« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-09 20:48:01
Temat: mam łososia i co dalejwitajcie, mam jutro urodziny i pomyslalem sobie - kupie lososia edzonego w
palstrach i zrobie takeiprzystawki na wykalaczkach - co moge nadziac
jeszcze obok tego lososia? ser, oliwke, poradzcie bo nie chce zepsuc
czerwonego meiska :)
z gory dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-10 00:10:35
Temat: Re: mam łososia i co dalejUżytkownik "Diavolo" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cmradk$33s$1@news.onet.pl...
> witajcie, mam jutro urodziny i pomyslalem sobie - kupie lososia edzonego w
> palstrach i zrobie takeiprzystawki na wykalaczkach - co moge nadziac
> jeszcze obok tego lososia? ser, oliwke, poradzcie bo nie chce zepsuc
> czerwonego meiska :)
> z gory dzieki
Hejka,
Jako, że spędziłam w Norwegii parę latek i obżerałam się wędzonym łososiem
polecam nie mieszać za bardzo, bo smak się zagubi.
Jak na wykałaczkach to na pewno z ogórkiem konserwowym, można łososia
spryskać cytrynką. Albo zrobić jeszcze sosik koperkowy ze śmietany i
świeżego koperku i postawić sosik osobno.
Można jeszcze zrobić podobnie serek koperkowy (serek biały-taki kremowy +
koperek) i małe porcje zawijać w plasterki łososia (może być spryskany
cytrynką) i na wykałaczkę (można coś pokombinować tutaj z ogórkiem).
To tyle jak na razie:)
Swoją drogą Norwedzy jedzą tego łososia z zimną jajecznicą, może więc i
jajko pasuje, ja niestety nie przekonałam się do tego wariantu.
No i oczywiście wszystkiego najlepszego
Pozdrawiam
Plamka
P.S. Tymże łososiowym początkiem chciałabym przywitać się z wszystkimi, bo
jestem tutaj pierwszy raz :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 06:15:17
Temat: Re: mam łososia i co dalej
> Swoją drogą Norwedzy jedzą tego łososia z zimną jajecznicą, może więc i
> jajko pasuje, ja niestety nie przekonałam się do tego wariantu.
ja polecam jajka faszerowane łososiem, co prawda ty pytasz o koreczki, ale
jajka są równie pyszne
--
rene
"Śmiech jest lekarstwem, które każdy może sam sobie przepisać"
/Boller Reinbold/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 22:06:19
Temat: Re: mam łososia i co dalej
Łosoś, kapary i cytrynka. To mój smak.W marketach łosoś wędzony jest czasami
sprzedawany z sosem.Jaki to jest? Nie wiem bo nie kupuję. Po prostu sam
robię a oto przepis na łososia wędzonwgo na zimno:
filet b/s, posypać solą pieprzem cytryną ew delikatnie cukrem, obłożyć
całego fileta świeżo posiekanym koperkiem(b.dużo i dokładnie).Owinąć w folię
spożywczą i zalać oliwą z oliwek extra vergin.Po 24h wyciągnąć z lodówki i
pokroić w cienkie plasty.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 01:10:41
Temat: Re: mam łososia i co dalej"Pimpka" <a...@w...pl> wrote in message
news:%%ckd.64739$z77.2690@news.chello.at...
>> witajcie, mam jutro urodziny i pomyslalem sobie - kupie lososia
>> edzonego w
>> palstrach i zrobie takeiprzystawki na wykalaczkach - co moge nadziac
>> jeszcze obok tego lososia? ser, oliwke, poradzcie bo nie chce zepsuc
>> czerwonego meiska :)
>> z gory dzieki
>
> Hejka,
> Jako, że spędziłam w Norwegii parę latek i obżerałam się wędzonym
> łososiem
> polecam nie mieszać za bardzo, bo smak się zagubi.
> Jak na wykałaczkach to na pewno z ogórkiem konserwowym, można łososia
> spryskać cytrynką. Albo zrobić jeszcze sosik koperkowy ze śmietany i
> świeżego koperku i postawić sosik osobno.
Dunczycy tez podaja z sosem koperkowym tylko ze z miodu, musztardy i
koperku - proprcji nie znam bo kupuje gotowca.
Najlepiej to podawac na tostach z bialego chleba, na wierchu dobrze
smakuje "kawior".
iska
ps. ja tam nie lubie tej wersji z jajecznica bo ona jest jakas taka bez
smaku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |