Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news-stoc.te
lia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!nntp.inet.fi!inet.fi!newsfeed1.funet.fi!n
ewsfeeds.funet.fi!uio.no!feed.news.tiscali.de!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm
00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: łosoś z piekarnika
Date: Thu, 26 Feb 2004 10:18:14 +0100
Organization: T-Online
Lines: 33
Message-ID: <c1kdk9$b9a$07$1@news.t-online.com>
References: <c1f5bt$qo2$1@atlantis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1077787081 07 11562 55GdGgJ6Kix2yW 040226 09:18:01
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: VIzZfsZQ8e3o7uMU891WCw1F0PmZ1oeNVVXHBQ-NjhD1+1n6klwZgf
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:192966
Ukryj nagłówki
"wojus" <w...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c1f5bt$qo2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> heja
>
> mam 2 plastry łososia (te w literkę u lub V - jak kto woli)
> chcę je zrobić - ale w piekarniku
> na razie przerwa ze smażonymi rybami
>
> czym je doprawić?
> czy wystarczy zawinąć w folię aluminiową?
> jak długo piec? do ilu rozgrzać piekarnik?
> byłabym wdzeczna
> heja
>
Ja zrobilam wczoraj takiego:
2 filety z lososia, brokuly, marchew, selet, kilka ziemniakow i pieczarek.
Ziemniaki ugotowac w mundurkach, obrac i pokroic na cwiartki. Marchew
pokroic w plasterki (ok.o.5 cm grube), brokuly podzielic na rozyczki, seler
podobnie jak marchew, pieczarki na pol. Marchew+brokuly+seler wrzucic do
gotujacej wody na ok. 2 min. i po osaczeniu zahartowac zimna woda. Losocia
umyc, obsuszyc, posolic i popieprzyc pokropic sokiem z cytryny i roztopionym
maslem. 1 lyzke masla roztopic na patelni wrzucic wszystkie warzywa i
podsmazyc oraz doprawic sola i pieprzem. Blache natrzec odrobina oleju,
polozyc lososie i warzywa dookola. Wstawic do nagrzanego na 225 stopni
piekarnika i piec 15-20 minut. Podawac z dippem: 2 lyzki majonezu, 1
lyzeczka musztardy i miodu.
W orginalnym przepise byla pietruszka zamiast selera, blachy nie smarowali
olejem i pieczarek nie smazyli z pozostalymi warzywami.
Monika
|