« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-10 08:42:32
Temat: leczo z kabaczkaWitam.
Poszukuję przepisu na leczo z kabaczka lub cukini na słodko. Będę wdzięczna
za przepisy.
A. Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-10 10:41:34
Temat: Re: leczo z kabaczka [P]To jest przepis mojej Cioci Krysi z Paryża
Składniki:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 papryki
2 kabaczki lub cukinie
3 pomidory
oliwa
sól, pieprz, bazylia, oregano
W wysokim garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić 2 cebule pokrojone w talarki i
jak już się zeszklą, to dodać paprykę (1 zielona i 1 czerwona) pokrojona
w kostke. Następnie dodać kabaczka lub cukinię pokrojoną w kostkę.
Zmniejszyć trochę ogień i dusić ok.20 minut. Następnie dodać pomidory
pokrojone w ćwiartkę i dodać 2 ząbki czosnku (mogą być wycisnięta). Na
samym końcu doprawić solą, pieprzem i ziołami (np. oregano lub bazylia)
Danie dusić ok 30 - 40 minut.
Można zagęścić koncentratem pomidorowym - to według uznania.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 11:33:53
Temat: Re: leczo z kabaczka [P]Dzięki zaraz wypróbuję
Użytkownik "Kasia" <k...@B...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bc4clr$crh$1@atlantis.news.tpi.pl...
> To jest przepis mojej Cioci Krysi z Paryża
>
> Składniki:
> 2 duże cebule
> 2 ząbki czosnku
> 2 papryki
> 2 kabaczki lub cukinie
> 3 pomidory
> oliwa
> sól, pieprz, bazylia, oregano
>
> W wysokim garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić 2 cebule pokrojone w talarki i
> jak już się zeszklą, to dodać paprykę (1 zielona i 1 czerwona) pokrojona
> w kostke. Następnie dodać kabaczka lub cukinię pokrojoną w kostkę.
> Zmniejszyć trochę ogień i dusić ok.20 minut. Następnie dodać pomidory
> pokrojone w ćwiartkę i dodać 2 ząbki czosnku (mogą być wycisnięta). Na
> samym końcu doprawić solą, pieprzem i ziołami (np. oregano lub bazylia)
> Danie dusić ok 30 - 40 minut.
> Można zagęścić koncentratem pomidorowym - to według uznania.
>
> Pozdrawiam serdecznie,
> Kasia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 13:52:04
Temat: Re: leczo z kabaczka [P]taak no ale w leczo jeszcze jest wkładka mięsna , zazwyczaj były to cienkie
parówki
lampart
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 15:27:41
Temat: Re: leczo z kabaczka [P]Leczo jest węgierskie i jest w nim mięso.
Ja podałam przepis na ratatui (chyba tak się to pisze), które robi się
bez mięsa, ale w Polsce często nazywane jest potocznie "leczo"
Jeżeli lubisz mięsko, to możesz wkroić.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-11 05:03:12
Temat: Re: leczo z kabaczka [P]Kasia <k...@B...onet.pl> wrote:
> Leczo jest węgierskie i jest w nim mięso.
> Ja poda"am przepis na ratatui (chyba tak się to pisze), które robi się
> bez mięsa, ale w Polsce często nazywane jest potocznie "leczo"
> Jeżeli lubisz mięsko, to możesz wkroić.
>
> Pozdrawiam serdecznie,
> Kasia
Leczo jest wegierskie, prawda, ale sklada sie z cebuli, pomidorow i
papryki duszonych na smalcu. Jako dodatek mozna dac jajko, kielabase
lub ryz. Niejednikorotnie juz to tu bylo omawiane.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-11 12:53:11
Temat: Re: leczo z kabaczka [P]Kasia wrote:
>
> Leczo jest węgierskie i jest w nim mięso.
Ostatnio kobieta chciała koniecznie sprzedać mi ryż, kiedy kupowałam u
niej cukinię i wyszło z rozmowy, że będę robić "leczo". Strasznie się
dziwiła, że ryżu nie daję. Spotkaliście się kiedyś z ryżem w tej
potrawie? Zawsze też oferują mi pieczarki przy takich okazjach, których
ja nie dodaję.
> Ja podałam przepis na ratatui (chyba tak się to pisze), które robi się
Ratatouille, ufff :).
Dorota
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-11 14:11:14
Temat: Re: leczo z kabaczka [P]
Użytkownik "Dorota" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3EE72637.F2C393F8@poczta.onet.pl...
: Ratatouille, ufff :).
:
francuska jezyk, trudna jezyk :))))
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
P.S Nigdy nie spotkałam się z ryżem w leczo. Owszem, czasem podaje ryz
jako dodatek, ale nigdy nie wrzucam go do srodka.
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-12 06:08:26
Temat: Re: leczo z kabaczka [P]Kasia <k...@B...onet.pl> wrote:
> P.S Nigdy nie spotka"am się z ryżem w leczo. Owszem, czasem podaje ryz
> jako dodatek, ale nigdy nie wrzucam go do srodka.
> K.
Owszem, jak najbardziej do srodka. Ryz dodaje sie na poczatku duszenia.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |