« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-31 08:33:29
Temat: musztardajak się ją robi? składniki mniej więcej znam.
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-31 08:57:34
Temat: Re: musztardaCześć masz farta bo jestem tu przypadkiem.
Kiedyś czytywałem tę grupę a teraz tylko tak z ciekawości.
Temat o tyle interesujący, że właśnie wczoraj robiłem musztardę.
Kupę lat temu ludzie przywozili z ZSRR gorczicznyj poroszok była to drobno
zmielona gorczyca ale piekielnie ostra. Nie wiem skąd taką dzisiaj wziąć?
Osobiście próbuję z gorczycą białą. Robi się to mniej więcej tak:
Gorczycę (białą a jak się ma to i czarną) mielimy w młynku do kawy.
Proszek zalewamy wrzątkiem na drugi dzień delikatnie zlewamy wodę.
Dodajemy ocet, sól ewentualnie miód jeżeli ktoś lubi.
Smacznego!
Niestety gęstość tak wykonanej musztardy pozostawia wiele do życzenia.
Uciekam z tej grupy. Jakby ktoś miał coś na ten temat to proszę na priva.
Użytkownik ===wojmat=== <C...@v...pl.INVALID> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8tlvu0$jjj$...@n...tpi.pl...
> jak się ją robi? składniki mniej więcej znam.
>
> wojmat
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-31 18:19:03
Temat: Re: musztarda===wojmat=== <C...@v...pl.INVALID> wrote:
> jak się ją robi? sk"adniki mniej więcej znam.
>
> wojmat
Jakm znasz mniej wiecej skladniki to wiesz juz wlasciwuie wszystko.
Konkretnych przepisow na musztarde sa setki. Musisz poeksperymentowac z
tymi skladnikami do ktorych masz dostep. Problem polega na tym, ze w
amatorskich warunkach trudno o gorczyce, ocet, wino etc. o odpowiedniej
jakosci, a przede wszystkim o to zeby dosrawac je stale w tej samej
jakosci, co zapewnia powatrzalnosc wynikow. Boweim to od skladnikow
zalezy pruzede wszystkiem tak charakter, jak jakosc musztardy.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |