Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: naturalne barwniki do ciasta
Date: Thu, 04 Oct 2007 21:09:11 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <fe3dng$squ$1@inews.gazeta.pl>
References: <fe360n$lu$1@news.onet.pl> <fe3bos$fe$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gl164-25.master.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1191524912 29534 89.151.25.164 (4 Oct 2007 19:08:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Oct 2007 19:08:32 +0000 (UTC)
X-User: ann1977
In-Reply-To: <fe3bos$fe$1@atlantis.news.tpi.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303202
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Bardzo dobrze się sprawdzają kolorowe kisiele. Ich głownym składnikiem
> (prócz barwinków spozywczych) jest mąka ziemniaczana, więc znajdź
> przepis na biszkopt z mąką ziemniaczaną w składzie (są takie) i zastąp
> przewidzianą tam ilość mąki ziemniaczanej taką samą ilością kisielu w
> danym kolorze. Smak ciasta będzie nieco zmieniony, lecz niezły.
Ja robię taki biszkopt - znaczy nie z kisielem, a z mąką ziemniaczaną :)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, wymieszać, dodać
przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie
wymieszać. Formę wysmarować, wysypać czym tam komu pasuje, wlać ciasto.
Ja piekę ok. 35-40 minut na trzecim poziomie piekarnika, dolne grzanie +
termoobieg, w temp. 185 stopni.
O tym, że rzucam biszkoptem o ziemię (coby nie opadł) chyba już kiedyś
wspominałam :D
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|