Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.prz.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!newsga
te.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Tomek" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: lodowka - antybakteryjna czy z komora zerowa?
Date: 2 Aug 2007 21:39:21 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 50
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <1...@c...supernews.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1186083561 10914 213.180.130.18 (2 Aug 2007 19:39:21
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Aug 2007 19:39:21 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 82.160.70.35, 192.168.243.175
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725
Firefox/2.0.0.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:299868
Ukryj nagłówki
> Tomek wrote:
> > Nie znam preparatów nieszkodliwych dla człowieka i szkodliwych dla bakterii z
> > których da się zrobić powłokę antybakteryjną.
>
>
> No i tu pies pogrzebany - tzn. Twoj stosunek do swiata - jesli ja o tym
> nie wiem, to nie istnieje. Poczytaj troche na temat antybakteryjnych
> polymerow, moze sie czegos nauczysz:
>
>
> http://www.polo.fraunhofer.de/english/antibacterial_
surfaces.html
>
> http://www.atsweb.neu.edu/lewislab/publications/cen5
.htm
>
> > Kupujesz pokrojoną w plasterki wędlinę. Swoją ilość bakterii załapała u
> > producenta, w transporcie, przy krojeniu. Wkładasz taką pizzę do lodówki z
> > powłoką antybakteryjną. I ta powłoka spowoduje ze bakterie między plasterkami
> > nie rozmnażają się.
>
> Ta powloka powoduje, ze bakterie, ktore z tej pizzy zeskocza na scianki
> czy polki lodowki, tam sobie zdechna, zamiast rozmnazac sie i
> przeskakiwac na inne dania w lodowce.
>
> > One się wolniej rozmnażają bo im zimno. A nie dlatego że
> > jakieś czary mary są.
>
> Czary mary sa tylko wtedy, gdy sie czegos nie rozumie.
>
> B)
> > Utrzymywać wnętrze w czystości.
>
> Wlasnie te scianki z polymeru antybakteryjnego utrzymuja duzo wieksza
> "czystosc", tzn. duzo mniejsza ilosc bakteri w lodowce bez takich
> powierzchni.
>
> > Nie siłą a sztuką frajerów w dupę tłuką.
>
> Szczegolnie tych niedouczonych, ktorzy wszystko wiedza najlepiej.
> MB
> >
Wybacz ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić skaczących bakterii. Zwłaszcza tych co
między plasterkami szynki z Tesco siedzą. Bakterie nie mają nóżek ani
skrzydełek. A jak w jakiś cudowny sposób takie bakterie wylezą z płynem z takiej
szynki to bez tej powłoki antybakteryjnej większość z nich zdechnie. Bo tylko
nieliczne mają formy przetrwalnikowe. A tym co mają formy przetrwalnikowe taka
powłoka może jedynie humor poprawić. Tak jak Ty mnie pisząc o skaczących
bakteriach. Tomek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|