Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: naturalne barwniki do ciasta
Date: Thu, 04 Oct 2007 20:32:13 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <fe3bos$fe$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fe360n$lu$1@news.onet.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bnb229.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1191522908 494 83.28.247.229 (4 Oct 2007 18:35:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Oct 2007 18:35:08 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fe360n$lu$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303194
Ukryj nagłówki
Barbara K. pisze:
> Wiem, że wątek barwników jako takich już był, ale mam wątpliwośc.
>
> Chciałabym zrobić biszkopt w trzech kolorach. Zamierzam upiec 3 blaty
> osobno; jeden czerwony, drugi zielony, a trzeci w sumie może zostać taki jak
> jest - żółty, albo może ktoś podrzuci mi jakiś ciekawy kolor, który łatwo
> otrzymać naturalnie (czarny raczej odpada - mają by,ć "wesołe" kolory, bo to
> tort na pierwsze urodziny Małej).
> Myślałam, żeby zielony otrzymać z soku szpinakowego, ale jak go uzyskać?
> odcisnąc surowy (np. z torebki)? i czy ciasto nie będzie miało posmaku
> szpinaku?
> Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
> Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?
>
> Dzięki i pozdrawiam
> Barbara i Marysia
>
>
>
Bardzo dobrze się sprawdzają kolorowe kisiele. Ich głownym składnikiem
(prócz barwinków spozywczych) jest mąka ziemniaczana, więc znajdź
przepis na biszkopt z mąką ziemniaczaną w składzie (są takie) i zastąp
przewidzianą tam ilość mąki ziemniaczanej taką samą ilością kisielu w
danym kolorze. Smak ciasta będzie nieco zmieniony, lecz niezły. Jadłam
taki kolorowy biszkopt przełożony białą masą - smaczny i ładny. Tort był
polany polewa z białej czekolady. Kolorowe przybranie z winogron itp.
--
XL wiosenna
|