« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-13 14:05:17
Temat: mrozić czy suszyć?Witam!
Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
dowiedziałm się ,że można grzyby morozić. Nigdy tego nie robiłam i dlaczego
mam do Was pytanie - czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu? i czy
każdy grzyb można mrozić? a jak długo orzechowywać?
czytałam archiwum, nieiwle tego było, opinie są różne - jak sądzicie?
dziękuję serdecznie
Pozdrawiam
Aneta (zakochana w grzybach)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-13 14:16:49
Temat: Re: mrozić czy suszyć?Aneti wrote:
> Witam!
> Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
> dowiedziałm się ,że można grzyby morozić. Nigdy tego nie robiłam i dlaczego
> mam do Was pytanie - czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu? i czy
> każdy grzyb można mrozić? a jak długo orzechowywać?
> czytałam archiwum, nieiwle tego było, opinie są różne - jak sądzicie?
> dziękuję serdecznie
Uzywam grzybow mrozonych, ale kupnych. Robie z nich zupy, sosy do mies i
niemies, grzyby w smietanie. Na moje oko sa oczyszczone, lekko osuszone,
drobne w calosci, wieksze przekrojone na pol, calkiem wielgachne na
plastry, mrozone rozlozone plasko i pozniej pakowane w torebki. Bardzo
je lubie, w potrawach wychodza jak zywe ;)
Kot wielbiciel grzybow tez (ale teraz robie rilettes)
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-13 14:38:23
Temat: Re: mrozić czy suszyć?In article <cfihrg$b98$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Aneti" <a...@i...pl> wrote:
> Witam!
> Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
> dowiedziałm się ,że można grzyby morozić. Nigdy tego nie robiłam i dlaczego
> mam do Was pytanie - czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu? i czy
> każdy grzyb można mrozić? a jak długo orzechowywać?
> czytałam archiwum, nieiwle tego było, opinie są różne - jak sądzicie?
> dziękuję serdecznie
I mrozić i suszyć. Grzyby bardzo dobrze dają się mrozić i używać jak
świeże, ale grzyby suszone dają przecież zupełnie inny efekt niż świeże
czy mrożone.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-13 15:19:39
Temat: Re: mrozić czy suszyć?Użytkownik "Aneti" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cfihrg$b98$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
> dowiedziałm się ,że można grzyby morozić.
- czy to był program Makłowicza? Powiedział też tam, że sprzedawane grzyby
są mrożone w bardzo niskich temperaturach (na początku) - jakich nie można
uzyskać w domu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-13 16:37:10
Temat: Re: mrozić czy suszyć?
Użytkownik "SabAda" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cfimsb$704$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> > dowiedziałm się ,że można grzyby morozić.
> - czy to był program Makłowicza? Powiedział też tam, że sprzedawane grzyby
> są mrożone w bardzo niskich temperaturach (na początku) - jakich nie można
> uzyskać w domu.
tzn? nie mogę uzyskać w domu?
czyli jest jakaś technika mrożenia, sądziłąm,że wrzucę w woreczku do
zamrażalnika i będzie ok:)
sama nie wiem teraz.......
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-13 17:08:01
Temat: Re: mrozić czy suszyć?
SabAda wrote:
>
> - czy to był program Makłowicza? Powiedział też tam, że sprzedawane grzyby
> są mrożone w bardzo niskich temperaturach (na początku) - jakich nie można
> uzyskać w domu.
Tak. To MakLowicz mówił coś takiego.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-13 18:46:32
Temat: Re: mrozić czy suszyć?
Użytkownik "Aneti" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cfihrg$b98$1@atlantis.news.tpi.pl...
>czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu?
Po mojemu sie rozpaćkają jeśli je zamrozisz swierze. Poczytaj na necie o
kriogenicznym mrożeniu - najwiecej będzie po angielsku cryogenic freezing.
Natomiast tu sposób na zamrozenie grzybów
http://www.recipelink.com/mf/20/3613
HaNkA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-13 18:49:59
Temat: Re: mrozić czy suszyć?
Użytkownik "Aneti" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cfihrg$b98$1@atlantis.news.tpi.pl...
>czy takie grzybki będą dobre po rozmrożeniu?
Po mojemu sie rozpaćkają jeśli je zamrozisz swieże. Poczytaj na necie o
kriogenicznym mrożeniu - najwiecej będzie po angielsku cryogenic freezing.
Natomiast tu sposób na zamrozenie grzybów
http://www.recipelink.com/mf/20/3613
HaNkA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-13 18:51:30
Temat: Re: mrozić czy suszyć?Aneti wrote:
> tzn? nie mogę uzyskać w domu?
> czyli jest jakaś technika mrożenia, sądziłąm,że wrzucę w woreczku do
> zamrażalnika i będzie ok:)
> sama nie wiem teraz.......
Osobiście nigdy nie próbowałem mrozić grzybów (zresztą zawsze co zbiorę to
prawie od razu zjadam :-)) ale podobno jest to możliwe w warunkach
domowych, pod tymi linkami jest trochę opisów na ten temat:
http://www.grzyby.pl/fjedzeni.htm#MROZENIE
http://www.grzyby.pl/discus/messages/34/58.html
http://users.nethit.pl/forum/read/grzybypodhala/9859
03/
pozdrawiam
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-13 21:22:36
Temat: Re: mrozić czy suszyć?Hello Aneti
w wiadomości <news:cfihrg$b98$1@atlantis.news.tpi.pl> z Fri, 13 Aug 2004
16:05:17 +0200 przeczytałem:
> Witam!
> Wybieram się jutro na grzyby, i właśnie oglądałam program kulinarny gdzie
> dowiedziałm się ,że można grzyby morozić.
oczywiscie, ze mozna mrozic. u mnie robie (hm... robi to żona) w
zamrazarce przy -18C.
do tej pory mam paczke z zeszlego roku. zaleta jest to, ze smakuja jak
swieze. polecam te metode, jesli chcesz miec kompletna potrawke z grzybow.
natomiast do sosow, zup - polecam jednak suszone.
acha - zamrazarka lubi pachniec grzybami, warto mrozonke szczelnie
zapakowac.
acha, dotyczy to praktyki z grzybami sitkowymi (prawdziwki, maslaki)
--
Pozdrawiam, Laik.
(a teraz zgaduj, czy powyższe "my" to bank, stowarzyszenie umarłych poetów
czy po prostu trzynastu gniewnych, czyli ja i moja dwunastnica)
simon <pl.biznes.banki>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |