« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-09 11:00:37
Temat: mascarponeWitam cieplo w ten zimny jesienny wtorek.
Czy moglabym dostac jakis fajny przepis na cos dobrego z serka mascarpone
(oprocz tiramisu)? Mam taki w lodowce i niebawem konczy sie data
przydatnosci, a nie mam na niego pomyslu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-09 14:03:22
Temat: Re: mascarponeUżytkownik "kasia" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cmq88r$ndt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Czy moglabym dostac jakis fajny przepis na cos dobrego z serka mascarpone
> (oprocz tiramisu)? Mam taki w lodowce i niebawem konczy sie data
> przydatnosci, a nie mam na niego pomyslu.
ja uwielbiam ten serek jesc po prostu na kanapki - z pomidorem czy innym
warzywem jest pycha. wlasnie zjedlismy pol opakowania na sniadanie:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-09 17:25:47
Temat: Re: mascarpone
Użytkownik "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> napisał w
wiadomości news:cmqin4$46i$1@mamut.aster.pl...
> Użytkownik "kasia" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:cmq88r$ndt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>
> ja uwielbiam ten serek jesc po prostu na kanapki - z pomidorem czy innym
> warzywem jest pycha. wlasnie zjedlismy pol opakowania na sniadanie:)
>
a gdzie Wy kupujecie ten serek?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-09 17:44:48
Temat: Re: mascarpone>
> Użytkownik "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> napisał w
> wiadomości news:cmqin4$46i$1@mamut.aster.pl...
> > Użytkownik "kasia" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > news:cmq88r$ndt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> >>
> > ja uwielbiam ten serek jesc po prostu na kanapki - z pomidorem czy innym
> > warzywem jest pycha. wlasnie zjedlismy pol opakowania na sniadanie:)
> >
> a gdzie Wy kupujecie ten serek?
>
>
Jeśli interesuje Cię ten ser to rozglądaj się za stoiskami z dużą ilością
różnych serów. Choc trochę odstrasza cena , bo powyżej 30, zł za 1 kg. Polecam
ci biały ser pod nazwą "CAPRI" ze spółdzielni z Sierpca, smakiem nie odbiega,
bynajmniej na kanapki, a cena........a cena trzykrotnie mniejsza. Pozdrawiam
Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-09 20:27:48
Temat: Re: mascarponeUżytkownik "Aneta" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cmqupp$kqe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> a gdzie Wy kupujecie ten serek?
w zwyklym osiedlowym sklepiku, jest w takim plastikowym pudeleczku, jak inne
serdki do smarowania. moze go nie zauwazylas?:) powinien byc.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-09 21:23:12
Temat: Re: mascarpone/liscie czekoladowe
kasia wrote:
> Witam cieplo w ten zimny jesienny wtorek.
> Czy moglabym dostac jakis fajny przepis na cos dobrego z serka mascarpone
> (oprocz tiramisu)? Mam taki w lodowce i niebawem konczy sie data
> przydatnosci, a nie mam na niego pomyslu.
Obejrzyj tutaj zdjecie tego wloskiego ciastka:
Cannoli
http://images.google.com/images?hl=en&lr=&ie=ISO-885
9-1&q=cannoli&btnG=Search
Przepisu na prawdziwe cannoli nie mam pod reka, ale podstawowo to robi sie
tak: krazki z ciasta faworkowego grubo walkowanego zawija sie na metalowe
rurki, smazy sie w goracym tluszczu jak faworki. Nadziewa sie mieszanka sera
ricotta, mascarpone, cukru pudru i posiekanych orzechow pistacjowych. Mysle,
ze mozesz wykombinowac podobne nadzienie z mascarpone, twarogu, albo bitej
smietany z mascarpone, albo cos takiego. Jesli nie masz rurek do robienia
cannoli mozesz improwizowac poprzez wykrojenie kolek szklanka z ciasta
faworkowego, i po usmazeniu przelozenie nadzieniem z serka jak sandwich. Jak
scisniesz, nadzienie troche wyjdzie bokami i to mozesz rolowac w kruszonych
orzechach (pistacjowe ladnie wygladaja). Mozesz to jeszcze skropic stopiona
czekolada, dodac po jednym czekoladowym lisciu....no i tak wyszedl przedni
deser:))))
Chyba to wyprobuje, choc nie lubie mascarpone, wiec uzyje ricotta i jogurtu,
bo akurat mam. Dzieki za sprowokowanie pomyslu.
Czekoladowe liscie nie sa trudne do zrobienia. Czekolade po roztopieniu w
wodnej kapieli maluje sie pedzelkiem na spodniej czesci liscia i schladza na
sztywno. Potem latwo liscie oddzielic od czekolady. Musza byc to male
liscie, z roslin, ktore wytwarzaja wosk na lisciach. Liscie cytryny czy
pomaranczy dobrze sie nadaja i te wlasnie uzywam. Malowanie na spodniej
czesci liscia daje glebokie zylki na powierzchni czekoladowego liscia.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 10:40:31
Temat: Re: mascarpone/liscie czekoladoweFantastyczne! Dzieki! Juz nie moge sie doczekac, az skoncze prace i zabiore
sie do pieczenia. Cos wspanialego, jak znalazl na dlugi weekend. Mniam.
"Magdalena Bassett" <m...@o...com> wrote in message
news:4191353F.423CEB2D@olypen.com...
>
>
> kasia wrote:
>
>> Witam cieplo w ten zimny jesienny wtorek.
>> Czy moglabym dostac jakis fajny przepis na cos dobrego z serka mascarpone
>> (oprocz tiramisu)? Mam taki w lodowce i niebawem konczy sie data
>> przydatnosci, a nie mam na niego pomyslu.
>
> Obejrzyj tutaj zdjecie tego wloskiego ciastka:
>
> Cannoli
> http://images.google.com/images?hl=en&lr=&ie=ISO-885
9-1&q=cannoli&btnG=Search
>
> Przepisu na prawdziwe cannoli nie mam pod reka, ale podstawowo to robi sie
> tak: krazki z ciasta faworkowego grubo walkowanego zawija sie na metalowe
> rurki, smazy sie w goracym tluszczu jak faworki. Nadziewa sie mieszanka
> sera
> ricotta, mascarpone, cukru pudru i posiekanych orzechow pistacjowych.
> Mysle,
> ze mozesz wykombinowac podobne nadzienie z mascarpone, twarogu, albo bitej
> smietany z mascarpone, albo cos takiego. Jesli nie masz rurek do robienia
> cannoli mozesz improwizowac poprzez wykrojenie kolek szklanka z ciasta
> faworkowego, i po usmazeniu przelozenie nadzieniem z serka jak sandwich.
> Jak
> scisniesz, nadzienie troche wyjdzie bokami i to mozesz rolowac w
> kruszonych
> orzechach (pistacjowe ladnie wygladaja). Mozesz to jeszcze skropic
> stopiona
> czekolada, dodac po jednym czekoladowym lisciu....no i tak wyszedl przedni
> deser:))))
>
> Chyba to wyprobuje, choc nie lubie mascarpone, wiec uzyje ricotta i
> jogurtu,
> bo akurat mam. Dzieki za sprowokowanie pomyslu.
>
> Czekoladowe liscie nie sa trudne do zrobienia. Czekolade po roztopieniu w
> wodnej kapieli maluje sie pedzelkiem na spodniej czesci liscia i schladza
> na
> sztywno. Potem latwo liscie oddzielic od czekolady. Musza byc to male
> liscie, z roslin, ktore wytwarzaja wosk na lisciach. Liscie cytryny czy
> pomaranczy dobrze sie nadaja i te wlasnie uzywam. Malowanie na spodniej
> czesci liscia daje glebokie zylki na powierzchni czekoladowego liscia.
>
> Magdalena Bassett
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |