy z drożdżami [3 dag] i odrobiną wody (ma być
konsystencja jak ciasta naleśnikowego) i też odstawić na 24h. Po upływie
doby łączymy rozczyn z chleba z drożdżami i zostawiamy w cieple na 3 dni.
Po 3 dniach kwas przecedzić i zlać do ciemnych grubych butelek i
przechowywać w chłodnym miejscu.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-21 09:37:50
Temat: Re: kwas chlebowyin article 9lt9pe$nim$...@s...icm.edu.pl, Jerzy at 0...@m...pl wrote
on 8/21/01 11:35 AM:
> Chleb (ok. 15 dag) kroimy w kostkę i suszymy w piekarniku, wkładamy do
> glinianego [lub drewnianego] garnka i sypiemy 20 dag mąki żytniej, można
> dodać garść rodzynek, zalewamy wrzątkiem [10 litrów wody], odstawiamy na
> 24h. 10 dag mąki mieszamy z drożdżami [3 dag] i odrobiną wody (ma być
> konsystencja jak ciasta naleśnikowego) i też odstawić na 24h. Po upływie
> doby łączymy rozczyn z chleba z drożdżami i zostawiamy w cieple na 3 dni.
> Po 3 dniach kwas przecedzić i zlać do ciemnych grubych butelek i
> przechowywać w chłodnym miejscu.
> pozdr. Jerzy
>
>
Od siebie dodam jeszcze, ze chleb musi byc razowy i koniecznie pieczony na
zakwasie co dzis jest rzadkoscia. W przeciwnym razie z kwasu nici
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-21 12:25:20
Temat: Re: kwas chlebowyUżytkownik cezary gmyz <c...@z...media.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:B7A7F88D.2811%c...@z...media.pl...
> in article 9lt9pe$nim$...@s...icm.edu.pl, Jerzy at 0...@m...pl
wrote
> on 8/21/01 11:35 AM:
> Od siebie dodam jeszcze, ze chleb musi byc razowy i koniecznie pieczony
na
> zakwasie co dzis jest rzadkoscia. W przeciwnym razie z kwasu nici
Dzieki, to z upalu ;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 07:59:56
Temat: Re: kwas chlebowy
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9ltjnh$4jg$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik cezary gmyz <c...@z...media.pl> w wiadomooci do
grup
> dyskusyjnych napisał:B7A7F88D.2811%c...@z...media.pl...
> > in article 9lt9pe$nim$...@s...icm.edu.pl, Jerzy at
0...@m...pl
> wrote
> > on 8/21/01 11:35 AM:
> > Od siebie dodam jeszcze, ze chleb musi byc razowy i koniecznie
pieczony
> na
> > zakwasie co dzis jest rzadkoscia. W przeciwnym razie z kwasu nici
> Dzieki, to z upalu ;-)))
> pozdr. Jerzy
>
Czemu ten przepis pojawił się dopiero teraz, jak upały się kończą
:o(((
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-22 08:45:00
Temat: Re: kwas chlebowyUżytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lvoh4$6u0$...@n...internetia.pl...
> Czemu ten przepis pojawił się dopiero teraz, jak upały się kończą
> :o(((
Bo nikt wcześniej o to nie pytał. A gdzie one się kończą? Z tego co wiem
to jeszcze we wrześniu a może nawet i w październiku trochę pogrzeje.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-24 00:02:43
Temat: Re: kwas chlebowy
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9lvr6d$7ik$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do
grup
> dyskusyjnych napisał:9lvoh4$6u0$...@n...internetia.pl...
> > Czemu ten przepis pojawił się dopiero teraz, jak upały się kończą
> > :o(((
> Bo nikt wcześniej o to nie pytał. A gdzie one się kończą? Z tego co
wiem
> to jeszcze we wrześniu a może nawet i w październiku trochę
pogrzeje.
> pozdr. Jerzy
>
Ja mam już dość :)))) Za ciepło
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |