Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mielone

Grupy

Szukaj w grupach

 

mielone

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-21 07:03:38

Temat: mielone
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora

znowu zdecydowalam sie zrobic kotlety mielone.

pytanie: mam 60 dkg mielonej lopatki - ile mam do tego miesa dac bulki
namoczonej?
i co z ta cebula?-zetrzec? pokroic drobniutko? podobno niektorzy pokrojona
cebule podsmazaja...

prosze pomozcie bo jak wiadomo ja kotletow robic nie umiem.

Mechcia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-21 07:45:28

Temat: Re: mielone
Od: "Ines" <i...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:9qts1o$o89$1@news.tpi.pl...
> znowu zdecydowalam sie zrobic kotlety mielone.
>
> pytanie: mam 60 dkg mielonej lopatki - ile mam do tego miesa dac bulki
> namoczonej?
> i co z ta cebula?-zetrzec? pokroic drobniutko? podobno niektorzy pokrojona
> cebule podsmazaja...
Ja naprzyklad nie zawsze daje cebule, a jak juz - to ztarta na tarce. Na te
twoje 60 dkg 1 srednia wystarczy, jak i 1 bulka. Choc zazwyczaj ja daje
chleb namoczony w mleku, jak namoknie oddzielam podpieczona czesc i uzywam
tylko srodek (chyba ze bedzie sie tobie chcialo zemlec go na maszynce do
miesa). Do tego pieprz i sol, 1 jajko. No i zawsze dodaje 1 wielki lub kilka
mniejszych zabkow czosnku - przepusc je przez wyciskarke.
Mozna tez (jak juz wszysko zrobisz i uformujesz kotlety) uzyc specjalnej
przyprawy "Do panierowania", ona dodaje bardzo przyjemny smaczek, ale to nie
jest konieczne. Smaze na oleju.
PS. Dla mnie kotlet mielony jest dobry tylko wtedy,gdy moge go zjesc nawet
na zimno i bez niczego, tzn samego. Mam nadzieje ze takie tobie wyjda :-)
Pozdrawiam
Ines


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-21 08:38:56

Temat: Re: mielone
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ines" <i...@p...fm> napisał w wiadomości
news:19819-1003650223@rtr.intercomp.pl...
>
> Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w
wiadomości
> news:9qts1o$o89$1@news.tpi.pl...
> > znowu zdecydowalam sie zrobic kotlety mielone.
> >
> Możesz porcję na jednego kotleta rozdzielić na dwie części,
maxymalnie spłaszczyć każdą i zlepić wkładając
do środka plasterek sera żółtego albo rokpola. Trzeba przy tym
bardzo dokładnie skleić brzegi i mocno go spłaszczyć
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-21 08:47:25

Temat: Re: mielone
Od: "Paul" <p...@p...ch> szukaj wiadomości tego autora

> Ja naprzyklad nie zawsze daje cebule, a jak juz - to ztarta na tarce.

A ja dodaje cienko pokrojona i juz usmazona cebule, ale za to surowy czosnek
i jajko Mieszamn razem z miesem + musztarda, pieprz i sol. Jeli ta surowa
mikstura jest smaczna, to usmazona bedzie jeszcze lepsza! A nastepnego dnia
na zimno...
Teraz ucieram suchy chleb, mieszam go z czerwona papryka. Papryka wiele co
smaku nie zmieni, ale nada po usmazeniu ladny ciemny kolor. Dokladnie
otoczone w panierce kulki czy kotleciki wloz do lodowki na godzine :
panierka przylgnie lepiej do miesa. Teraz na ostry tluszcz i obsmazyc
szybciutko. Wylac tluszcz z patlni i zastapic go np sosem pomidorowym z
oliwkami w ktorym po prostu zostawiasz twoje kotleciki aby doszly powolutku
w czasie kiedy jecie juz przystawke. Oczywiscie ow sos jest raczej alibi aby
kotleciki nie przykleily sie do patelni, wiec w zadnym wypadku nie ma
pokrywac kotletow!!! Na koniec otrzymacz gesty sos ubierajacy ladnie
kuleczki czy kotleciki na talerzu! (Sos zawsze obok miesa)
Do tego np brukselka czy moj ukochany kalafior, ale to jiuz calkiem inna
historia!
Napisz jak bylo.
--
Amicalement Paul Urstein



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-21 10:55:46

Temat: Re: mielone
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:9qts1o$o89$1@news.tpi.pl...
> znowu zdecydowalam sie zrobic kotlety mielone.
>
> pytanie: mam 60 dkg mielonej lopatki - ile mam do tego miesa dac bulki
> namoczonej?
> i co z ta cebula?-zetrzec? pokroic drobniutko? podobno niektorzy pokrojona
> cebule podsmazaja...
>
> prosze pomozcie bo jak wiadomo ja kotletow robic nie umiem.
>
> Mechcia
>
Akurat jestem w trakcie smażenia.
Na pół kilo mielonego dałem jedno jajko, trzy średnie cebule drobno
posiekane i podsmażone, jedną wymoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, dziś
dodatkowo dałem swieżo zebrane podgrzybki, drobno posiekane i podsmażone z
cebulą (tą samą o której już pisałem), oczywiście sól i pieprz. Zwykle daję
czosnek, ale są już grzyby, wię moim zdaniem za dużo smaków naraz. Do tego
ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej. No cześć, lece bo zaraz żona
przyjdzdie na obiad.

--
pozdrawiam :-))
Sławomir Jan Marusiński


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-23 07:46:38

Temat: Re: mielone
Od: "Anka P." <p...@u...pl> szukaj wiadomości tego autora

> prosze pomozcie bo jak wiadomo ja kotletow robic nie umiem.


tez zrobilam obiad z mielonego w niedziele
mam pyszny przepis nawet nie wiem skad juz

porcja mielonego , namoczona , odcisnieta i rozdrobniona bulka, cebulka
pokrojona drobniutko , czosnek zmiazdzony, sol , pieprz , surowe jajko
,lyzeczka musztardy, kawalek sera zoltego starty na duze wiora

jednoczesnie gotuje sie kilka jajek na twardo ( z zaleznosci ile masz
miec kotlecikow)

mieso z przyprawami rozrabasz , odstawiasz do lodowki na godzinke

potem obierasz jajka ze skorupek , rozgrzewasz tluszcz na patelni i
kazde jajko na twardo "chowasz" w miesie , wychodza dosc spore kulki
obtaczasz wbulce tartej i smazysz dluzsza chwile

pyyycha;-) moj maz to uwielbia

matka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-25 06:26:57

Temat: Re: mielone
Od: "Danka" <d...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


> potem obierasz jajka ze skorupek , rozgrzewasz tluszcz na patelni i
> kazde jajko na twardo "chowasz" w miesie , wychodza dosc spore kulki
> obtaczasz wbulce tartej i smazysz dluzsza chwile
>
fajny pomysł z tymi jajkami :) chyba też tak spróbuje
a swoją drogą kiedyś jadłam takie plasterki na chlebie smakowało jak mielone
ale to musiało być bardzo ogromne. Ciekawe jak takie zrobić i jak je potem
smażyć? na patelni? a może jakoś inaczej w piekarniku?

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-25 08:12:19

Temat: Re: mielone
Od: "Anka P." <p...@u...pl> szukaj wiadomości tego autora

> fajny pomysł z tymi jajkami :) chyba też tak spróbuje

polecam , bo to calkiem mila i smaczna odmiana mielonych;-)

> a swoją drogą kiedyś jadłam takie plasterki na chlebie smakowało jak
mielone
> ale to musiało być bardzo ogromne. Ciekawe jak takie zrobić i jak je
potem
> smażyć? na patelni? a może jakoś inaczej w piekarniku?

faktycznie jak oblepisz takie jajko porcja miesa to wychodzi z tego dosc
spora kulka
ja je zawsze smazylam na patelni , na dobrze rozgrzanym tluszczu i
zawsze tego tluszczu dawalam wiecej , poniewaz i rozmiar byl wiekszy niz
tradycyjnego mielonego
caly problem jest w tym (musialam troche pocwiczyc) , zeby mieso bylo
nie bylo za rzadkie , bo bedzie pekac podczas smazenia i zeby smazyc
miesko na bardzo wolnym ogniu dosc dlugo z kazdej strony , zeby nie bylo
surowe , duzy ogien nie jest wskazany;-))

pozdrowienia
matka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-25 08:15:36

Temat: Re: mielone
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Danka wrote:
> a swoją drogą kiedyś jadłam takie plasterki na chlebie smakowało jak mielone
> ale to musiało być bardzo ogromne. Ciekawe jak takie zrobić i jak je potem
> smażyć? na patelni? a może jakoś inaczej w piekarniku?
Ano wlasnie, nie na patelni, tylko w piekarniku. To potrawa ze Slaska.
Robi sie podobnie jak mielone, tzn. mieso, bulka tarta, podsmazona
cebula (na smalcu), surowe jajko, sol, pieprz (na Slasku doprawia sie
jeszcze starta galka muszkatolowa). Potem wkladasz polowe masy do
foremki na keks, ukladasz wzdluz ugotowane na poltwardo jajka i
zakrywasz reszta masy.
Wkladasz do piekarnika na jakies 40 minut. Pod koniec polewasz
rozpuszczona w wodzie kostka rosolowa (czasami zastepuje ja wywarem z
suszonych grzybow) i zwiekszasz temperature, zeby sie z wierzchu
zrumienilo.

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zrazy zawijane w sosie mysliwskim
[Fwd: lasagne--co z tym zrobić]
danie smaczne nieslychanie
lasagne--co z tym zrobić
próba

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »