« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-15 19:02:19
Temat: nadzienie do nalesnikowzostalam zaproszona na impreze nalesnikowa, tzn znajomi sobie wymyslili, ze
goscie maja przyniesc ze soba nalesniki z roznymi nadzieniami i mamy sie tym
wspolnie zajadac. no i tutaj moja prosba o przepis na jakies pyszne
nadzienie do nalesnikow, ktore moznaby przygotowac wczesniej, pozawijac
nalesniki i u znajomych wtawic je do piekarnika w naczyniu zaroodpornym.
robilam kiedys i byly niezle z serem plesniowym i jablkami, ale jablka to mi
sciemnieja i raczej nie beda atrakcyje wizualnie.
pozdrawiam
justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-15 20:58:43
Temat: Re: nadzienie do nalesnikowdzisi jadlam nalesniki o taki smaku:
- ser plesniowy, morski i mozarella + ciemne oliwki
- ser zolty, pieczarki + patison/oliwki/papryka konserwowa/ogorek konserwowy
kiedys tez jadlam z serem plesniowym i zurawinami - dobre!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-16 06:24:14
Temat: Re: nadzienie do nalesnikowUżytkownik "szamani" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9drusi$3bl$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> zostalam zaproszona na impreze nalesnikowa, ..... >
Ja bardzo lubię naleśniki z nadzieniem z porów:
białe części pora (3 duże lub 4 małe) pokroić na talarki, poddusić na łyżce
masła, posypać łyżką mąki, zamieszać, dodać 1/2 szklanki rosołku z kostki
(jeżeli będzie bardzo gęste, to można tego rosołku wlać więcej) i jeszcze
dusić przez 7 min. Na koniec przyprawić solą i białym pieprzem. Dodać
śmietanę (ok. pół pojemnika słodkiej 18% lub innej). Naleśniki zawinąć z tym
nadzieniem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać tartym żółtym serem i
zapiec w piekarniku (200 C) przez ok. 20 min.
Z tych proporcji wychodzi nadzienia na 5-6 dużych naleśników.
Pozdrawiam i życzę udanej imprezy.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-16 07:33:52
Temat: Re: nadzienie do nalesnikowkiedys juz proponowałam: tuńczyk w sosie własnym( nie w oleju!)+ tarkowany
żółty ser 1:1, odrobina pieprzu białego, oregano,
wsadzic w naleśniki potem odsmażyć, mozna podawać z sosem pomidorowym ale
same tez sa pycha
pozdrawiam
Kachna
damen napisał(a) w wiadomości: <9dt8bu$gof$1@news.onet.pl>...
>Użytkownik "szamani" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>news:9drusi$3bl$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
>> zostalam zaproszona na impreze nalesnikowa, ..... >
>
>
>Ja bardzo lubię naleśniki z nadzieniem z porów:
>białe części pora (3 duże lub 4 małe) pokroić na talarki, poddusić na łyżce
>masła, posypać łyżką mąki, zamieszać, dodać 1/2 szklanki rosołku z kostki
>(jeżeli będzie bardzo gęste, to można tego rosołku wlać więcej) i jeszcze
>dusić przez 7 min. Na koniec przyprawić solą i białym pieprzem. Dodać
>śmietanę (ok. pół pojemnika słodkiej 18% lub innej). Naleśniki zawinąć z
tym
>nadzieniem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać tartym żółtym serem i
>zapiec w piekarniku (200 C) przez ok. 20 min.
>Z tych proporcji wychodzi nadzienia na 5-6 dużych naleśników.
>
>
>Pozdrawiam i życzę udanej imprezy.
>Danka
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-16 08:37:58
Temat: Re: nadzienie do nalesnikow
> wspolnie zajadac. no i tutaj moja prosba o przepis na jakies pyszne
> nadzienie do nalesnikow, ktore moznaby przygotowac wczesniej, pozawijac
> pozdrawiam
> justyna
Czesc! Ja lubie takie sobie zwykle nadzienie: mielone mieso z indyka,
cebule, pieczarki, papryka swieza, bazylia, oregano, tymianek, sol, pieprz,
czosnek, duzy koncentrat pomidorowy. Smazenine z tego wrzucam w glab
nalesnikow i b. je lubie.:-) Kiedys tez robilam nalesniki nadziewane
brukselka, cebula i pomidorami. Tez mi smakowalo. :-))
Zuzka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-16 13:23:09
Temat: Re: nadzienie do nalesnikowJa proponuje nalesniki z serem bialym wiejskim.
Do ciasta nalesnikowego dodac odrobine cukru i soli oraz troche aromatu
waniliowego.
Bialka jajek ubic na sztywno dodac troche cukru pudru.
Ser z zotkami zmiksowac (zmelaksowac) na mase, dodac cukier, waniliowy
ekstrakt troche soku z cytryny wszystko w zaleznosci od smaku danej osoby.
Dodac duzo rodzynek (najrozniejszych) i wymieszac z pina z bialek. Gdyby
nadzienie bylo za zadkie dodac troche maki ziemniaczanej. Nalesniki takie sa
w smaku podobne do sernika.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-16 13:43:47
Temat: Re: nadzienie do nalesnikownadzienie mialo byc "za rzadkie".
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-17 07:26:02
Temat: Re: nadzienie do nalesnikow
> Bialka jajek ubic na sztywno dodac troche cukru pudru.
> Ser z zotkami zmiksowac (zmelaksowac) na mase, dodac cukier, waniliowy
> ekstrakt troche soku z cytryny wszystko w zaleznosci od smaku danej osoby.
> Dodac duzo rodzynek (najrozniejszych) i wymieszac z pina z bialek. Gdyby
> nadzienie bylo za zadkie dodac troche maki ziemniaczanej. Nalesniki takie
sa
> w smaku podobne do sernika.
> pozdrawiam,
> Slav
Baaaardzo apetycznie brzmi. Ja dotad robilam b. skromna wersje, bo do
dwukrotnie zmielonego bialego sera dodawalam zoltko, rodzynki i cukier
waniliowy. Odtad bede korzystala z Twojego przepisu, bo juz sobie
wyobrazilam, jakie to musi byc pyszne. :-)))
Zuzka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-17 14:37:21
Temat: Re: nadzienie do nalesnikowWitajcie;-)))
Ja zas robie nalesniki ze szpinakiem;-)
500 g szpinaku
czosnek
sos sojowy
bazylia
natka pietruszki
sol, bialy pieprz
Szpinak udusic, dodac czosnek, bazylie, pieprz, sol, sos sojowy i dusic
chwilke i farsz gotowy;-) Posmarowac nalesniki, zwinac w ruloniki i zapiec
chwilke w piekarniku, posypac natka pietruszki i gotowe;-) Do tego podaje
pomidorki i juz;-))) Moj brat lubi te nalesniki zapieczone z serem zoltem,
tez niezle;-)))))))
Pozdrawiam,
Kaliope
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |