« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-24 13:35:24
Temat: na parzenadal nie moge smazyc, a bardzo bym chciala zrobic cos nalesniko-podobnego
... i tak sobie pomyslalam, ze moze mozna cos zrobic na parze ... coa a la
nalesniki, palcki i jakies takie .... Macie moze jakis pomysl?
Poza tym w ten sposob na parze to chyba by musialo byc na folii aluminiowej
na parze ... heh ... moze Wy mi cos poradzicie :))
Pozdrawiam,
MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-24 14:00:18
Temat: Re: na parze> Poza tym w ten sposob na parze to chyba by musialo byc na folii
aluminiowej
> na parze ... heh ... moze Wy mi cos poradzicie :))
>
> Pozdrawiam,
>
> MM
>
>
A nie mozesz usmazyc nalesnikow bez tluszczu? Bo na tej folii aluminiowej to
raczej nie wyjdzie, a jak znam zlosliwosc przedmiotow martwych, to sie folia
przyklei :))
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 14:01:31
Temat: Re: na parzeNa parze to Czesi robią knedliczki ;)))
A tak wogóle - skoro na parze, to może i smażyć bez tłuszczu ??? - możesz
np. zrobić naleśniki - wyjdą wtedy coprawda zdziebko suche ale zawsze :))) -
potrzebna jest tylko odpowiednia patelnia
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 16:01:49
Temat: Re: na parzeTe nalesniki to tylko z nazwy sa przeciez smazone, tluszcz jest
tylko
do tego potrzebny, zeby sie ciasto nie przypalalo. Ja uzywam
doslownie
jednej kropli oleju, rozprowadzonej palcem po dnie patelni na
cale
smazenie - czy tego tez nie mozesz?
A moze by tak kluski na parze? Drozdzowe, z powidlami w srodku?
BK
Marta M wrote:
>
> nadal nie moge smazyc, a bardzo bym chciala zrobic cos nalesniko-podobnego
> ... i tak sobie pomyslalam, ze moze mozna cos zrobic na parze ... coa a la
> nalesniki, palcki i jakies takie .... Macie moze jakis pomysl?
> Poza tym w ten sposob na parze to chyba by musialo byc na folii aluminiowej
> na parze ... heh ... moze Wy mi cos poradzicie :))
>
> Pozdrawiam,
>
> MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 18:18:00
Temat: Re: na parze
Bogus3aw Kempny wrote:
> A moze by tak kluski na parze? Drozdzowe, z powidlami w srodku?
>
Prosze podaj na nie przepis - chyba takich nigdy nie jadlam. Z jakiej czesci
Polski jest ta potrawa?
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 18:18:08
Temat: Re: na parze
Bogus3aw Kempny wrote:
> A moze by tak kluski na parze? Drozdzowe, z powidlami w srodku?
Prosze podaj na nie przepis - chyba takich nigdy nie jadlam. Z jakiej czesci
Polski jest ta potrawa?
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 21:36:27
Temat: Re: na parze
> A moze by tak kluski na parze? Drozdzowe, z powidlami w srodku?
>
> BK
>
Wow ... a jak to sie robi? Bo bardzo bym chciala :)))
MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 17:54:54
Temat: Re: na parzeOstatnio je robilem ze dwadziescia lat temu, z glowy nie powiem,
postaram sie znalezc przepis i jutro Wam podam.
BK
Marta M wrote:
>
> > A moze by tak kluski na parze? Drozdzowe, z powidlami w srodku?
> >
> > BK
> >
> Wow ... a jak to sie robi? Bo bardzo bym chciala :)))
>
> MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-26 07:42:56
Temat: Re: na parze
Bogusław Kempny wrote:
>
> Ostatnio je robilem ze dwadziescia lat temu, z glowy nie powiem,
> postaram sie znalezc przepis i jutro Wam podam.
Znalazlem:
20 dkg maki, 2 dkg drozdzy, 2 jajka, 5 dkg tluszczu, 1/4 l
mleka, 5dka cukru,
sol i cos slodkiego marmolada albo gesty dzem lub konfitura.
make wysypac na stolnice, zrobic dolek, w dolku rozrobic drozdze
z mlekiem
i szczypta soli, poczekac az zaczna rosnac. Zoltka utrzec z
cukrem, dodac
do ciasta i wyrabiac lyzka, az zaczna sie robic pecherze. Gdyby
ciasto
bylo geste, dodac wody. Dodac tluszcz, jeszcze chwile wyrabiac i
zostawic
do wyrosniecia. Jak ciasto dwukrotnie zwiekszy objetosc,
rozwalkowac
na grubosc 2 cm (dobrze podsypac maka!). Wycinac krazki np.
szklanka.
Znowu zostawic, az urosna dwukrotnie. Gotowac na parze 4 -5
minut.
To wersja bez nadzienia, z dzemem tak samo, tylko rozwalkowac
troche cieniej,
wykroic troche wieksze krazki i do srodka wlozyc lyzeczke
slodkiego.
Pozdrwoienia
BK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-26 13:29:38
Temat: Odp: na parze
Użytkownik Marta M <c...@m...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:vB3j4.1645$H...@n...tpnet.pl...
>
> > A moze by tak kluski na parze? Drozdzowe, z powidlami w srodku?
> >
> > BK
> >
> Wow ... a jak to sie robi? Bo bardzo bym chciala :)))
>
> MM
>
Kluchy na parze z jagodami
1/2 kg maki
2 jaja
1 lyzka margaryny (rozpuszczonej)
3/4 szklanki mleka
5 dkg drozdzy
3 duze lyzki cukru
Wszystko wymieszac, zaczekac az wyrosnie, zrobic kulki z jagodami w srodku,
poczekac az wyrosna, gotowac na parze 10 min, podawac ze smietana lub
maselkiem
Taka do tego historyjka; znajomi byli w gorach i synowi zachcialo sie tych
klusek, mama mu tlumaczy ze nie wie jak sie to robi i przede wszystkim nie
ma przepisu, wiec syn poszedl do gorali i pyta sie jak sie robi kluski na
parze, ale goralka nie wiedziala co to takiego, dopiero gdy wytlumaczyl jak
to wyglada, to ona na to -acha chodzi ci o mencybuly z jagodami- i podala
przepis ktory jest powyzej :-))))
--
Pozdrawiam
-------------------------------------------------
Janusz
ICQ: 31950147
d...@p...fm
d...@p...com
-------------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |