Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia miód (dość długie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

miód (dość długie)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-01 16:43:52

Temat: miód (dość długie)
Od: "ISIA" <i...@m...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


ISIA napisał(a) w wiadomości: ...jakieś krzaczydła i teraz trza to
poprawiać...
>A oto obiecany wykład. Przepraszam, Gosiu, że trochę to trwało. Mam
>nadzieję, że mi wybaczysz.
>
>Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Zycia, w ktorym sobie dzialam, zaprosil na
>prezentacje prezesa Lodzkiego oddzialu Polskiego Zwiazku Pszczelarskiego
>(ale powaznie zabrzmialo).
>Mistrz pszczelarski okazaĹ sie byc uroczym panem pod szescdziesiatke, ktory
>ze swada i prawdziwym zamilowaniem opowiadal nam przez 3 godziny o miodzie.
>A w trakcie wykladu trwala degustacja - po prostu tortura! ;-)
>Dwanascie gatunkow miodu do sprobowania, kazdy inny, kazdy pyszny - i
>chcialabym znalezc tego madrego co by sie umial zdecydowac na ktorys. ;-)
>
>A oto efekty wykladu, ktore zatrzymaly sie w mojej glowie i notatkach
>(skonsultowane z podrecznikiem dla szkol pszczelarskich -przypadkiem
>znalazlam rzeczone dzielo na strychu):
>
>Miod zawiera glownie cukry i wode oraz niewielkie ilosci mikroelementow,
ale
>to co stanowi o jego wartosci to skladniki dodane przez pszczoly:
substancje
>bakteriobojcze, kwasy organiczne i enzymy, ktore pobudzaja uklad
>odpornosciowy czlowieka.
>Miod rzepakowy i gryczany - wylacznie cukry proste.
>Swiezy miod jest gesta ciecza o ciezarze wlasciwym 1,420 - 1,440. (to moze
>byc sposob sprawdzenia, czy nie jest falszowany).
>Jest to substancja silnie higroskopijna, przy czym wchlanianie wody jest
>znacznie silniejsze niz jej oddawanie.
>Nektar pobrany przez pszczole: 75% wody, 12% wielocukry, 10% cukry proste.
>Miod dojrzaly: 22% wody, 5% wielocukry, 70% cukry proste.
>Jest bardzo wrazliwy na dzialanie czynnikow srodowiska, musi byc
>przechowywany w szczelnie zamknietych pojemnikach poniewaz:
>- bardzo chlonie zapachy (i niechcacy mozna na przyklad uzyskac miod o
>aromacie kiszonej kapusty)
>- promieniowanie UV niszczy zawarte w nim enzymy
>- ze wzgledu na zawartosc kwasow reaguje z metalami - pszczelarze uzywaja
>blaszanych beczek do przechowywania hurtowej ilosci miodu, ale musza one
byc
>pokryte od wewnatrz specjalnym srodkiem (rodzaj lakieru antykorozyjnego)
>- najkorzystniejsza temperatura przechowywania - 8-10°C , dopuszczalna
>4-20°C (w temp. powyzej 17°C szybciej krystalizuje, ponizej 0°C -
zatrzymuje
>sie krystalizacje, ale rowniez korzystne przemiany chemiczne (dojrzewanie),
>ponad 25-30°C moze spowodowac fermentacje)
>- podgrzany do temp. powyzej 40°C traci wszystkie swoje korzystne
>wlasciwosci - staje sie po prostu roztworem cukrow
>- zupelnie dojrzaly jest bardzo trwaly (mozna przechowywac przez wiele
>lat), ale najlepszy jest w ciagu pierwszych 1-2 lat
>
>Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym i zalezy od zawartosci wody,
>glukozy oraz temperatury przechowywania. Miod rzepakowy (sama glukoza)
>zaczyna krystalizowac w 2-3 dni po przelaniu do sloika, a miod akacjowy
>(glownie sacharoza) moze byc plynny nawet po 9 miesiacach. Pan pszczelarz
>mowil, ze jak raz zdarzylo sie takie brzydkie deszczowe lato, to akacjowy w
>ogole nie skrystalizowal, bo mial duzo wody.
>
>Gatunki miodu:
>AKACJOWY - kolor jasnokremowy do bezbarwnego, wolno krystalizuje; stosowany
>w leczeniu nadkwasoty, zaburzen przewodu pokarmowego oraz schorzeniach
nerek
>i przewodu moczowego.
>GRYCZANY - ciemnoherbaciany do brunatnego, krystalizuje nierownomiernie w
>grube ziarenka, smak ostry, lekko piekacy; stosowany przy schorzeniach
>ukladu krazenia (szczegolnie na tle miazdzycowym), nadcisnieniu, zapaleniu
>nerek i watroby oraz chorobach na tle nerwicowym. Zawiera szczegolnie duzo
>biopierwiastkow.
>LIPOWY - jasno- lub zielonkawozolty, smak ostry, gorzkawy; stosowany przy
>chorobach goraczkowych, przeziebieniach, zapaleniu oskrzeli, schorzeniach
>reumatycznych, pomocny przy uszkodzeniach blony sluzowej jamy ustnej.
>MALINOWY - zlocisty o kwaskowatym smaku - przepyszny!!! Stosowany przy
>schorzeniach gornych drog oddechowych, niedokrwistosci, niezycie zoladka i
>jelit. Dziala napotnie, rozgrzewajaco, antyseptycznie.
>MNISZKOWY - jasnobrazowy, slodkawy, mdly; stosowany przy chorobach watroby,
>drog zolciowych, zoladka, dwunastnicy. Przyspiesza regeneracje tkanki w
>miejscach nadzerek i owrzodzen.
>NOSTRZYKOWY - zawiera kumaryne - srodek obnizajacy cisnienie krwi;
stosowany
>przy chorobie wiencowej - dziala przeciwskurczowo, bezsennosci, migrenie
>oraz zespole klimakterycznym.
>WRZOSOWY - czerwono-brunatny, galaretowaty, krystalizuje szybko, smak ostry
>z goryczka, malo slodki; stosowany przy zapaleniu drog moczowych, jelit,
>kamicy nerkowej oraz biegunkach.
>RZEPAKOWY - moj kolejny faworyt! - kolor bezbarwny do slomkowego, szybko
>krystalizuje, po krystalizacji ma kolor mlecznobialy, smak bardzo subtelny
z
>nutka goryczki; stosowany przy schorzeniach watroby - zwieksza jej
>mozliwosci detoksykacyjne.
>SPADZIOWY IGLASTY - ciemnozielony nawet do czarnego, po krystalizacji
>szarozielonkawy (niezbyt apetyczny), lekko korzenny zapach, malo slodki.
>Moim zdaniem jest najsmaczniejszy ze wszystkich. Jest wysylany przez
>polskich pszczelarzy jako dar na stol papieski, co tez o czyms swiadczy.
>Stosowany w stanach zmniejszonej odpornosci, anemiach. Wykazuje silne
>dzialanie przeciwzapalne i antybiotyczne.
>SPADZIOWY LISCIASTY - zielonkawy do jasnobrazowego, smak cierpki; stosowany
>przy schorzeniach drog moczowych, zolciowych oraz stawow. Dzialanie
>przeciwzapalne, dezynfekujace.
>
>Miod sekcyjny - plaster sprzedawany w calosci razem z mala ramka (100%
>pewnosci, ze jest prawdziwy). Zucie kawaleczkow takiego plastra oczyszcza
>jame ustna i zeby, a takze dziala leczniczo przy katarze siennym.
>Miod daktylowy, melonowy - nazywa sie tak produkowany na Kaukazie
>zageszczony syrop z daktyli lub melonow. Nie ma nic wspolnego z miodem
>pszczelim.
>
>Zalecane formy spozycia miodu:
>- miodek na chlebie - cukry zaczynaja sie trawic w gołrnym odcinku
przewodu
>pokarmowego, wiec zapychacz jest potrzebny, zeby za szybko nie przelecialo;
>- lyzka miodu rozpuszczona w szklance wody i odstawiona na noc (ale nie
>dluzej niz 12 godzin) - proporcje i czas sa ustalone metodami naukowymi w
>celu jak najwiekszego uaktywnienia enzymow.
>
>Kazdy inny sposob to marnotrawstwo cennych wlasciwosci tego znakomitego
>produktu.
>Aczkolwiek sama przepadam za miodem pitnym i pierniczkami miodowymi.
>:-)))
>
>Pozdrowienia
> ISIA
>
>Gdyby ktos byl zainteresowany, podaje kontakt:
>Pasieka "ŁĘKPOL"
>mgr Józef Chróścik
>97-315 Tuszyn Las
>ul. Domowicza 39
>tel. (0-42) 614 49 03
>

Ufff... to chyba za kare było... ;-)))



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-01 18:52:22

Temat: Re: miód (dość długie)
Od: "Danka" <j...@n...nl> szukaj wiadomości tego autora


ISIA <i...@m...com.pl> schreef in berichtnieuws
cHpF4.24076$a...@n...tpnet.pl...
>
> ISIA napisał(a) w wiadomości: ...jakieś krzaczydła i teraz trza to
> poprawiać...
> >A oto obiecany wykład. Przepraszam, Gosiu, że trochę to trwało. Mam
> >nadzieję, że mi wybaczysz.
> >
> >Kilka tygodni temu Klub Zdrowego Zycia, w ktorym sobie dzialam, zaprosil
na
> >prezentacje prezesa Lodzkiego oddzialu Polskiego Zwiazku Pszczelarskiego
> >(ale powaznie zabrzmialo).
> >Mistrz pszczelarski okazaĹ sie byc uroczym panem pod szescdziesiatke,
ktory
> >ze swada i prawdziwym zamilowaniem opowiadal nam przez 3 godziny o
miodzie.
> >A w trakcie wykladu trwala degustacja - po prostu tortura! ;-)
> >Dwanascie gatunkow miodu do sprobowania, kazdy inny, kazdy pyszny - i
> >chcialabym znalezc tego madrego co by sie umial zdecydowac na ktorys. ;-)
> >
> >A oto efekty wykladu, ktore zatrzymaly sie w mojej glowie i notatkach
> >(skonsultowane z podrecznikiem dla szkol pszczelarskich -przypadkiem
> >znalazlam rzeczone dzielo na strychu):
> >
> >Miod zawiera glownie cukry i wode oraz niewielkie ilosci mikroelementow,
> ale
> >to co stanowi o jego wartosci to skladniki dodane przez pszczoly:
> substancje
> >bakteriobojcze, kwasy organiczne i enzymy, ktore pobudzaja uklad
> >odpornosciowy czlowieka.
> >Miod rzepakowy i gryczany - wylacznie cukry proste.
> >Swiezy miod jest gesta ciecza o ciezarze wlasciwym 1,420 - 1,440. (to
moze
> >byc sposob sprawdzenia, czy nie jest falszowany).
> >Jest to substancja silnie higroskopijna, przy czym wchlanianie wody jest
> >znacznie silniejsze niz jej oddawanie.
> >Nektar pobrany przez pszczole: 75% wody, 12% wielocukry, 10% cukry
proste.
> >Miod dojrzaly: 22% wody, 5% wielocukry, 70% cukry proste.
> >Jest bardzo wrazliwy na dzialanie czynnikow srodowiska, musi byc
> >przechowywany w szczelnie zamknietych pojemnikach poniewaz:
> >- bardzo chlonie zapachy (i niechcacy mozna na przyklad uzyskac miod o
> >aromacie kiszonej kapusty)
> >- promieniowanie UV niszczy zawarte w nim enzymy
> >- ze wzgledu na zawartosc kwasow reaguje z metalami - pszczelarze
uzywaja
> >blaszanych beczek do przechowywania hurtowej ilosci miodu, ale musza one
> byc
> >pokryte od wewnatrz specjalnym srodkiem (rodzaj lakieru antykorozyjnego)
> >- najkorzystniejsza temperatura przechowywania - 8-10°C , dopuszczalna
> >4-20°C (w temp. powyzej 17°C szybciej krystalizuje, ponizej 0°C -
> zatrzymuje
> >sie krystalizacje, ale rowniez korzystne przemiany chemiczne
(dojrzewanie),
> >ponad 25-30°C moze spowodowac fermentacje)
> >- podgrzany do temp. powyzej 40°C traci wszystkie swoje korzystne
> >wlasciwosci - staje sie po prostu roztworem cukrow
> >- zupelnie dojrzaly jest bardzo trwaly (mozna przechowywac przez wiele
> >lat), ale najlepszy jest w ciagu pierwszych 1-2 lat
> >
> >Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym i zalezy od zawartosci wody,
> >glukozy oraz temperatury przechowywania. Miod rzepakowy (sama glukoza)
> >zaczyna krystalizowac w 2-3 dni po przelaniu do sloika, a miod akacjowy
> >(glownie sacharoza) moze byc plynny nawet po 9 miesiacach. Pan pszczelarz
> >mowil, ze jak raz zdarzylo sie takie brzydkie deszczowe lato, to akacjowy
w
> >ogole nie skrystalizowal, bo mial duzo wody.
> >
> >Gatunki miodu:
> >AKACJOWY - kolor jasnokremowy do bezbarwnego, wolno krystalizuje;
stosowany
> >w leczeniu nadkwasoty, zaburzen przewodu pokarmowego oraz schorzeniach
> nerek
> >i przewodu moczowego.
> >GRYCZANY - ciemnoherbaciany do brunatnego, krystalizuje nierownomiernie w
> >grube ziarenka, smak ostry, lekko piekacy; stosowany przy schorzeniach
> >ukladu krazenia (szczegolnie na tle miazdzycowym), nadcisnieniu,
zapaleniu
> >nerek i watroby oraz chorobach na tle nerwicowym. Zawiera szczegolnie
duzo
> >biopierwiastkow.
> >LIPOWY - jasno- lub zielonkawozolty, smak ostry, gorzkawy; stosowany przy
> >chorobach goraczkowych, przeziebieniach, zapaleniu oskrzeli, schorzeniach
> >reumatycznych, pomocny przy uszkodzeniach blony sluzowej jamy ustnej.
> >MALINOWY - zlocisty o kwaskowatym smaku - przepyszny!!! Stosowany przy
> >schorzeniach gornych drog oddechowych, niedokrwistosci, niezycie zoladka
i
> >jelit. Dziala napotnie, rozgrzewajaco, antyseptycznie.
> >MNISZKOWY - jasnobrazowy, slodkawy, mdly; stosowany przy chorobach
watroby,
> >drog zolciowych, zoladka, dwunastnicy. Przyspiesza regeneracje tkanki w
> >miejscach nadzerek i owrzodzen.
> >NOSTRZYKOWY - zawiera kumaryne - srodek obnizajacy cisnienie krwi;
> stosowany
> >przy chorobie wiencowej - dziala przeciwskurczowo, bezsennosci, migrenie
> >oraz zespole klimakterycznym.
> >WRZOSOWY - czerwono-brunatny, galaretowaty, krystalizuje szybko, smak
ostry
> >z goryczka, malo slodki; stosowany przy zapaleniu drog moczowych, jelit,
> >kamicy nerkowej oraz biegunkach.
> >RZEPAKOWY - moj kolejny faworyt! - kolor bezbarwny do slomkowego, szybko
> >krystalizuje, po krystalizacji ma kolor mlecznobialy, smak bardzo
subtelny
> z
> >nutka goryczki; stosowany przy schorzeniach watroby - zwieksza jej
> >mozliwosci detoksykacyjne.
> >SPADZIOWY IGLASTY - ciemnozielony nawet do czarnego, po krystalizacji
> >szarozielonkawy (niezbyt apetyczny), lekko korzenny zapach, malo slodki.
> >Moim zdaniem jest najsmaczniejszy ze wszystkich. Jest wysylany przez
> >polskich pszczelarzy jako dar na stol papieski, co tez o czyms swiadczy.
> >Stosowany w stanach zmniejszonej odpornosci, anemiach. Wykazuje silne
> >dzialanie przeciwzapalne i antybiotyczne.
> >SPADZIOWY LISCIASTY - zielonkawy do jasnobrazowego, smak cierpki;
stosowany
> >przy schorzeniach drog moczowych, zolciowych oraz stawow. Dzialanie
> >przeciwzapalne, dezynfekujace.
> >
> >Miod sekcyjny - plaster sprzedawany w calosci razem z mala ramka (100%
> >pewnosci, ze jest prawdziwy). Zucie kawaleczkow takiego plastra oczyszcza
> >jame ustna i zeby, a takze dziala leczniczo przy katarze siennym.
> >Miod daktylowy, melonowy - nazywa sie tak produkowany na Kaukazie
> >zageszczony syrop z daktyli lub melonow. Nie ma nic wspolnego z miodem
> >pszczelim.
> >
> >Zalecane formy spozycia miodu:
> >- miodek na chlebie - cukry zaczynaja sie trawic w gołrnym odcinku
> przewodu
> >pokarmowego, wiec zapychacz jest potrzebny, zeby za szybko nie
przelecialo;
> >- lyzka miodu rozpuszczona w szklance wody i odstawiona na noc (ale nie
> >dluzej niz 12 godzin) - proporcje i czas sa ustalone metodami naukowymi w
> >celu jak najwiekszego uaktywnienia enzymow.
> >
> >Kazdy inny sposob to marnotrawstwo cennych wlasciwosci tego znakomitego
> >produktu.
> >Aczkolwiek sama przepadam za miodem pitnym i pierniczkami miodowymi.
> >:-)))
> >
> >Pozdrowienia
> > ISIA
> >
> >Gdyby ktos byl zainteresowany, podaje kontakt:
> >Pasieka "ŁĘKPOL"
> >mgr Józef Chróścik
> >97-315 Tuszyn Las
> >ul. Domowicza 39
> >tel. (0-42) 614 49 03
> >
>
> Ufff... to chyba za kare było... ;-)))
>
No wlasnie to mialam na mysli! Tak juz lepiej!
Dzieki
Danka
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Programy kulinarne w TV
Odzywianie wedlug Pieciu Przemian
miód (dosyć długie)
terrine i pasztety z ryb, było ale pasztet
Zarob pieniadze bez wychodzenia z domu! [OFERTA]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »