Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mai
l
From: "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mąka ziemniaczana
Date: Mon, 30 Apr 2001 09:22:25 +0200
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 27
Message-ID: <9cj3od$1cp$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
References: <3aed023b$1@news.vogel.pl> <3...@n...vogel.pl>
<3aed0597$1@news.vogel.pl> <3aed0ceb$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: dial1293.wroclaw.dialog.net.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50648
Ukryj nagłówki
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3aed0ceb$1@news.vogel.pl...
>
Dzielisz lyzka na 3 czesci (rysujesz taki znaczek Mercedesa na
powierzchni), jedna czesc
> wyjmujesz, a w powstale wglebienie wsypujesz make ziemniaczana, tak, aby
> zajmowala tyle miejsca ile wyjeta wczesniej czesc. Te wyjeta czesc
> ziemniakow, oczywiscie tez dodajesz, chodzi tylko o wymierzenie proporcji.
> Dodajesz jajko i wyrabiasz, jesli masa jest za sucha (zalezy to od rodzaju
> ziemniakow) mozesz kapnac troszke mleka, ale nieduzo. Kluski muszą sie dac
> latwo ukulac. Lepisz kulki - srednica ok.4 cm. I teraz zalezy - jedni
robia
> malenkie kluseczki, z dziurka a raczej wglebieniem zrobionym palcem. U
mnie
> robi sie bez wglebienia i raczej wieksze.
Hej!
U mnie /i tak też demonstrowano w programie Makłowicza/ dzieli się na cztery
części i dodaje tę jedną czwartą krochmalu, ale pewnie - skoro tak robisz -
i jedna tzrecia jest dobra. A wgłębienie musi być! W przeciwnym przypadku
sos się będzie omyskiwał! No i modra kapusta, to zestaw Numer Jeden.
Namaste!
EuGeniusz Dębski
|