« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-24 20:43:25
Temat: maślakiNazbierałam dzisiaj spory kosz maślaków (z braku szlachetniejszego grzyba).
Jak dla mnie, to zbieranie jest o wiele przyjemniejsze od jedzenia grzybów,
nie mówiąc już o ich obieraniu i przygotowywaniu do spożycia, toteż nie znam
wiele sposobów ich konsumpcji. Na razie je udusiłam na oliwie z odrobinką
cebuli, soli i pieprzu, ale nie wiem co dalej. Zupę grzybową się da zrobić z
tego? Może jakiś sos grzybowy? Podpowiedzcie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-25 06:31:24
Temat: Re: maślakiCześć
Użytkownik "Medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:clh44r$euk$1@phone.provider.pl...
[...]
> cebuli, soli i pieprzu, ale nie wiem co dalej. Zupę grzybową się da zrobić
z
> tego? Może jakiś sos grzybowy? Podpowiedzcie.
Ja uwielbiam krótko gotowane, a następnie wymieszane ze śmietaną (ew.
majonezem) i cebulką. Niby bardzo proste, ale sprawdza się jako dodatek do
różnych dań.
Pozdrawiam
Bartek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 07:18:32
Temat: Re: maślaki> Nazbierałam dzisiaj spory kosz maślaków (z braku szlachetniejszego grzyba).
> Jak dla mnie, to zbieranie jest o wiele przyjemniejsze od jedzenia grzybów,
> nie mówiąc już o ich obieraniu i przygotowywaniu do spożycia, toteż nie znam
> wiele sposobów ich konsumpcji. Na razie je udusiłam na oliwie z odrobinką
> cebuli, soli i pieprzu, ale nie wiem co dalej. Zupę grzybową się da zrobić z
> tego? Może jakiś sos grzybowy? Podpowiedzcie.
> Ewa
>
> Ja, grzyby drobnopokrojone obgotowuję ok. 1 godziny.
Na maśle smażę pokrojone w kostkę cebulę i bekon ( lub boczek świeży).
Po około 20 minutach łączę z grzybami.
Z pięć minut przed końcem dodaję kwaśną śmietanę w której rozbełtałam
łyżkę mąki, sól, pieprz (dużżżo ). Na koniec wrzucam garść ( pęczek) pokrojonego
drobno świeżego kopru. Najlepiej sos smakuje z pieczywem. Smacznego!
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 10:28:53
Temat: Re: maślakiPolecam znakomitą stronę na taki temat
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy.htm
Jarek
www.vendi.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 19:55:01
Temat: Re: maślaki
Użytkownik "Medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:clh44r$euk$1@phone.provider.pl...
> Nazbierałam dzisiaj spory kosz maślaków (z braku szlachetniejszego
> grzyba).
> Jak dla mnie, to zbieranie jest o wiele przyjemniejsze od jedzenia
> grzybów,
> nie mówiąc już o ich obieraniu i przygotowywaniu do spożycia, toteż nie
> znam
> wiele sposobów ich konsumpcji. Na razie je udusiłam na oliwie z odrobinką
> cebuli, soli i pieprzu, ale nie wiem co dalej. Zupę grzybową się da zrobić
> z
> tego? Może jakiś sos grzybowy? Podpowiedzcie.
> Ewa
>
>
Ja z grzybami leśnymi najbardziej lubię jajecznicę. Smażę grzybki na maśle
doprawiam solą, pieprzem i wbijam jajeczka. POEZJA :))))
Pozdrawiam i smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-27 18:52:29
Temat: Re: maślaki> Polecam znakomitą stronę na taki temat
> http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy.htm
>
> Jarek
> www.vendi.pl
Bardzo dziękuje za reklamę :) ale aby strona była lepsza i bardziej czytelna
obecnie jest na nowym serwerku i na pewnego rodzaju maszynie (portal)
jak na tą chwilę jest tam obecnie prawie 100 przepisów liczę że dzięki
rec.kuchnia przybędzie więcej.
teraz przepisy są na http://www.grzyby.cp.win.pl/articles.php?topic=7
a cały portal (w uruchamianiu i jest tu http://www.grzyby.cp.win.pl/
Pozdrawiam
Zenit
www.NaGrzyby.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |