Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia miksologia - dwa pytania

Grupy

Szukaj w grupach

 

miksologia - dwa pytania

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-09 19:18:51

Temat: miksologia - dwa pytania
Od: g...@m...knm.org.pl (Guest) szukaj wiadomości tego autora

Witam,

mam dwa (dla niektorych z Was) byc moze proste pytania zwiazane z przyrzadzaniem
koktajli:

1) Jak uzyskac przezroczysty lod ? Probowalem dwa sposoby, tzn. dobrej
jakosci woda mineralna i przegotowana woda. Co prawda przezroczystosc
sie poprawia, ale w samym srodku kostek nadal siedza jakby pecherzyki
powietrza/snieg czy cos takiego. Jakies pomysly ?
2) Co to za alkohol 'Carlbad Becher Liqueur' ? Z czego to sie robi,
z czym mozna mieszac ?

Marcin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-01-09 19:46:47

Temat: Re: miksologia - dwa pytania
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> 1) Jak uzyskac przezroczysty lod ? Probowalem dwa sposoby, tzn. dobrej
> jakosci woda mineralna i przegotowana woda. Co prawda przezroczystosc
> sie poprawia, ale w samym srodku kostek nadal siedza jakby pecherzyki
> powietrza/snieg czy cos takiego. Jakies pomysly ?
> 2) Co to za alkohol 'Carlbad Becher Liqueur' ? Z czego to sie robi,
> z czym mozna mieszac ?
>
> Marcin

1. Mineralna sie nie nadaje. Musi byc specjalnie filtrowana woda i doskonala
kostkarka. Widzialem juz rozne kostki i naprawde niewiele spelnia wymogi
wygladu.
2. Czy to nie jest jakas odmiana czeskiej "becherovki" czyli nalewki
(likieru) ziolowej. Mozna to pic samo w niewielkiech ilosciach np. po duzym
jedzonku.
Pachnie srednio ale smakuje dobrze. Jezeli to oczywiscie to. Robione jest z
kilkudziesieciu roznych ziol w dobranych proporcjach.

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-12 10:27:44

Temat: Re: miksologia - dwa pytania
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

| 2. Czy to nie jest jakas odmiana czeskiej "becherovki" czyli nalewki
| (likieru) ziolowej. Mozna to pic samo w niewielkiech ilosciach np.
po duzym
| jedzonku.

Naturalnie, że becherovka. Karlsbad (bo chyba o to chodziłe, chyba że
Anglosasi po swojemu piszą) to po naszemu Karlove Vary.

--
----------------------------------------------------
------------------
Konrad J. Brywczyński
b...@w...pdi.net v 4...@s...plusgsm.pl
www.kjb.w.pl UIN:27412398

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-12 12:17:38

Temat: Re: miksologia - dwa pytania
Od: Krzysztof Koterba <k...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

Guest wrote:
> 2) Co to za alkohol 'Carlbad Becher Liqueur' ? Z czego to sie robi,
> z czym mozna mieszac ?

Jesli to cos w rodzaju popularnej w Czechach Becherovki to oni robia
BEcherowke z TONikiem + plaster cytryny i nazywaja BETON. I jeszcze
jedno: czy w nazwie tego likieru nie zabraklo Ci jakichs liter?

--
Pozdrawiam serdecznie :-)
Krzysztof Koterba e-mail: k...@r...pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

garnki GMC
Gratin Dauphinois
Body Mass Index
witam i polecam
mascarpone robione w domu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »