Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: mleko w proszku
Date: Fri, 22 Sep 2006 23:13:49 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 42
Message-ID: <ef1jmf$vaf$1@news.onet.pl>
References: <een3lr$mjv$1@nemesis.news.tpi.pl> <ees6lt$ri6$1@nemesis.news.tpi.pl>
<eesehn$4mo$1@atlantis.news.tpi.pl> <eesj8o$lov$1@atlantis.news.tpi.pl>
<eeta0v$8ki$2@inews.gazeta.pl> <eetu80$i2p$1@nemesis.news.tpi.pl>
<eeuh96$nem$2@inews.gazeta.pl> <ef0ca7$aa2$1@nemesis.news.tpi.pl>
<ef0g23$ch9$2@inews.gazeta.pl> <ef0ivd$hss$1@news.onet.pl>
<ef16it$e91$2@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: sub205-157.elpos.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1158959632 32079 85.193.205.157 (22 Sep 2006 21:13:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 22 Sep 2006 21:13:52 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: ehBHpj7QnaJRoAuJOVmBaTFFvrfAzuBi
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0638-1, 2006-09-22), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:54894
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jurek" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ef16it$e91$2@inews.gazeta.pl...
>
> "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam> a écrit dans le message de news:
> ef0ivd$hss$...@n...onet.pl...
>> Jeżeli jest mowa o 100 gramach produktu z tłuszczem i produktu odtłuszczonego,
>> to oczywiście, że w tym odtłuszczonym białka i innych składników może być więcej.
>
> dowcip polega na tym ze "anonim" nie wyjasnia pewnych zaleznosci. Bialka nie
> przybywa(!!!) , bialka (i innych skladnikow) jest dokladnie tyle samo co w mleku z
> ktorego powstaly, zmieniaja sie proporcje(w przypadku odtluszczania np.), powinien
> jeszcze dodac (anonim) ze w mleku sproszkowanym to dopiero jest bialka i innych
> skladnikow (oczywiscie w 100g produktu ). A juz stwierdzenie cyt: potas w
odt3uszcz. -
> 1874, w pe3nym - 1393, tak samo z wapniem, fosforem, ?elazem, wit. C, B1, B2, PP,
jest
> zwyklym oszustwem.
Ale to jest prawda. Tak podają tablice "Wartość odżywcza wybranych produktów
spożywczych i typowych potraw". I jest to jak najbardziej oczywiste. Najpierw
usunięto tłuszcz, liofilizowano odmierzono 100 g mleka w proszku i zbadano zawartość
tych 100 gramów, to samo zrobiono z mlekiem nieodtłuszczonym. Wystąpienie różnic jest
oczywiste.
> Chcialbym zeby anonim wytlumaczyl jak odtluszczanie moze wplynac na zwiekszenie sie
> ilosci ww skladnikow w mleku . Bo z tego co napisal anonim, wynika ze tluszczu w
mleku
> jest34,53%(!!)
Podam Ci przykład na różnicę w ilości tłuszczu i węglowodanów przy tej samej
ilości białka.
Mleko pełne 3,25% - B 23% T 48% W 29% w 100 g:
http://www.nutritiondata.com/facts-B00001-01c2017.ht
ml
Mleko kozie - B 23% T 56% W 21% w 100 g:
http://www.nutritiondata.com/facts-B00001-01c201Z.ht
ml
Akurat przykładu z różną ilością białka i tłuszczu na tej stronie niestety
nie widzę, z uwagi na stosowane różne dodatki do odtłuszczonego mleka:
http://www.nutritiondata.com/foods-Milk0000000000000
00000000-3.html
Krystyna
|