Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kwas chlebowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

kwas chlebowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-21 09:35:41

Temat: kwas chlebowy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Chleb (ok. 15 dag) kroimy w kostkę i suszymy w piekarniku, wkładamy do
glinianego [lub drewnianego] garnka i sypiemy 20 dag mąki żytniej, można
dodać garść rodzynek, zalewamy wrzątkiem [10 litrów wody], odstawiamy na
24h. 10 dag mąki mieszamy z drożdżami [3 dag] i odrobiną wody (ma być
konsystencja jak ciasta naleśnikowego) i też odstawić na 24h. Po upływie
doby łączymy rozczyn z chleba z drożdżami i zostawiamy w cieple na 3 dni.
Po 3 dniach kwas przecedzić i zlać do ciemnych grubych butelek i
przechowywać w chłodnym miejscu.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-21 09:37:50

Temat: Re: kwas chlebowy
Od: cezary gmyz <c...@z...media.pl> szukaj wiadomości tego autora

in article 9lt9pe$nim$...@s...icm.edu.pl, Jerzy at 0...@m...pl wrote
on 8/21/01 11:35 AM:

> Chleb (ok. 15 dag) kroimy w kostkę i suszymy w piekarniku, wkładamy do
> glinianego [lub drewnianego] garnka i sypiemy 20 dag mąki żytniej, można
> dodać garść rodzynek, zalewamy wrzątkiem [10 litrów wody], odstawiamy na
> 24h. 10 dag mąki mieszamy z drożdżami [3 dag] i odrobiną wody (ma być
> konsystencja jak ciasta naleśnikowego) i też odstawić na 24h. Po upływie
> doby łączymy rozczyn z chleba z drożdżami i zostawiamy w cieple na 3 dni.
> Po 3 dniach kwas przecedzić i zlać do ciemnych grubych butelek i
> przechowywać w chłodnym miejscu.
> pozdr. Jerzy
>
>
Od siebie dodam jeszcze, ze chleb musi byc razowy i koniecznie pieczony na
zakwasie co dzis jest rzadkoscia. W przeciwnym razie z kwasu nici
Czarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-21 12:25:20

Temat: Re: kwas chlebowy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik cezary gmyz <c...@z...media.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:B7A7F88D.2811%c...@z...media.pl...
> in article 9lt9pe$nim$...@s...icm.edu.pl, Jerzy at 0...@m...pl
wrote
> on 8/21/01 11:35 AM:
> Od siebie dodam jeszcze, ze chleb musi byc razowy i koniecznie pieczony
na
> zakwasie co dzis jest rzadkoscia. W przeciwnym razie z kwasu nici
Dzieki, to z upalu ;-)))
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 07:59:56

Temat: Re: kwas chlebowy
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9ltjnh$4jg$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik cezary gmyz <c...@z...media.pl> w wiadomooci do
grup
> dyskusyjnych napisał:B7A7F88D.2811%c...@z...media.pl...
> > in article 9lt9pe$nim$...@s...icm.edu.pl, Jerzy at
0...@m...pl
> wrote
> > on 8/21/01 11:35 AM:
> > Od siebie dodam jeszcze, ze chleb musi byc razowy i koniecznie
pieczony
> na
> > zakwasie co dzis jest rzadkoscia. W przeciwnym razie z kwasu nici
> Dzieki, to z upalu ;-)))
> pozdr. Jerzy
>

Czemu ten przepis pojawił się dopiero teraz, jak upały się kończą
:o(((
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 08:45:00

Temat: Re: kwas chlebowy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lvoh4$6u0$...@n...internetia.pl...
> Czemu ten przepis pojawił się dopiero teraz, jak upały się kończą
> :o(((
Bo nikt wcześniej o to nie pytał. A gdzie one się kończą? Z tego co wiem
to jeszcze we wrześniu a może nawet i w październiku trochę pogrzeje.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-24 00:02:43

Temat: Re: kwas chlebowy
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9lvr6d$7ik$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do
grup
> dyskusyjnych napisał:9lvoh4$6u0$...@n...internetia.pl...
> > Czemu ten przepis pojawił się dopiero teraz, jak upały się kończą
> > :o(((
> Bo nikt wcześniej o to nie pytał. A gdzie one się kończą? Z tego co
wiem
> to jeszcze we wrześniu a może nawet i w październiku trochę
pogrzeje.
> pozdr. Jerzy
>

Ja mam już dość :)))) Za ciepło
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Strona z dziczyzna -znowu
Witam po urlopie
prywatne strony kulinarne
Sos bolonski
Ryżu z rodzynkami ale nie na slodko (czyli ryzu cd.)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »