« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-05 16:44:37
Temat: miód+ciepła wodaChodzi o miód i jego połączenie z ciepłą wodą. Słyszy się zewsząd, że nie
powinno się dodawać miodu do ciepłej/ gorącej wody bo wtedy "traci swoje
właściwości". Prawda czy mit? Jeżeli prawda, to o jakie właściwości
dokładnie chodzi i jaka jest bezpieczna temperatura?
--
pozdrawiam
Mike
[WRO][M.T.Fuji+ OCR1 ]
[GG:1303401] mikemtb małpa o2 pl
www.mikemtb.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-05 18:26:27
Temat: Re: miód+ciepła wodaD
> Chodzi o miód i jego połączenie z ciepłą wodą. Słyszy się zewsząd, że nie
> powinno się dodawać miodu do ciepłej/ gorącej wody bo wtedy "traci swoje
> właściwości". Prawda czy mit? Jeżeli prawda, to o jakie właściwości
> dokładnie chodzi i jaka jest bezpieczna temperatura?
prawda, jaka temp.jest bezpieczna dla miodu nie wiem ,babcia zawsze
dodawała do wystudzonej ciepłej ale nie gorącej wody.
p.
>
>
> --
> pozdrawiam
> Mike
> [WRO][M.T.Fuji+ OCR1 ]
> [GG:1303401] mikemtb małpa o2 pl
> www.mikemtb.prv.pl
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-05 18:40:48
Temat: Re: miód+ciepła wodaUżytkownik "pamana" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> prawda, jaka temp.jest bezpieczna dla miodu nie wiem ,babcia zawsze
> dodawała do wystudzonej ciepłej ale nie gorącej wody.
Mi wiadomo cos o ok. 40st., ale nikt nie bedzie mierzyl termometrem;) Woda
ma byc ciepla (taka do picia) nie goraca.
Tylko nie wiadomo jakiego miodu uzywasz. Najlepszy bylby z zaprzyjaznionej
pasieki, gdzie nie stosuje sie do przelewania uzyskanego miodu podgrzewania
go. A z tymi sklepowymi to roznie bywa.
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-05 20:33:31
Temat: Re: miód+ciepła wodaUżytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
news:cu33su$klp$1@news.dialog.net.pl...
> Użytkownik "pamana" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>
>> prawda, jaka temp.jest bezpieczna dla miodu nie wiem ,babcia zawsze
>> dodawała do wystudzonej ciepłej ale nie gorącej wody.
>
> Mi wiadomo cos o ok. 40st., ale nikt nie bedzie mierzyl termometrem;)
> Woda ma byc ciepla (taka do picia) nie goraca.
> Tylko nie wiadomo jakiego miodu uzywasz. Najlepszy bylby z
> zaprzyjaznionej pasieki, gdzie nie stosuje sie do przelewania
> uzyskanego miodu podgrzewania go. A z tymi sklepowymi to roznie bywa.
A ze sklepowymi to bywa tak, że jeśli na wierzchu jest coś jakby piana
to znaczy, że miód się "scukrzył" i był podgrzewany żeby ten proces
odwrócić - tak przynajmniej tłumaczył to znajomy pszczelarz. A temp.
zgadzam się ok. 40 st.C.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-06 01:29:37
Temat: Re: miód+ciepła wodaOn Sat, 05 Feb 2005 19:26:27 +0100, pamana <p...@w...pl>
wrote:
>D
>> Chodzi o miód i jego połączenie z ciepłą wodą. Słyszy się zewsząd, że nie
>> powinno się dodawać miodu do ciepłej/ gorącej wody bo wtedy "traci swoje
>> właściwości". Prawda czy mit? Jeżeli prawda, to o jakie właściwości
>> dokładnie chodzi i jaka jest bezpieczna temperatura?
>
>
>prawda, jaka temp.jest bezpieczna dla miodu nie wiem ,babcia zawsze
>dodawała do wystudzonej ciepłej ale nie gorącej wody.
Nadmierne podgrzanie miodu powoduje ukatrupienie wiekszosci enzymow w
nim zawartych - pozostaje nam po prostu cukier inwertowany z odrobina
substancji zapachowych. Wartosc odzywcza zjezdza do poziomu wartosci
cukru. W pewnych zastosowaniach jest to zaleta(latwiej miod pitny
zrobic jako sycony bo enzymy drozdzom nie przeszkadzaja - miody pitne
fermentowane z zimno rozpuszczanej brzeczki to najwyzsza szkola
miodosytnictwa) ale na ogol to marnotrawienie zalet miodu.
Przy czym kupujac miod w sklepie nie nalezy miec za duzych wyrzutow
sumienia - w nim nie ma co popsuc na ogol, on juz wczesniej zostal
przegrzany bo latwiej na goraco sie do sloikow rozlewa...
Niestety - jak sie chce miec porzadny miod to tylko od zaufanego
pszczelarza.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-06 13:44:07
Temat: Re: miód+ciepła wodaA propos miodu - czy i gdzie jest w Warszawie jakis sklep z duzym
wyborem miodow - zwlaszcza pitnych?
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-06 14:42:37
Temat: Re: miód+ciepła woda
"Michal Jankowski" wrote
> A propos miodu - czy i gdzie jest w Warszawie jakis sklep z duzym
> wyborem miodow - zwlaszcza pitnych?
W Warszawie - nie wiem. Na pewno jest w Konstancinie w Starej Papierni. Duzy
wybór dobrych miodów.
Malgoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 09:27:43
Temat: Re: miód+ciepła wodaDariusz K. Ladziak wrote:
>
> Nadmierne podgrzanie miodu powoduje ukatrupienie wiekszosci enzymow w
> nim zawartych - pozostaje nam po prostu cukier inwertowany z odrobina
> substancji zapachowych. Wartosc odzywcza zjezdza do poziomu wartosci
> cukru.
Z tego co wiem, niezupełnie, ponieważ mikroelementy, zawarte w miodzie,
nadal tam będą, jedynie enzymy ulegają rozkładowi. Na przykład
biopierwiastki (K, P, Ca, Na, Fe, Mn, Ag, Co) występują w miodzie, a w
cukrze nie. Ponadto miód jest mieszaniną cukrów prostych, dwucukrów i
trójcukrów, a cukier kryształ to sacharoza (dwucukier).
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-07 18:06:45
Temat: Re: miód+ciepła woda> Z tego co wiem, niezupełnie, ponieważ mikroelementy, zawarte w miodzie,
> nadal tam będą, jedynie enzymy ulegają rozkładowi. Na przykład
> biopierwiastki (K, P, Ca, Na, Fe, Mn, Ag, Co) występują w miodzie
Ok, no to super, tego mi trzeba było. A jeszcze...o jakie enzymy chodzi
dokłądnie i co dobrego robią?:)
--
pozdrawiam
Mike
[WRO][M.T.Fuji+ OCR1 ]
[GG:1303401] mikemtb małpa o2 pl
www.mikemtb.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-08 07:48:30
Temat: Re: miód+ciepła wodaMike wrote:
>> Z tego co wiem, niezupełnie, ponieważ mikroelementy, zawarte w
>> miodzie, nadal tam będą, jedynie enzymy ulegają rozkładowi. Na
>> przykład biopierwiastki (K, P, Ca, Na, Fe, Mn, Ag, Co) występują w
>> miodzie
>
> Ok, no to super, tego mi trzeba było. A jeszcze...o jakie enzymy
> chodzi dokłądnie i co dobrego robią?:)
Skład miodu, w tym enzymy, możesz znaleźć poniżej:
http://www.uwm.edu.pl/pszczoly/kpprodpszcz.htm#miód
Nie potrafię się wypowiedzieć, jakie działanie na organizm człowieka mają
enzymy zawarte w miodzie, ale może znajdziesz coś więcej w googlach:
http://tinyurl.com/3q8og
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |