Data: 2004-02-26 09:18:14
Temat: Re: łosoś z piekarnika
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"wojus" <w...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c1f5bt$qo2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> heja
>
> mam 2 plastry łososia (te w literkę u lub V - jak kto woli)
> chcę je zrobić - ale w piekarniku
> na razie przerwa ze smażonymi rybami
>
> czym je doprawić?
> czy wystarczy zawinąć w folię aluminiową?
> jak długo piec? do ilu rozgrzać piekarnik?
> byłabym wdzeczna
> heja
>
Ja zrobilam wczoraj takiego:
2 filety z lososia, brokuly, marchew, selet, kilka ziemniakow i pieczarek.
Ziemniaki ugotowac w mundurkach, obrac i pokroic na cwiartki. Marchew
pokroic w plasterki (ok.o.5 cm grube), brokuly podzielic na rozyczki, seler
podobnie jak marchew, pieczarki na pol. Marchew+brokuly+seler wrzucic do
gotujacej wody na ok. 2 min. i po osaczeniu zahartowac zimna woda. Losocia
umyc, obsuszyc, posolic i popieprzyc pokropic sokiem z cytryny i roztopionym
maslem. 1 lyzke masla roztopic na patelni wrzucic wszystkie warzywa i
podsmazyc oraz doprawic sola i pieprzem. Blache natrzec odrobina oleju,
polozyc lososie i warzywa dookola. Wstawic do nagrzanego na 225 stopni
piekarnika i piec 15-20 minut. Podawac z dippem: 2 lyzki majonezu, 1
lyzeczka musztardy i miodu.
W orginalnym przepise byla pietruszka zamiast selera, blachy nie smarowali
olejem i pieczarek nie smazyli z pozostalymi warzywami.
Monika
|