« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-06 18:35:17
Temat: lukierPilnie potrzebuje przepisu (sekretu) na doskonaly lukier.
Bede bardzo wdzieczna:)))))
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-06 20:18:59
Temat: Re: lukierMoja mama zawsze kazała mi ucierać ok. 1 godziny cukier puder ( przesiany) z
odrobiną wody lub soku z cytryny, aż miał być lśniący. Dopiero teściowa
pokazała mi prostrzy sposób robienia lukru np. 1 szklanka cukru pudru, a do
tego troszkę gorącej ( przegotowanej) wody lub mleka, można też dać kilka
kropel ulubionego olejku, wszystko chwilkę ucieramy i lukier idealny
(szczegół tkwi w ilości wody dodanej do lukru, bo tak naprawdę to dopiero
empirycznie można sprawdzić ile wody dodać, radzę dać mniej i po trochu
dolewać). Niektórzy mieszają białko z cukrem pudrem, ale ja osobiście nie
lubię tego lukru, jest zbyt twardy. Dla pracowitych jest wersja
lukropodobna, tzw.pomada, ale to trzeba gotować długo, robić jakieś próby na
nitkę itd.
Pozdrawiam na nowe tysiąclecie wszystkich skłóconych i zdegustowanych
kłótniami. Pa pa całusów 332.
Teresa P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-07 08:43:24
Temat: Re: lukiergosia <g...@p...fm> wrote:
> Pilnie potrzebuje przepisu (sekretu) na doskonaly lukier.
> Bede bardzo wdzieczna:)))))
>
> Gosia
Lukier krolewski (Glace Royale)
Dwa bialka
ok. 35 deko cukru pudru
cytryna
Ubijamy lekko bialka. Dodajemy do nich stopniowo cukier puder stale a
delikatnie mieszajac, az cukier sie rozpusci i powstanie gladka masa
ktora mozna rozprowadzac, a ktora nie bedzie sie rozlewac. Dodajemy 10
kropli przecedzonego soku cytrynowego. Mozna to tez zabarwic np. sokiem
z zurawin. Jezeli chcemy zrobic z lukru dekoracje dajemy wiecej cukru
(ok. 60 deko). Trzymamy w chlodzie pod przykryciem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |