Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!s
n-xt-sjc-04!sn-xt-sjc-09!sn-post-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-fo
r-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: naturalne barwniki do ciasta
Date: Thu, 04 Oct 2007 11:27:35 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <fe360n$lu$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <fe360n$lu$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 26
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303193
Ukryj nagłówki
Barbara K. wrote:
> Wiem, że wątek barwników jako takich już był, ale mam wątpliwośc.
>
> Chciałabym zrobić biszkopt w trzech kolorach. Zamierzam upiec 3 blaty
> osobno; jeden czerwony, drugi zielony, a trzeci w sumie może zostać taki jak
> jest - żółty, albo może ktoś podrzuci mi jakiś ciekawy kolor, który łatwo
> otrzymać naturalnie (czarny raczej odpada - mają by,ć "wesołe" kolory, bo to
> tort na pierwsze urodziny Małej).
> Myślałam, żeby zielony otrzymać z soku szpinakowego, ale jak go uzyskać?
> odcisnąc surowy (np. z torebki)? i czy ciasto nie będzie miało posmaku
> szpinaku?
> Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
> Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?
>
> Dzięki i pozdrawiam
> Barbara i Marysia
>
>
Dodanie jakiegokolwiek plynu do biszkoptu nie pozwoli mu wyrosnac. Poza
tym soki warzywne dodaja smaku. Nie ma sensu kolorowac ciasta -
najlepiej kolorowe swieczki albo jakas ozdobe, a ciasto zostaw w
spokoju, przynajmniej bedzie jadalne :)
MB
|