Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.glorb.com!sn-xt-sjc-05!sn-xt-sjc-09!sn-po
st-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: lodowka - antybakteryjna czy z komora zerowa?
Date: Thu, 02 Aug 2007 10:59:17 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <f8se23$p6v$1@nemesis.news.tpi.pl>
<2...@n...onet.pl>
In-Reply-To: <2...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 40
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:299865
Ukryj nagłówki
Tomek wrote:
> Nie znam preparatów nieszkodliwych dla człowieka i szkodliwych dla bakterii z
> których da się zrobić powłokę antybakteryjną.
No i tu pies pogrzebany - tzn. Twoj stosunek do swiata - jesli ja o tym
nie wiem, to nie istnieje. Poczytaj troche na temat antybakteryjnych
polymerow, moze sie czegos nauczysz:
http://www.polo.fraunhofer.de/english/antibacterial_
surfaces.html
http://www.atsweb.neu.edu/lewislab/publications/cen5
.htm
> Kupujesz pokrojoną w plasterki wędlinę. Swoją ilość bakterii załapała u
> producenta, w transporcie, przy krojeniu. Wkładasz taką pizzę do lodówki z
> powłoką antybakteryjną. I ta powłoka spowoduje ze bakterie między plasterkami
> nie rozmnażają się.
Ta powloka powoduje, ze bakterie, ktore z tej pizzy zeskocza na scianki
czy polki lodowki, tam sobie zdechna, zamiast rozmnazac sie i
przeskakiwac na inne dania w lodowce.
> One się wolniej rozmnażają bo im zimno. A nie dlatego że
> jakieś czary mary są.
Czary mary sa tylko wtedy, gdy sie czegos nie rozumie.
B)
> Utrzymywać wnętrze w czystości.
Wlasnie te scianki z polymeru antybakteryjnego utrzymuja duzo wieksza
"czystosc", tzn. duzo mniejsza ilosc bakteri w lodowce bez takich
powierzchni.
> Nie siłą a sztuką frajerów w dupę tłuką.
Szczegolnie tych niedouczonych, ktorzy wszystko wiedza najlepiej.
MB
>
|