Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia musaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

musaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-12 11:39:27

Temat: musaka
Od: "Mira" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

może ktoś ma dobry przepis na musake, ale na mała ilość osób, tak
góra cztery. dzięki!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-12 18:42:36

Temat: Re: musaka
Od: "Mark \(Maxim\)" <m...@b...net> szukaj wiadomości tego autora

Patlican musakkasi
Musaka
4 srednie baklazany, 250 g ugotowanej i zmielonej baraniny, 3 pomidory, 3
lyzki oliwy, lyzka masla, 2 lyzki maki, 3 lyzki drobno posiekanej cebuli,
zabek czosnku, 100 g pieczarek, 2 jajka, lyzka soku cytrynowego, 4 lyzeczkl
soli, pol lyzeczki pieprzu, n?? pietruszki
1. 3 baklazany przepolowic wzdluz spiczastym ostrym nozem, oddzielic miazsz
od skorki nacinajac go w kilku miejscach ostroznie, aby nie przebic skorki.
2. Na patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, wlozyc polowki baklazanow miazszem na
dol, obsmazyc, podlac goraca woda (2 lyzki) i sokiem z cytryny, dusic kilka
minut pod przykryciem.
3. Wybrac lyzeczka miazsz, pozostawic skorki.
4. Czwarty baklazan, obrany ze skorki i pokrajany na plastry grubosci 1,5
cm, obtoczyc w mace i obsmazyc.
5. Cebule przesmazyc na masle, dodac obrane i pokrajane pieczarki, dusic
kilka minut pod przykryciem. '
6. Do podduszonych pieczarek i cebuli wlozyc obrane ze skorki i pokrajane
pomidory, miazsz z baklazanow, zmielone mieso, roztarty czosnek, 2 tyzki
posiekanej naci pietruszki, sol i pieprz;
dusic jeszcze kilka minut.
7. Farsz ostudzic, wymieszac z surowymi jajkami i ewentualnie doprawic sola
i pieprzem.
8. Odpowiedniej wielkosci naczynie (forme) dobrze wysmarowac oliwa i cale
wylozyc skorkami baklazanow (licem na zewnatrz), tak aby skorki wystawaly
ponad brzegi naczynia.
9. Wnetrze wypelnic farszem przekladanym plastrami baklazana.
10. Zawinac do srodka skorki baklazanow (jezeli nie przykryja wierzchu,
wolne miejsce przykryc foliq aluminiowa).
11. Piec ok. 90 min. w piekarniku, w naczyniu z gorqcq wodq.
12. Po wyjeciu z piekarnika pozostawic w formie jeszcze na 10 min., a
nastepnie wylozyc na okragly polmisek.
13. Podawac na gorqco z sosem pomidorowym.
Smacznego!
--
Mark (Maxim)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kwasnica
OT tematy - archiwum
salatka
Balti Chicken
Re: Królik w sosie z razowego chleba

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »