« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-11 11:48:53
Temat: mam trememam treme, bo obiecalam kolezance upiec ciasto na jej jutrzejsze przyjecie
urodzinowe... I boje sie czy mi wyjdzie, bo zachcialo jej sie ciasta z gorzkiej
czekolady, bardzo bardzo czekoladowego. Poszperalam w przepisach i zaczynam sie
bac...
Idealem byloby zrobic tort (bo ma byc w ksztalcie torta) lekko wilgotny,
wzglednie "lejacy sie" w srodku, ale wszystkie dostepne mi przepisy mowia o
pieczeniu w bain-marie, czyli zeby niby wstawic foremke do pojemnika z woda i
tak piec to wtedy wyjdzie "lejace", ale to dla mnie troche za skomplikowane:( i
naprawde mogloby nie wyjsc.
Czy wedlug was proporcje: 200 g czekolady, 200 g cukru, 50 g masla, 5 jajek, 25
g maki przennej i tylez ziemniaczanej wydaja sie w porzadku?? Czy nie za malo
masla? Bialka dodaje na koniec ubite. Czy to wyjdzie wilgotne, czy raczej suche?
Czy ktos ma moze doswiadczenia w tym wzgledzie i moglby sie z nimi podzielic??
co prawda wiem ze ciasto czekoladowe juz wielokrotnie "bylo", ale w archiwum
nie znalazlam odpowiedzi na nekajace mnie watpliwosci...
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-11 12:18:28
Temat: Re: mam treme - caisto czekoladoweUżytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:5e39.00000d24.3cdd0525@newsgate.onet.pl...
> mam treme, bo obiecalam kolezance upiec ciasto na jej jutrzejsze
przyjecie
> urodzinowe... I boje sie czy mi wyjdzie, bo zachcialo jej sie ciasta
z gorzkiej
> czekolady, bardzo bardzo czekoladowego.
Oto przepis na przepyszne, lekko wilgotne, gabczaste ciasto bardzo
czekoladowe, ktore jest superlatwe i zawsze wychodzi. Do tego tylko
zrob pyszna polewe...
6 jaj
szklanka cukru
3/4 szklanki maki
2 gorzkie czekolady
1/2 kostki masla
1 pomarancza
Czekolade z maslem ostroznie roztopic w rondlu, po czym przestudzic.
Zoltka z cukrem utrzec, po czym dodac make i sok z 1 pomaranczy.
Wymieszac.
Dodac ochlodzona czekolade z maslem. Osobno ubic bialka na piane i
dodac ja i wymieszac. Piec w temperaturze 200 C ok. 20 min. Ja pieke w
blasze prostokatnej, ok. 25x25 cm, ale w okraglej tez wyjdzie.
Smacznego,
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-11 14:08:01
Temat: Re: mam treme
Użytkownik <n...@m...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:5e39
....@n...onet.pl...
> mam treme, bo obiecalam kolezance upiec ciasto na jej
> Kalina
>
Jakis czas temu zrobiłam bardzo dobre czekoladowe ciasto, a nazywa sie to to
rt sachera, i pochodzi z ksiazki ciasta i torty wydawnictwa mak, i tu masz p
rzepis:
półtora tabliczki gorzkiej czekolady,
125 g masła
5 jaj
125 dag cukru,
szczypta soli,
50 g maki przenniej i tyle samo ziemniaczanej,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
50 g zmielonych migdałów,
1 łyzeczka cukru waniliowego lub pól laski wanili,
na polewe 20 dag marmolady morelowej i 20 dag polewy czekoladowej lub gorzki
ej czekolady
i jak sie je robi:
czekolade rozpuscic z maslem w naczynku postawionym na inym z woda. zoltka u
trzec z cukrem a piane osobno ubic z sola, wszystkie sypkie skladniki wymies
zac i dodawac do zoltek razem z masa czekoladowa, dodac białka, i przełozyc
do formy, tu jest napisane, zeby piec 45 min w 180 stopniach ale ja pieklam
je w prodizu, juz nie pamietam ale chyba niecała godzine, mniej wiecej, po p
rostu sprawdzic w trakcie patyczkiem czy juz gotowe, i wyjac a potem posmaro
wac wierz marmolada, ale najperw przetrzec ja przez sito i podgrzac a nastep
nie polewa,
tort wychodzi bardzo elastczny i lekko wilgotny, no i jest czekoladowy wiec
powinien ci odpowiadac,
pozdrawiam Aneta
uf dawno sie tak nie napisałam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |