« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-23 09:22:24
Temat: niespodziewani goscieWpadna dzis do mnie poznym popoludniem kolezanki, chce przygotowac male co
nieco, niekoniecznie na cieplo. Czy macie jakies pomysly na smaczna kolacje
dla 3-4 osob? Nie kanapki tylko jakas salatka, zapiekanka... ? Na
przygotowanie mam max. 1 godzine.
Pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-23 10:24:51
Temat: Re: niespodziewani goscieUżytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3abb157b@news.vogel.pl...
> Wpadna dzis do mnie poznym popoludniem kolezanki, chce przygotowac male co
> nieco, niekoniecznie na cieplo. Czy macie jakies pomysly na smaczna
kolacje
> dla 3-4 osob? Nie kanapki tylko jakas salatka, zapiekanka... ? Na
> przygotowanie mam max. 1 godzine.
Jeśli to może być bez mięsa, to polecam np. makaron zapiekany ze szpinakiem
i serem rokpol.
Mogą być też pierożki z ciasta francuskiego z farszem cebulowo-pieczarkowym.
A do tego np. pomidor z mozarellą i bazylią, polany oliwką lub sosem
vinegrette, albo zielona sałata z papryką, kukurydzą i malutkimi
grzaneczkami czosnkowymi z razowego chleba, również w sosie vinegrette.
Wszystko proste i szybkie.
Pozdrawiam
MałaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 10:31:19
Temat: Re: niespodziewani goscie
MałaM <m...@d...pl> wrote in message news:99f89p$oq2$1@news.tpi.pl...
> Mogą być też pierożki z ciasta francuskiego z farszem
cebulowo-pieczarkowym.
jak zrobić te pierożki? Brzmi niezle :)
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 10:49:46
Temat: Re: niespodziewani goscie
Użytkownik "asia" napisała w wiadomości:
> jak zrobić te pierożki? Brzmi niezle :)
> Asia
Kupujesz w sklepie gotowe ciasto francuskie (w Twoim przypadku, ze względu
na ograniczenia czasowe szukaj raczej niezamożonego - można znaleźć np. w
hip. HIT lub Carrefour w lodówkach obok gotowych pierożków, kopytek, itp.)
Ciasto rozwijasz na blacie i tniesz na kwadraty (np. 10x10).
Pieczarki kroisz wcześniej drobno i dusisz razem z cebulką. Doprawiasz
pieprzem i solą.
Muszą porządnie odparować.
Potem nakładasz farsz na kwadraty z ciasta. Nakładaj go sporo, bo ciasto
francuskie puchnie i potem farszu robi się malutko.
Sklejasz brzegi, tak aby powstał rożek.
Wkładasz do dobrze rozgrzanego piekarnika (ok. 220) i pieczesz ok. 15 min.
aż ciasto zrobi się rumiane.
Podajesz gorące lub potem na zimno.
Smacznego
MałaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 11:03:27
Temat: Re: niespodziewani goscieJa w takich razach - jesli nie jest to specjalnie oficjalne spotkanie -
serwuje zapiekane bagietki (po francusku?).
Potrzebujemy:
bagietki,
szynke w plasterkach,
zolty ser,
puszke ananasa,
majonez, zielona piertuszke
Bagietki rozkrawam wzdluz, kroje na 3 czesci, smaruje maselkiem (moze byc
czosnkowe), klade szynke, ananas i przykrywam plasterkiem zotego sera. Do
piekarnika na 10 minut, po wyjeciu smaruje majonezem i oproszam zielona
pietruszka. Mozesz sobie zrobic wariacje z wkladem, np. cos zielonego typu
por, papryka itp. Wersja klasyczna wychodzi mniam, zwlaszcza z jakas
salatka.
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 11:05:32
Temat: Re: niespodziewani goscie
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3abb157b@news.vogel.pl...
: przygotowanie mam max. 1 godzine.
: Pozdrawiam
: Asia
:
Ja dosc czesto robie salatki "nawinie" czyli wszystko co sie z lodowki pod reke
nawinie.
Ostatnio zrobilam z sera i jajek. Ser zolty i jajka (ugotowane) pokroilam w
kostke. Dodalam zieleninki (koper, pietruszka)
przyprawilam do smaku sola, pieprzem, musztarda i dodalam troche kwasnej
smietany.
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 11:17:22
Temat: Re: niespodziewani goscieCzesc !
Czytam tak i czytam i juz mam mokry dywan , bo tak mi slina cieknie
:-))))
Jak bys mogla jeszcze dodac jak sie robie ten makaron ze szpinakiem i
serem:-)))
z gory dziekuje i pozdrawiam !
krzys :-)
> Jeśli to może być bez mięsa, to polecam np. makaron zapiekany ze
szpinakiem
> i serem rokpol.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 12:09:44
Temat: Re: niespodziewani goscie
Użytkownik "bUbU" napisał w wiadomości:
> Czesc !
> Czytam tak i czytam i juz mam mokry dywan , bo tak mi slina cieknie
> :-))))
> Jak bys mogla jeszcze dodac jak sie robie ten makaron ze szpinakiem i
> serem:-)))
> z gory dziekuje i pozdrawiam !
> krzys :-)
Podaję, zgodnie z życzeniem:
Potrzebujesz opakowanie szpinaku (najlepiej Bonduelle, bo nie jest taki
rzadki). Rozmrażasz szpinak, doprawiasz lekko gałką muszkatołową i odrobiną
śmietany, z solą ostrożnie, bo potem dodasz rokpol, który jest słony.
W między czasie makaron (mogą być muszelki, grube rurki, albo inny jak
wolisz)
gotujesz na półtwardo (to bardzo ważne), odcedzasz.
Rozgrzewasz piec, do naczynia żaroodpornego wrzucasz makaron, na to szpinak,
posypujesz pokruszonym serem rokpol (może być warstwami,albo wymieszane
wszystko razem). Zapiekasz aż wierzch się zrumieni.
Smacznego.
MałaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 12:32:02
Temat: Farsz pieczarkowy (bylo Re: niespodziewani goscie)"MałaM" wrote:
>
> Pieczarki kroisz wcześniej drobno i dusisz razem z cebulką. Doprawiasz
> pieprzem i solą.
Ja ostatnio do naleśników starłam pieczarki na grubej tarce - było
szybciej niż kroić i wyszło świetnie.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 12:38:09
Temat: Re: niespodziewani goscie
"MałaM" wrote:
> Rozmrażasz szpinak, doprawiasz lekko gałką muszkatołową i odrobiną
> śmietany,
...i dużo czosnku (jak kto lubi)
> W między czasie makaron (mogą być muszelki, grube rurki, albo inny jak
> wolisz)
Swietne do tego są kolorowe makarony np. czerwony (z papryką)
I ostrzejszy smak i atrakcyjniejszy wygląd.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |