« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-11 12:43:10
Temat: maślanka a kefirJak sądzicie, czy maślanka a kefir - różnią się w znaczący sposób od siebie.
Wiem, że niby maślanka to produkt uboczny przy wyrobie masła, a kefir robi
się jakoś zupełnie inaczej, dodając do niego trochę kultur. Ale przyznam że
wiele maślanek smakuje bardzo podobnie jak kefiry.
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-11 12:54:46
Temat: Re: maślanka a kefir
Użytkownik "news.dialog.net.pl" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e3vbgp$ej6$1@news.dialog.net.pl...
> Jak sądzicie, czy maślanka a kefir - różnią się w znaczący sposób od
> siebie.
> Wiem, że niby maślanka to produkt uboczny przy wyrobie masła, a kefir robi
> się jakoś zupełnie inaczej, dodając do niego trochę kultur. Ale przyznam
> że
> wiele maślanek smakuje bardzo podobnie jak kefiry.
Przede wszystkim teraz to nie ma maślanki, kefiru, jogurtu, a tylko są
wyroby mlekopodobne.
Z czego one? Na czym?
Adin Boh znajet!
Można tylko klasyfikować nazwami zakładów - ten może być, ten lepszy, tego
lepiej nie kupować.
Kefir to jadłem ostatni raz za socjalizmu, jak sprzedawali w takich małych
szklanych buteleczkach z zielonym kapslem
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-11 12:54:53
Temat: Re: maślanka a kefir
"news.dialog.net.pl" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:e3vbgp$ej6$1@news.dialog.net.pl...
> Jak sądzicie, czy maślanka a kefir - różnią się w znaczący sposób od
> siebie.
> Wiem, że niby maślanka to produkt uboczny przy wyrobie masła, a kefir robi
> się jakoś zupełnie inaczej, dodając do niego trochę kultur. Ale przyznam
> że
> wiele maślanek smakuje bardzo podobnie jak kefiry.
>
> Krzysztof
Kefir jest z mleka pełnego - maślanka - resztka z ukwaszonej śmietany po
odjęciu tłuszczu, ale jak świeża - fantastyczna w smaku, zwłaszcza w upalne
dni do młodych ziemniaczków lub kaszy gryczanej ze szczypiorkiem lub ze
skwareczkami i cebulką smażoną... A nawet tylko z cebulką smażoną...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-11 13:00:41
Temat: Re: maślanka a kefir
Użytkownik "news.dialog.net.pl" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e3vbgp$ej6$1@news.dialog.net.pl...
> Jak sądzicie, czy maślanka a kefir - różnią się w znaczący sposób od
siebie.
> Wiem, że niby maślanka to produkt uboczny przy wyrobie masła, a kefir robi
> się jakoś zupełnie inaczej, dodając do niego trochę kultur. Ale przyznam
że
> wiele maślanek smakuje bardzo podobnie jak kefiry.
>
> Krzysztof
>
>
Mleczarnia w Bychawie robi taka prawdziwa maslanke...w woreczkach 1zł/litr
i jest to prawdziwa maslanka taka po produkcji masła
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-11 13:18:21
Temat: Re: maślanka a kefir
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e3vcal$8v7$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Kefir jest z mleka pełnego - maślanka - resztka z ukwaszonej śmietany po
> odjęciu tłuszczu, ale jak świeża - fantastyczna w smaku, zwłaszcza w
upalne
> dni do młodych ziemniaczków lub kaszy gryczanej ze szczypiorkiem lub ze
> skwareczkami i cebulką smażoną... A nawet tylko z cebulką smażoną...
>
ale dostałam apetytu na taki objadek, niemalże czuję zapach i smak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-11 13:18:50
Temat: Re: maślanka a kefirżytkownik "Marek W." napisał:
> Mleczarnia w Bychawie robi taka prawdziwa maslanke...w woreczkach
> 1zł/litr
> i jest to prawdziwa maslanka taka po produkcji masła
A niektóre mleczarnie robią maślankę dokładnie tak samo jak kefir,
śmietanę czy jogurt. Tylko innych bakterii dosypują do tanku z
mlekiem.
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 61.000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-11 13:49:51
Temat: Re: maślanka a kefir
"Syla" <s...@x...pl> wrote in message
news:e3vdg6$s20$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e3vcal$8v7$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>
>> Kefir jest z mleka pełnego - maślanka - resztka z ukwaszonej śmietany po
>> odjęciu tłuszczu, ale jak świeża - fantastyczna w smaku, zwłaszcza w
> upalne
>> dni do młodych ziemniaczków lub kaszy gryczanej ze szczypiorkiem lub ze
>> skwareczkami i cebulką smażoną... A nawet tylko z cebulką smażoną...
>>
>
> ale dostałam apetytu na taki objadek, niemalże czuję zapach i smak
Do jutra wieczora jestem słomianym wdowcem... ;-P)))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-11 13:51:14
Temat: Re: maślanka a kefir
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e3vdkh$shs$1@atlantis.news.tpi.pl...
> żytkownik "Marek W." napisał:
>
>> Mleczarnia w Bychawie robi taka prawdziwa maslanke...w woreczkach
>> 1zł/litr
>> i jest to prawdziwa maslanka taka po produkcji masła
>
> A niektóre mleczarnie robią maślankę dokładnie tak samo jak kefir,
> śmietanę czy jogurt. Tylko innych bakterii dosypują do tanku z mlekiem.
Witam!
To są zwykłe bakterie do ukwaszania na kwas mlekowy, ale produktem jest
kwaśne mleko, nie maślanka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-11 13:59:13
Temat: Re: maślanka a kefir
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e3vfka$j83$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
> news:e3vdkh$shs$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> żytkownik "Marek W." napisał:
>>
>>> Mleczarnia w Bychawie robi taka prawdziwa maslanke...w woreczkach
>>> 1zł/litr
>>> i jest to prawdziwa maslanka taka po produkcji masła
>>
>> A niektóre mleczarnie robią maślankę dokładnie tak samo jak kefir,
>> śmietanę czy jogurt. Tylko innych bakterii dosypują do tanku z mlekiem.
>
> Witam!
>
> To są zwykłe bakterie do ukwaszania na kwas mlekowy, ale produktem jest
> kwaśne mleko, nie maślanka.
Dawniej można było kupić w sklepach z nabiałem tabletki kefirowe, jogurtowe
i na kwaśne...
W Warszawie, na Nowym Świecie kiedyś był taki sklep specjalistyczny z
nabiałem, chodziłem tam po sery...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-11 14:25:05
Temat: Re: maślanka a kefirUżytkownik "Panslavista" napisał:
> To są zwykłe bakterie do ukwaszania na kwas mlekowy, ale produktem
> jest kwaśne mleko, nie maślanka.
No kurka, to dobrze, że się stamtąd zwolniłam ;))) Ale zapytam jeszcze
o specyfikację szczepu ;)
Choć nie smakowało jak kwaśne mleko...
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 61.000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |