« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-06 16:08:41
Temat: mala imprezka - co polecicie?
Witam,
W niedziele szykuje mala impreze urodzinowa dla znajomych - na oko z 10
osob. No i mam dylemat, a wlasciwie to brak pomyslow na to co moznaby bylo
podac. Lubie zaskakiwac gosci. W zeszlym roku dostali pieczone ziemniaki, do
tego salatke "Koleslawa" i zsiadle mleczko. W tym roku myslalem nad czyms z
kuchni chinskiej, moze japonskiej - jakies "suszi" czy cos.... Tort juz na
szczescie mam w glowie, wiec zostaja tylko dania bardziej tresciwe.
Jesli ktos ma jakis ciekawy pomysl, to chetnie sie zapoznam.
Pozdrawiam wszystkich,
Morg'an
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-06 20:23:34
Temat: Re: mala imprezka - co polecicie?A jak by byl prosty kurczak cacciatore z domowym makaronem (moze byc
fabryczny ale domowy zawsze lepiej smakuje)? To potrawa prosta, szybka do
ugotowania i autentycznie wloska.
Makaron wloski.
3 szklanki maki
3 jaja
sol
Make nasypac na stolnice, zrobic dol and do dolu wbic jajka. Dodac szczypte
soli do jajek. Widelcem wyrabiac jajka w kolo, az sie wymieszaja. Dalej
mieszac, wolno zbierajac make z bokow dolu az jajka sa wymieszane. Wyrobic
ciasto dodajac jak najmniej dodatkowej maki (mozna dodac wody jesli za
sztywne). Po wyrobieniu przykryc plastykiem na 20 minut zeby
odpoczelo.Nastepnie ciasto walkowac i pokroic w makaron (ja w tym miejscu
uzywam maszynki do makaronu - w ten sposob nie musze walkowac ani kroic).
1 kurczak, okolo 1.5 do 2 kg, pocwiartowanego na 8 kawalki.
2 lyzki oleju oliwkowego dziewiczego
Szklanka cienko pokrojonej cebuli (jak najcieniej, najlepiej na mandolinie)
3 zabki czosnku
1/2 szklanki bialego wytrawnego wina
3 szklanki obranych, twardych, dojrzalych pomidorow, pokrojonych w mala
kostke, lub takie same pomidory z puszki (najlepiej wloskie, orginalne)
Sol i swierzo zmielony czarny pieprz.
W durzym rondlu podgrzac olej, zarumienic kawalki kurczaka na kolor
jasnozloty. Przelozyc zarumienione kawalki na osobna miske i przykryc.
Wlozyc cebule i smarzyc czesto mieszajac aby sie nie przypiekla, do koloru
zlotego. Dodac czosnek, smarzyc przez krotka chwile, dodac wszystkie
kawalki kurczaka za wyjatkiem piersi, i wino. Pozwolic aby wino wolno
odparowalo (zmniejszyc ogien jesli trzeba) do okolo jednej trzeciej. Dodac
pomidory i gotowac na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut. Dodac piersi
kurczaka i gotowac jeszcze 10 minut and jesli trzeba to dluzej (mieso
powinno odchodzic od kosci).
W miedzyczasie zagotowac wode na makaron. Dodac soli i makaron. Gotowac az
makaron jest prawie "a dente." Wyjac kawalki kurczaka i dodac na wpol
ugotowany makaron do sosu pomidorowego. Gotowac przez nastepnie 5 minut
albo az bedzie "a dente", to znaczy jest wciaz troche twardy w samym srodku
(sam srodek jest bialy).
Podawac w duzym polmisku z kawalkami kurczaka dookola brzegow. Mozna dodac
swierzej bazylei albo pietruszki.
Smacznego!
Alex
Thousand Oaks, California
"Morg'an" <m...@p...pl> wrote in message
news:b47rqd$pgd$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Witam,
>
> W niedziele szykuje mala impreze urodzinowa dla znajomych - na oko z 10
> osob. No i mam dylemat, a wlasciwie to brak pomyslow na to co moznaby bylo
> podac. Lubie zaskakiwac gosci. W zeszlym roku dostali pieczone ziemniaki,
do
> tego salatke "Koleslawa" i zsiadle mleczko. W tym roku myslalem nad czyms
z
> kuchni chinskiej, moze japonskiej - jakies "suszi" czy cos.... Tort juz na
> szczescie mam w glowie, wiec zostaja tylko dania bardziej tresciwe.
>
> Jesli ktos ma jakis ciekawy pomysl, to chetnie sie zapoznam.
>
> Pozdrawiam wszystkich,
>
> Morg'an
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 21:10:49
Temat: Re: mala imprezka - co polecicie?Dnia 2003-03-06 17:08, Użytkownik Morg'an napisał:
> Witam,
>
> W niedziele szykuje mala impreze urodzinowa dla znajomych - na oko z 10
> osob. No i mam dylemat, a wlasciwie to brak pomyslow na to co moznaby bylo
> podac. Lubie zaskakiwac gosci. W zeszlym roku dostali pieczone ziemniaki, do
> tego salatke "Koleslawa" i zsiadle mleczko. W tym roku myslalem nad czyms z
> kuchni chinskiej, moze japonskiej - jakies "suszi" czy cos.... Tort juz na
> szczescie mam w glowie, wiec zostaja tylko dania bardziej tresciwe.
>
> Jesli ktos ma jakis ciekawy pomysl, to chetnie sie zapoznam.
>
> Pozdrawiam wszystkich,
A moze kurczaczka w ciescie kokosowym? Od biedy mozna jesc nawet zimne
(poki swieze) i nadaje sie nawet na ,,stojace'' imprezy.
Oryginalny przepis z proporcjami gdzies zpodzialam (pochodzil z pisma
,,wrozka'' jakies 3 lata temu, jesli ktos go posiada, to prosze o
szczegoly:)) , ale bylo to cos niej wiecej tak:
pol kilo piersi z kurczaka pokroic na male kawalki,
wymieszac 100g wiorkow kokosowych, 4 zoltka, make zwykla i make
ziemniaczana (mniej wiecej pol na pol, ale ile, to musisz niestety na
wyczucie, ciasto mus byc dosc geste). Maczac kawalki kurczaka w ciescie
i smazyc w glebokim tluszczu.
Do tego OBOWIAZKOWO sosik, bez niego ani rusz.
sosik:
podgrzac w rondelku sloiczek koncentratu pomidorowego (najlepiej
sprawuje sie tu Pudliszki), dodac lyzke cukru i lyzke-dwie octu winnego,
starty swiezy imbir i lyzeczke maka ziemniaczanej rozmieszane w
odrobinie wody, Calosc zagotowac.
Swiezy imbir jest tu podstawa i nic go nie zastapi, nawet suszony.
Wykladasz kurczaka do ogromnej michy, obok miseczka z sosem i goscie sie
sami obsluguja :)
Jedyna wada to to, ze samo smazenie jest dosc czasochlonne, ale goscie
na pewna beda zadowoleni. Zalata (jedna z wielu) - nie potrzeba sztuccow ;)
pozdrawiam
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 00:21:20
Temat: Re: mala imprezka - co polecicie?a ja polecam najpierw salatke grecka i buleczki z maselkiem czosnkowym,
potem kurczak slodko kwasny :)
Zbychu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 09:52:04
Temat: Re: mala imprezka - co polecicie?Wielkie dzieki za wszystkie propozycje. Cos juz pokombinuje, aby ludkom
szczeki opadly :-)
Pozdrawiam,
Morg'an
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |