Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.
dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!feed.news.tiscali.de!newsfeed.ic
l.net!newsfeed.fjserv.net!c03.atl99!sjc70.webusenet.com!news.usenetserver.com!c
yclone01.bloor.is.net.cable.rogers.com!twister01.bloor.is.net.cable.rogers.com.
POSTED!12dc6cf53ab2750!not-for-mail
From: Zbigniew Pieciul <m...@z...com>
Reply-To: m...@z...com
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: łosoś z piekarnika
References: <c1f5bt$qo2$1@atlantis.news.tpi.pl> <c1f89b$e7d$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <c1f89b$e7d$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 65
Message-ID: <aFI_b.127938$02u1.13497@twister01.bloor.is.net.cable.rogers.com>
Date: Tue, 24 Feb 2004 13:51:02 GMT
NNTP-Posting-Host: 24.114.157.115
X-Complaints-To: a...@r...com
X-Trace: twister01.bloor.is.net.cable.rogers.com 1077630662 24.114.157.115 (Tue, 24
Feb 2004 08:51:02 EST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Feb 2004 08:51:02 EST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:192693
Ukryj nagłówki
Proponuje taka wersje, b. dietetyczna i super-pachnaca: porcje lososia
indywidualnie pakowane w folie lub pergamin - kazdy stolownik otwiera
swoja paczuszke na talerzu czyli pod wlasnym nosem i moze sie cieszyc
calym bogactwem zapachowym...
Na podsciolce z kopru ukladasz porcje ryby (najlepiej bez skory)
przyprawiona gruba sola, czarnym pieprzem (swiezo mielonym), szczypta
ziol, np. prowansalskich, ale niekoniecznie, skrojona cieniutko, na
zapalke marchewka, tak na zapalke pokrojony por (z tej bialej czesci
lodygi) i jak jest pod reka - korzen imbiru, odrobina, bo to mocny
zapach, tez drobno, cienko pokrojony.
Zawinac szczelnie, na blaszke do piekarnika, na 25-30 minut.
Wyprobuj moze najpierw jedna porcje - jak Ci posmakuje i wszystko sie
uda - wtedy mozna zaprosic gosci...
Biale wino wytrawne.
Pozdr., Zbyszek
bella wrote:
> Dnia 2004-02-24 10:25, Użytkownik wojus napisał:
>
>> heja
>>
>> mam 2 plastry łososia (te w literkę u lub V - jak kto woli)
>
>
> dzwonki :)
>
>> czym je doprawić?
>
>
> Ja smaruje delkiatnie maselkiem, ale bez "niczego" tez wychodzi fajny
>
>
>> czy wystarczy zawinąć w folię aluminiową?
>
>
> wystarczy
> Ja najczesciej kupuje plat i tylko klade na folii bez zawijania
> na wierzch maselko a jak sie upiecze posypuje koperkiem
> ale mozesz miec inny gust :)
>
>> jak długo piec? do ilu rozgrzać piekarnik?
>
>
> hmm
> pieke w ok. 175 - 200
> ale ile?
> hmm, wiem ze nawet krotko, ale czasu chyba nigdy nie sprawdzalam
> jakos na wyczucie - 30 minut? :)
>
> Mozesz tez przygotowac sobie osobno sosik pieczarkowy
> upiec rybke z 15 min, polozyc na niej pieczarki na tym gesta smietanke,
> posypac startym zoltym serkiem i znow na ok. 15 min do piekarnika ..
> ale to przy platach raczej ..
>
> uwielbiam lososia :)
> zycze smacznego
|