Strona główna Grupy pl.sci.medycyna mikrofala a podgrzewanie Re: mikrofala a podgrzewanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: mikrofala a podgrzewanie

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Andrzej" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: mikrofala a podgrzewanie
Date: Sat, 28 Feb 2009 13:32:55 -0600
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 166
Message-ID: <goc3hv$7n1$1@inews.gazeta.pl>
References: <gmn5v7$d8d$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: adsl-70-131-106-46.dsl.emhril.sbcglobal.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1235849600 7905 70.131.106.46 (28 Feb 2009 19:33:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 28 Feb 2009 19:33:20 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-User: aibpl
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:254887
Ukryj nagłówki


<t...@o...net> wrote in message
news:54c3.000000d7.498f976f@newsgate.onet.pl...
>> witam,
>> czy podgrzewanie w mikrofali np obiadu (ziemniaki kotlet) jest bardziej
>> szkodliwe niz na patelni?
>>
>> to samo mleko, lepiej ugotowac czy mozna podgrzac w mikrofali ?
>>
>> na ile gorsze jest jedzenie z mikrofali od tego podgrzanego tradycyjna
>> metoda?
>>
> Nie wiem czy nie dostane tzw. "zjebki" od "fachofcow", tu na tej grupie
> rezydujacych, co przydarzylo mi sie gdy odwazylem sie opisac mechanizm
> dzialania zwyklego mydla, ale zaryzykuje.
> Z mikrofalami zetknalem sie jakies 40 lat temu w wojsku, gdzie pracowalem
> jako
> operator i szkoleniowiec stacji radiolokacyjnej. Ona, ta stacja produkcji
> Radzieckiej pracowala na czestotliwosci prawie identycznej do tej, jaka za
> pomoca tzw. magnetronu uzyskuje sie w kuchenkach mikrofalowych, a ktore to
> urzadzenia gospodarstwa domowego jeszcze produkowane wtedy nie byly.
> Czestotliwosc ta wynosi okolo 2.4 MHz i w kuchance ma stosunkowo duza moc
> rzedu 1.5 kW. Nie da sie tej mocy w prosty sposob ograniczac, zatem
> energie
> grzania ustala sie czasem emisji fal decymetrowych.
> I te mikrofale byly, tak przynajmniej mlodych zolniezy uczylem, bardzo
> szkodliwe. Nie wolno bylo przed antena pojawic sie bez specjalnego ubioru
> dzialajacego na zasadzie klatki Faradaya.
> Nie jestm pewien ale chyba "Ruscy" wynalezli te kuchenki tyle, ze ich
> produkcji z uwagi na stwierdzone niekorzystne dla zdrowia wady -
> zaniechali. W
> latach 70-tych dopiero, Amerykanie zaczeli je masowo produkowac.
> Na jakiej zasadzie ona dziala wiadomo, ale tylko z grubsza. Fale EM o tej
> czestotliwosci sa przez czasteczki wody pochlaniane i ich energia zamienia
> sie
> w nich na cieplo. Prawdopodobnie czasteczki wody sa wprowadzane w
> rezonansowy
> ruch drgajacy, ktory na zasadzie tarcia miedzyczasteczkowego zamienia sie
> na
> to cieplo. Zatem zasadnicza roznica, jaka zachodzi miedzy normalnym
> grzaniem,
> czy gotowaniem a tym w kuchance mikrofalowej polega na tym, ze w mikrofali
> woda jest podgrzewana w calej swej masie rownoczesnie, a nie kolejno od
> dolu z
> wykorzystaniem konwekcji.
> Teraz jakie sa tego skutki. Otoz tluszcz, komorki organiczne bedace
> dielektrykami nie nagrzewaja sie, natomiast nagrzewa sie tylko to, co
> zawiera
> w swym skladzie wode.
> I wszystko byloby cacy gdyby nie fakt, jak to podaja najnowsze i nie
> zawsze
> zgodne z oficjalna nauka zrodla, ze te czasteczki wodne, wrzace w calej
> masie,
> nagrzewaja rowniez to, na co fala nie dziala ale niestety, normalnie
> rozrywaja
> struktury organiczne lacznie z tymi korzystnymi dla zycia, typu witaminy i
> tp.
> I to jest glowna wada tych kuchanek. Zajadli ich wrogowie powiadaja, ze
> przygotowane w niej produkty smierdza g..m.
> Druga rownowazna lub nawet znacznie grozniejsza wlasciwoscia pieczenia w
> kuchenkach jest fakt, ze te fale EM doprowadzane falowodem do tego
> osiatkowanego pojemnika, nie sa w nim rozlozone rownomiernie; w jednym
> miejscu
> jest ich wiecej w innym mniej lub tylko slady. Aby te wade usunac stosuje
> sie
> obrotowe talerze, jak w patefonie. Ten krecacy sie talerz ma za zadanie
> zapewnienie jednorodnego nagrzania calej pieczonej masy. I niestety tu
> odnotowano przypadki, ze np w kurze pieczonej w mikrofali pozostaly zywe
> bakterie salmonelli...
> W przypadku gotowania tradycyjnego, ryzyko lokalnego niedogotowania jest o
> wiele mniejsze.





Nie aspiruje do twoich "fachofców" warto jednak uściślić pewne fakty, aby
się nie utrwaliło, chociaż na tej grupie to może bez znaczenia ( wydaje się,
że niewielu tu ludzi z tech. podejściem) chyba nie będziesz miał za złe, bo
jako techniczny umysł pewnie wolisz fakty.

Fale mikrofalowe to fale w zakresie Gigahercowy i w kuchenkach domowych
najczęściej jest stosowana częstotliwość 2,45GHz tj. 2450 megaherców (chyba
przez pomyłkę piszesz 2,4 MHz tj. 1000x mniej) przemysłowe urządzenia mogą
pracować na innej powyżej tej częstotliwości.

W wodzie nie zachodzi rezonans, ale wykorzystywane jest opisane przez ciebie
zjawisko pochłaniania, tłumienia ( nic wspólnego z rezonansem ) a
konkretnie efekt polaryzacji ośrodka dielektrycznych gdzie drgania
rotacyjne cząstek zamieniają się w ciepło i rozprzestrzeniają się także na
inne cząstki i kuchenka nie nagrzewa jak powiedziałeś " w całej swej masie
równocześnie", ale się przyjmuje, że do 2,5cm w głąb dalej
rozprzestrzenianie ciepła odbywa się na zasadzie zwykłego transferu.





Nie zgodzę się z "Otoz tluszcz, komorki organiczne bedace dielektrykami nie
nagrzewaja sie, natomiast nagrzewa sie tylko to, co zawiera
w swym skladzie wode."

Wiem, że niekiedy tak piszą na popularnych stronach o generacji ciepła w
cząstkach wody (prawdopodobnie powielają informację strona za stroną)
zapominając o tłuszczach a on w praktyce jest najszybciej nagrzewającą się
substancją w domowej kuchence to z moich doświadczeń, ale też z każdej
instrukcji kuchenki to wyczytacie "fale powodują drgania cząsteczek wody,
oleju lub tłuszczu, które pocierając o siebie wytwarzają ciepło", bo ciepło
wydziela się właśnie w dielektrykach gdzie zachodzi tarcie pomiędzy
mikroskopijnymi dipolami nie tylko w wodzie. Przy innych częstotliwościach w
innych substancjach może wydzielać się ciepło np. na zasadzie prądów
wirowych, ale to już nie w kuchenkach mikrofalowych.





Podsumowując:

Fale mikrofalowe są bardzo groźne dla człowieka i żywej komórki gdyż
oddziałowywują cieplnie bezpośrednio w jadrze komórki i negatywne działanie
występuje już przy niewielkiej temperaturze ( ścinanie się niektórych
białek -denaturacja występuje już przy niewiele wyższej temperaturze od
ludzkiego ciała) i nie jest to oddziaływanie podobne do promieniowania
radioaktywnego, bo aby fale tak zaczęły działać dawka takiej energii
musiałaby ugotować ludzkie komórki i to na b.twardo. Mikrofale z kuchenki to
nie promieniowanie jonizujące a raczej fale, których wpływ rozpatrujemy na
pożywienie jako raczej termiczny i rozpad witamin soli i związków należy
rozpatrywać tylko w tym kontekście ( podobnie jak przy tradycyjnym smażeniu,
pieczeniu czy nawet gotowaniu) jest on nawet mniejszy niż w tradycyjnej
obróbce cieplnej gdzie dochodzi np. do przyrumienienia ( oczywiście lubimy
ta chrupiącą skórkę, aromat itp.), ale to ona jest dla naszego zdrowia
zabójcze, bo juz doszło do rozpadu. Przegrzane białka, tłuszcze,
węglowodany, skrobie rozpadają się naprawdę na zabójcze dla nas substancje ,
przy których kuchenka mikrofalowa jest kaszką z mleczkiem, więc nie
straszcie niepotrzebnie zwykłych ludzi. A jeśli chcecie rozwijać temat
szkodliwości przygotowania posiłków to wpiszcie temat w google AKRYLAMID i
teraz możecie sie zacząć naprawdę bać, bo jest to np. tylko jedna z
substancji, która powszechnie powstaje w znacznie większych ilościach przy
tradycyjnej kuchni. Za niektórymi substancjami organizm sobie radzi ma
mechanizmy obronne ale tylko w pewnym zakresie. Kuchenka mikrofalowa powinna
pozostać jedynie do podgrzewania lub rozmrażania ( do czego doskonale się
nadaje), bo rzeczywiście potrawy z niej są niesmaczne, ale nie tak
niebezpieczne jak by się wydawało, tym bardziej jak je porównamy z tymi
smacznymi ;) ładnie przyrumienionymi i pachnącymi. W miejscu styku potrawy z
dnem patelni powstaje temp. nawet 300st podobnie w piekarniku, czym głębiej
tym mniejsza, to dopiero reaktor atomowy, otrzymacie cała masę substancji
porozpadowych z wszystkiego co jecie. W kuchence ta temperatura jest
bardziej równomierna i rozłożona na większą powierzchnie lub raczej masę i
jest utrzymywana w ryzach przez proces parowania wody w tej objętości z tego
powodu brak przyrumienionych potraw, potrawy są jakby wilgotne i
niechrupiące, ale ciągle nietoksyczne ;)





No a tak w góle to pamiętajcie, że życie jest szkodliwe ;)





Smacznego i pozdrowienia Andrzej B.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.02 Stokrotka
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Bohaterscy żołnierze amerykańscy uratowali Polaka, który tak się obżarł, że dostał zawału!!!
Testy twardości wody: woda w kranie u kolegi 300ppm, u mnie 110ppm, woda mineralna 850ppm
test
Szef Republiki Czeczeńskiej Ramzan Achmatowicz Kadyrow według tureckiej prasy prawie utonął podczas urlopu wypoczynkowego kurorcie Bodrum
Światło słoneczne poprawia wzrok i działanie mitochondriów
Re: Chcą wsadzić ,,Jaszczura" i ,,Ludwiczka" do psychiatryka
Chcą wsadzić ,,Jaszczura" i ,,Ludwiczka" do psychiatryka
,,The Plot to Get RFK" (,,Spisek, by pozbyć się RFK")
Rozkaz 16-2025: 2025-06-19 Apelacja Do Wyroku Sądu Rej. w Sprawie IVRNs 295-23
Problemy lekarzy - medyków.
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem